REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sindicaliştii EUROPOL au transmis o scrisoare către CSAT

Sindicaliştii EUROPOL au transmis o scrisoare către CSAT

Replica API 21 februarie 2018 | 00:00 436

Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Țării cu privire la nerespectarea caracterului permanent al serviciului polițienesc. În ultimele zile au apărut în mass media mai multe materiale din care rezultă în mod cert faptul că o serie de structuri ale poliției nu sunt planificate să asigure serviciul polițienesc pe toata duarata celor 24 de ore, 7 zile/săptămână, după cum au transmis sindicaliștii.

”Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, în baza prerogativelor conferite de Legea 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, respectiv de analiză a strategiilor de ordine publică și siguranță națională a României, în raport cu răspunderile Ministerului Afacerilor Interne, vă sesizează cu privire mai multe situații de încălcare a prevederilor legale care sunt de natură să aducă grave prejudicii ordinii publice și siguranței naționale, după cum urmează:

Structurile Inspectoratului General al Poliției Române și ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române nu asigură caracterul permanent al serviciului polițienesc prin planificarea pe durata celor 24 de ore a polițiștilor din cadrul diferitelor specialități, respectiv: ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme și muniții, combaterea criminalității organizate, operațiuni speciale, criminalistică și acțiuni speciale.

În momentul de față, la nivelul structurilor subordonate celor două arme, Poliție și Poliție de Frontieră, există sute de situații în care programul de lucru al polițiștilor nu acoperă cele 24 de ore iar serviciul polițienesc se asigură prin chemări de la domiciliu a polițiștilor aflați în timpul de refacere a capacității de muncă.

Mai mult, din perspectiva modului de asigurare a unui serviciu polițienesc de calitate, cetățenii au de suferit ca urmare a efectelor determinate de chemările de la domiciliu a polițiștilor, din următoarele considerente:

- timpul de așteptare de la momentul sesizării și până la sosirea polițiștilor chemați de la domiciliu este foarte mare;

- eficiența acțiunilor polițiștilor este afectată de oboseala acută acumulată de polițiștii cărora li se întrerupe timpul de refacere a capacității de muncă prin chemarea lor de la domiciliu, după ce în prealabil aceștia au prestat muncă 8 ore, 12 ore sau chiar 24 de ore;

- lipsa de eficiență în prinderea autorilor de infracțiuni care scapă din cauza faptului că intervenția nu se realizează imediat după comiterea faptei, ci doar după un proces destul de îndelungat reprezentat de contactarea polițistului aflat la domiciliu prin intermediul telefonului mobil personal, deplasarea acestuia la sediu pentru a se dota corespunzător, respectiv deplasarea de la sediu la locul propriu zis;

- intervenția întârziată a structurilor de acțiuni speciale în cele 8 județe unde acestea își încetează activitatea în zilele lucrătoare la ora 22:00 și unde intervin de acasă, doar în situația unor conflicte de amploare sau a unor situații care nu pot fi gestionate de polițiștii de la structurile de ordine publică;

- circulația pe drumurile publice este pusă în pericol prin lipsa polițiștilor rutieri după ora 22:00, care să acționeze pe drumuri naționale și europene, mai ales din perspectiva faptului că majoritatea infracțiunilor se realizează prin deplasarea pe rețeaua de drumuri naționale și europene (transport ilegal de lemne, contrabandă cu țigarete și alcool, trafic de droguri, migrație clandestină etc)

Fără să avem pretenția că am acoperit întreg spectrul de vulnerabilități cauzate de nerespectarea prevederilor legale, indicăm temeiurile de drept aplicabile, pe care trebuie să le aveți în vedere:

1. Legea 360/2002, art. 44 alin. 1, „Serviciul polițienesc are caracter permanent și obligatoriu”.

2. Legea 360/2002, art. 39 alin. 1, „Durata programului de lucru al polițistului este de 8 ore pe zi și 5 zile pe săptămână, stabilită astfel încât să se asigure continuitatea serviciului polițienesc și refacerea capacității de muncă, în condițiile prevăzute de lege”

3. Legea 218/2002, art. 2, „Activitatea Poliției Române constituie serviciu public specializat în interesul persoanei, al comunității, precum și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii”.

4. Ordinul MAI 577/2008 art. 14 alin. 2, „Programul de lucru este stabilit astfel încât să se asigure continuitatea serviciului polițienesc și refacerea capacității de muncă, în condițiile prevăzute de lege”.

5. Ordinul MAI 577/2008 art. 17 alin. 2, „În cazul structurilor operative, în funcție de specificul sau de situația operativă existentă, se va asigura prezența la serviciu a cel puțin 1/3 din polițiști, inclusiv în zilele nelucrătoare”.

Având în vedere prevederile de mai sus, din care rezultă fără echivoc obligația Ministerului Afacerilor Interne de asigura planificarea în serviciu a polițiștilor pe toată durata celor 24 de ore, 7 zile din 7, vă rugăm să convocați în regim de urgență Consiliul pentru a analiza și propune măsuri urgente pentru ca, atât integritatea polițiștilor să fie protejată , cât și siguranța cetățeanului să fie restabilită în raport cu prevederile legale incidente.

Pentru fundamentarea sesizării, în atașament vă punem la dispoziție acte administrative ale inspectorilor șefi prin care au organizat programul de lucru, prin încălcarea prevederilor mai sus menționate, pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a ignorat și le-a acceptat în mod tacit. De asemenea, vă stăm dispoziție cu orice alte informații pe care le veți considera necesare, existând disponibilitatea permanentă din partea reprezentanților organizației noastre pe acest subiect”, au transmis sindicaliștii EUROPOL.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La cata spaga luati, mai aveti tupeul sa faceti sesizari.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614