REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sindicaliştii din ANAF Constanţa protestează împotriva numirii capitalei fiscale a regiunii la Galaţi

Sindicaliştii din ANAF Constanţa protestează împotriva numirii capitalei fiscale a regiunii la Galaţi

Replica API 18 iulie 2013 | 00:00 169

Oamenii se tem că vor fi daţi afară

Oamenii se tem că vor fi daţi afară

Sindicaliştii din Fiscul constănţean protestează împotriva deciziei anunţate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a stabili sediul central al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) a Regiunii de Sud- Est la Galaţi, în cadrul procesului de regionalizare a agenţiei. Membrii Sindicatului Liber Finanţe Constanţa, afiliat Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică şi Asistenţă Socială Publisind, au trimis ieri scrisori de protest la mai multe ambasade, dar şi Preşedinţiei, Guvernului, celor două camere ale Parlamentului, precum şi Băncii Mondiale. Constănţenii se tem că vor rămâne pe drumuri, dacă se va pune în aplicare Hotărârea de Guvern care numeşte Galaţiul capitală fiscală a regiunii de sud-est. Cei peste 500 de semnatari ai scrisorilor de protest susţin că nu ar exista nici un motiv obiectiv care să susţină necesitatea desemnării Galaţiului ca centru regional al Fiscului din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

Oamenii spun că nu a existat nici măcar o consultare cu sindicatele în acest sens, decizia fiind luată de conducerea ANAF într-o lipsă totală de transparenţă. Sindicaliştii chiar se întreabă dacă e o coincidenţă faptul că Regiunea Sud- Est este singura din ţară în care sediul Fiscului a fost stabilit în alt judeţ decât cel mai mare şi mai important judeţ al regiunii, din punct de vedere economic şi demografic. Angajaţii ANAF Constanţa se tem că vor urma disponibilizări în masă, chiar dacă în Constanţa au fost oricum desfiinţate recent 6 administraţii orăşeneşti, iar numărul de contribuabili pe un salariat al Fiscului este de 442, în timp ce în restul regiunii este de 207. Sindicaliştii constănţeni spun că, din proiectul de organigramă, reiese clar că şefii de la Bucureşti habar n-au de realitatea din teritoriu, întrebându-se retoric cum ar putea gestiona un şef de serviciu din Galaţi activitatea din Constanţa, cu un număr mult mai mare de contribuabilii şi cu situaţii cu care nu a mai avut de-a face. Angajaţii Fiscului aduc şi cifre în favoarea lor, arătând că, din totalul de 776.706 contribuabili din cele 6 judeţe ale Regiunii Sud-Est, 333.133 sunt numai în DGFP Constanţa, în timp ce Finanţele din Galaţi au în grijă doar 46.883 contribuabili. De asemenea, DGFP Constanţa a realizat în 2012 încasări de 2,77 miliarde lei, cele mai mari din regiune, reprezentând 39,13% din totalul încasărilor din cele 6 judeţe, în timp ce DGFP Galaţi a avut o pondere de doar 19,33% din total. Totodată, se aduce în atenţie problema personalului angajat, Finanţele din cele 6 judeţe însumând un total de 2.896 de angajaţi, din care 754 la nivelul DGFP Constanţa. Aceştia sunt însă cu mult sub necesarul minim, în condiţiile în care Constanţa are cel mai mare număr de contribuabili pe salariat din toată regiunea (442 contribuabili pe angajat, faţă Tulcea, de exemplu, unde angajaţii Fiscului huzuresc, cu doar 64 de contribuabil pe salariat). Cu toate temerile lor, angajaţii ANAF Constanţa mai au însă speranţe că lucrurile se vor reglementa. Potrivit liderului Publisind, Marian Emilian, ieri a avut loc o întâlnire între preşedintele BNS Dumitru Costin şi Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. "Ministrul MFP cunoştea problemele legate de această situaţie şi a promis că astăzi (ieri- n.red.) va avea o discuţie decisivă cu premierul Victor Ponta pentru stabilirea sediului în regiunea Sud Est la Constanţa", se arată într-un document trimis de liderul de sindicat Marian Emilian colegilor săi. "Din discuţia subsemnatului cu directorul Direcţiei de Resurse Umane din ANAF a reieşit că materialul depus de noi vinerea trecută la Cabinetul Preşedintelui ANAF a fost analizat de domnia sa şi a recunoscut că la Constanţa există deja deficit de personal şi din propunerea venită de la Galaţi deficitul va fi şi mai mare, drept urmare va avea discuţii cu Preşedintele ANAF pentru a reglementa această situatie", a mai spus liderul de sindicat.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102