REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sindicaliştii BNS protestează împotriva privatizării Portului Constanţa

Sindicaliştii BNS protestează împotriva privatizării Portului Constanţa

Replica API 1 martie 2014 | 00:00 115

Sindicaliştii afiliaţi la Blocul Naţional Sindical au decis în cadrul Consiliului ce a avut loc în data de 25 februarie 2014 să iasă în stradă în acţiuni de protest organizate la nivel naţional. În cursul zilei de marţi BNS va face publice informaţiile legate de primul protest, programat chiar în prima decadă a lunii martie, urmând ca datele legate de celelalte acţiuni să fie anunţate treptat, pe măsură ce se definitivează aspectele organizatorice. Protestele se vor desfăşura la nivel naţional şi vor aduce în stradă lucrători din toate sectoarele economice, deopotrivă din companii private şi din societăţi /regii /companii etc., aflate în portofoliul statului, anunţă BNS.

Decizia luată de delegaţii la Consiliul BNS a fost generată de "o serie de probleme grave ce afectează sectoare-cheie ale economiei, probleme pentru care Guvernul nu a ştiut sau nu a vrut să găsească rezolvare".

"Protestele au ca scop să readucă în atenţia clasei politice şi a guvernanţilor subiectele cu adevărat importante, cele aflate pe agenda României reale, şi să determine autorităţile să ia măsuri în regim de urgenţă pentru soluţionarea acestora. Una dintre problemele ce necesită rezolvare urgentă vizează intenţia autorităţilor de a privatiza Administraţia Portului Constanţa şi de a crea astfel un spaţiu propice pentru creşterea infracţionalităţii economice se află pe lista motivelor care au dus la decizia declanşării acţiunilor de protest, spun sindicaliştii. În mod absurd, împotriva logicii şi a practicilor europene, Guvernul intenţionează să scoată APC de sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi să o mute în subordinea autorităţilor locale", se arată într-un comunicat al BNS.

"În condiţiile în care Administraţia Portului Constanţa are rol de reglementator, această privatizare va slăbi cadrul legal şi va transforma portul într-un spaţiu în care se vor aplica legile junglei. De altfel, interesele economice şi politice care gravitează în jurul Portului Constanţa au mai dat în trecut naştere unor decizii monstruoase, tangente cu zona penală, imposibil de argumentat logic. Un exemplu în acest sens este vânzarea către un SRL din străinătate a prerogativelor deţinute de statul român de a acorda pavilionul României. Acest drept exclusiv, similar cu acordarea cetăţeniei române dar la o scară mai redusă, a fost cesionat de statul român unei entităţi private printr-un contract de agenţie! Adăugăm la numeroasele probleme semnalate de afiliaţii BNS din Portul Constanţa şi tratamentul abuziv practicat de autoritatea portuară faţă de operatori în ceea ce priveşte subconcesionarea domeniului portuar pentru desfăşurarea activităţilor. Drepturile salariale ale lucrătorilor sunt afectate direct de aceste decizii, un motiv în sine suficient pentru declanşarea acţiunilor de protest", se mai precizează în comunicat.

Vasile Oţelea, preşedintele interimar al BNS, a precizat, referitor la anunţul blocului sindical: "Suntem în perioada de întrebări către organizaţii, să vedem cea mai apropiată dată, strângere de semnături, totul ca la carte. Credem că undeva în martie, în prima jumătate a lunii va avea loc protestul. Sunt multe lucruri pe care le cerem. În primul rând, păstrarea locurilor de muncă: sunt atât la privat, cât şi la stat societăţi care au pierdut multe locuri de muncă, au dat oameni afară- dacă am lua doar Poşta, unde fenomenul este masiv, în 2013, cam 4000 de oameni şi- au pierdut locurile de muncă, şi continuă şi în 2014. Apoi ar fi preţurile, care sunt razna, apoi legislaţia, Codul Muncii", a declarat, pentru "Replica", Vasile Oţelea.

Tot în cadrul Blocului Naţional Sindical vor fi organizate, la data de 12 martie a.c., alegeri pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei. Momentan, Vasile Oţelea este preşedinte interimar, iar pentru funcţia sa se dă bătălia între două persoane: Florin Gheorghe, preşedintele Sindicatului Poşta Română Constanţa, şi Cristian Toma, preşedintele unui sindicat ce nu se află în structura BNS. De asemenea, şi trei vicepreşedinţi vor fi desemnaţi tot în ziua de 12 martie a.c., funcţii pe care se bat 4 candidaţi, dar şi un secretar al organizaţiei, pentru care candidează două persoane: "A venit momentul şi pentru alegeri, am luat decizia să le reorganizăm din dorinţa altor sindicate de a participa la proceduri", a lămurit Vasile Oţelea.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614