REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sindicaliştii au pichetat Prefectura Constanţa: "Am votat USL, să scăpăm de PDL. Dacă i-am votat, să ne sprijine!"

Sindicaliştii au pichetat Prefectura Constanţa: "Am votat USL, să scăpăm de PDL. Dacă i-am votat, să ne sprijine!"

Replica API 5 octombrie 2013 | 00:00 328

Mesaje pentru guvernanţi: salarii mai mari şi o lege a pensiilor neschimbată

Mesaje pentru guvernanţi: salarii mai mari şi o lege a pensiilor neschimbată

Aproximativ 100 de sindicaliştii Cartel Alfa au pichetat, vineri, Instituţia Prefectului. Reprezentanţi ai sindicatelor portuare, Oil Terminal, Îmbunătăţiri Funciare, învăţământ, funcţionari publici, angajaţi ai magazinelor Selgros, Carrefour, Real s-au înarmat cu pancarte, cerând Guvernului să modifice Legea sindicatelor, a Codului Muncii, să majoreze salariul minim pe economie. "Nu ne închideţi gura, voi aţi întrecut măsura!", "Noi şomeri, voi boieri!", "Nu modificaţi legea pensiilor, nu vrem să muncim până la 65 de ani", sunt doar câteva dintre mesajele protestatarilor.

Actuala guvernare a venit la putere pe fondul unei nemulţumiri profunde faţă de politicile promovate de guvernele precedente şi cu angajamentul că va îndrepta erorile fostului guvern. La aproape doi ani de au votat USL, spun protestatarii, actualul Guvern nu a făcut nimic bun pentru cetăţeni. Din contră. "Este un protest organizat paşnic. Dorim să dezvoltăm dialogul social, la nivelul naţional, inter-ministerial şi la nivel local. Avem doleanţe mai vechi. Reprezentanţii actualei guvernări, în 28 februarie 2011, au încheiat un protocol cu noi, în sensul că, atunci când vor veni la guvernare, vor modifica legea dialogului social, codul muncii, legea pensiilor. A trecut un an şi jumătate şi constatăm că actualul guvern, în loc să modifice ceea ce a făcut guvernul pedelist, încearcă să le modifice în rău. Solicităm salariul minim pe economie de 1.000 lei. Dacă va ajunge la această valoare, această sumă poate acoperi o parte din cheltuielile de zi cu zi", a spus Ion Caraignat, preşedintele Uniunii Sindicale Teritoriale - Filiala Constanţa a CNS Cartel ALFA. Acesta, împreună cu alţi lideri de sindicat, a avut şi o întrevedere cu prefectul Eugen Bola, după ce, o oră şi jumătate, s-a scandat "Hoţii" sau "Vrem salarii decente". Liderul de sindicat al DECIROM, Silviu Stanciu, care a punctat problema reevaluării locurilor de muncă despre care, spune el, a fost făcută în afara condiţiilor legală, a constatat cât de bine o duc reprezentanţii Guvernului, în timp ce alţii se zbat pentru o viaţă mai bună. "E foarte bine şi aici, la dumneavostră, şi la Guvern, văd că aveţi mobilier nou... dar noi, cei de jos, ce facem? Cu toată bunăvoinţa celor pe care-i reprezint: am votat să scăpăm de PDL şi am votat USL. Toată ţara s-a înnroşit la un moment dat. Păi, dacă am votat, să vedem cum vin ei şi ne sprijină acum! Sunteţi reprezentantul lor în teritoriu. Peste 3.000 de salariaţi din Port sunt căsătoriţi, au copii. Am mers la ministerul muncii, am făcut demersuri, am discutat cu ministrul, şi din câte se vede, este un dialog ascuns. Reevaluarea asta fictivă să fie făcută cum trebuie", a spus el.

Sindicalist de la RADET: Vrem subvenţie la căldură pentru toată lumea

La rândul său, aflat în faţa prefectului, liderul sindicatului RADET, Costică Gram, a ţinut să-i aducă la cunoştinţă prefectului că toată populaţia are nevoie de subvenţie la căldură şi doreşte "să se pună o vorbă bună" la primărie în acest sens. "Împreună cu primarul vrem să discutaţi în privinţa gigacaloriei care este destul de mare. Dorim să purtaţi discuţii ca în această iarnă, gigacaloria să fie subvenţionată pentru toată lumea, aşa cum este în Bucureşti. Nu mi se pare normal să se subvenţioneze doar o parte dintre cetăţeni", a spus Gram. La rândul său, prefectul i-a răspuns: "E uşor să discutăm cu cei de la primărie. Problema este dacă primăria are sumele alocate. Sunt subvenţii la cei care chiar au nevoie. O să punem o întrebare la primărie", a promis Bola. Prefectul a spus că va transmite solicitările protestatarilor la Guvern şi la Ministerul Muncii. "Avem obligaţia să transmitem solicitările dumneavoastră. Vom transmite şi către premier şi către Ministerul Muncii. Cât despre cei 1.000 de lei pe care-i solicitaţi, trebuie să existe o comisie de dialog la nivel naţional. Patronatele trebuie să accepte, pentru că altfel, nu ştiu dacă va putea exista o asemenea majorare de salarii", a conchis Bola.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102