REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sindicaliştii cer demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă!

Sindicaliştii cer demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă!

Replica API 26 august 2017 | 00:00 233

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au transmis un comunicat prin care îi cer ministrului Justiţiei să demită conducerea operativă Penitenciarului Poarta Albă.

"Pentru că Ilegalităţile au fost deja constatate, dar sancţiunile se lasă aşteptate, îi cerem ministrului Justiţiei să intervină de urgenţă şi să demită conducerea operativă a Penitenciarului Poartă Albă pentru favorizarea infractorilor şi pentru abuzuri la adresa personalului. Solicităm, de asemenea, măsuri concrete care să ducă la finalizarea cercetării sub aspect penal a infracţiunilor constatate la finalul anului 2016 de către Direcţia Inspecţie Penitenciară (DIP-ANP), Corpul de Control al Ministrului Justiţiei şi Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu favorizarea unor infractori şi abuzuri în serviciu în formă continuată.

Joi, 24 august 2017, ministrul Justiţiei s-a întreţinut cu o parte dintre cei identificaţi ca fiind răspunzătorii sub aspect penal pentru acordarea unor recompense nejustificate şi chiar falsificarea unor documente pentru deţinuţi-vip printre care: George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali şi Cristian Borcea. Din păcate, deşi a fost constatată încălcarea legii, procedurile disciplinare şi cele penale au fost blocate sub diverse pretexte pentru personaje precum Petrică Bănuţă, director adjunct pentru siguranţă deţinerii şi regim penitenciar, sau Emilia Topală, director adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială la Penitenciarul Poartă Albă, ambii acuzaţi de infracţiuni în legătură cu favorizarea deţinuţilor-vip.

Cei doi, şi lista şefilor implicaţi este mai lungă, au fost prezenţi în comisiile care au acordat favoruri unor deţinuţi-vip alături de fostul director al penitenciarului Dănuţ Dincă, cel care la acest moment îşi vede nestingherit de pensia cerută intempestiv în timpul derulării controalelor de anul trecut, care au constatat că deţinuţii în cauza au fost liberaţi anticipat şi au beneficiat de un regim preferenţial de detenţie. Sub conducerea noului director Florintin Muscalu, avem informaţii că situaţiile de favorizare a unor deţinuţi continuă (un exemplu de investigat ar fi cazul deţinutului Mircea Băsescu), în plus înregistrându-se o serie de abuzuri la adresa personalului care sesizează ilegalităţile făcute de către conducerea penitenciarului sau, pur şi simplu, cer să le fie respectate drepturile.

Un exemplu recent este cel al lui Băcanu Viorel, supraveghetor care a refuzat să preia serviciul singur pe o secţie cu 420 de deţinuţi, şi care a fost supus unor acţiuni concertate de mobbing menite a-l determina să renunţe la această decizie. Acesta a fost ameninţat direct de către directorul Muscalu Florentin, supus oprobiului colegilor şi silit să lucreze în aceleaşi condiţii printr-o dispoziţie scrisă ilegală. Un alt exemplu, ceva mai vechi, este cel al lui Orlando Gorovei, şef al grupei de intervenţie, care a fost demis de către fostul director Dincă Dănuţ pentru că a îndrăznit să înfiinţeze un sindicat, după aplicarea unui număr de 7 sancţiuni într-un termen de o lună.

După 3 ani de luptă în justiţie acesta a fost reangajat şi repus în drepturi. Nici în acest caz nimeni nu a plătit pentru abuzuri. Pentru aceste motive considerăm că se impune demiterea conducerii Penitenciarului Poartă Albă în temeiul art. 57 din Legea 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi repunerea pe rol a acţiunilor penale şi disciplinare propuse în rapoartele de control ale Administraţiei Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului", se arată în comunicatul transmis.

L. C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar Marian Scriosteanu de la pachete dc siamezi dat demisia
2
0
Pai se intampla ceva acolo da trb demis
1
0
Sa fie pusi directori de inchisori fratii Becali . O sa-i vanda pe puscariasi ca pe fotbalisti si o sa facem si economii ...
2
3
Tu ai dreptate, sa desfiintam puscariile, parchetul, instantele si politia. Cei ca tine sa dea in cap la lume si sa fure, dar poate ii mai bine asa daca nu o sa mai aiba cine sa ne traga la la raspundere daca ne facem dreptate singuri cu piese ca tine.
1
4
De ce nu a ti sesizat aceste nereguli in timpul cand se intamplau aceste fapte?.ANP este corupt de la cel cu tata in gura pana la cel cu barba sura.Nu exista cinstit in ANP.Desfiintarea acestei institutii este singura solutie.Unde sunt drepturile omului?.Auschwitzul a fost o gluma fata de ce se intampla in ANP.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102