REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sindicatele din Sănătate cer bani şi deblocarea posturilor

Sindicatele din Sănătate cer bani şi deblocarea posturilor

Replica API 13 martie 2012 | 00:00 185

Doleanţe

Doleanţe

Sindicatul Sanitas Constanţa, prin intemediul Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas din România, a trimis Ministerului Sănătăţii un comunicat, prin care face cunoscute gravele probleme cu care se confruntă salariaţii din sistemul sanitar. În respectivul comunicat se solicită Ministerului Sănătăţii cât şi Guvernului României, majorarea salariilor pentru redobândirea drepturilor din iunie 2010, negocierea contractului colectiv de muncă la nivel sectorial, modificarea articolului 197 din OUG nr. 48/2011 privind limitarea cheltuielilor de personal la 70%, deblocarea posturilor vacante din unităţile sanitare şi respectarea normativelor de personal, participarea Federaţiei Sanitas la elaborarea noii legi a sănătăţii, cât şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă. Răspunsul nu a întârziat să apară, specificându-se că majorarea salariilor pentru redobândirea drepturilor din iunie 2010 cât şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă, nu sunt de competenţa Ministerului Sănătăţii. De asemenea, se vor face demersurile necesare în vederea demarării negocierilor unui nou contract colectiv de muncă. Pentru modificarea articolului privind limitarea cheltuielilor de personal la 70%, proiectul a fost discutat în vederea întocmirii raportului.

"Sistemul sanitar se confruntă cu multe probleme. Una dintre acestea priveşte blocarea posturile vacante. Cea mai mare din cei care au vacantat posturile, au plecat în străinătate, alţii s-au pensionat şi mulţi au părăsit sistemul pentru că nu mai atractiv. În condiţiile acestea, lumea munceşte şi pentru cei care au plecat, pentru că nu se mai angajează decât 1 la 7. Cu mari presiuni am reuşit să obţinem promisiunea că se vor debloca posturile medicale. Este ştiut faptul că angajaţii din sistemul sanitar, spre exemplu de la UPU Constanţa, muncesc la foc automat, fără a avea timp să meargă la toaletă. Referitor la celelalte probleme, salariile sunt foarte mici. Un asistent medical a ajuns cu salariul la 900 - 1.000 de lei", a declarat, pentru "Replica", Nicolae Manea, preşedintele Sindicatului Sanitas Constanţa. Cât despre drepturile salariale din anul 2010, procesul s-a încheiat în decursul anului trecut, urmând ca drepturile băneşti să fie recuperate în trei tranşe. Mai mult decât atât, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Constanţa, s-a demarat un sondaj de opinie, prin intermediul căruia angajaţii din sistemul sanitar sunt chestionaţi cu problemele cu care se confruntă la locul de muncă. Termenul de finalizare a sondajului este de o lună de zile, iar până în momentul de faţă, acesta este completat în proporţie de 40%, în doar 10 zile. În urma referendumului în rândul membrilor de sindicat, cu privire la cuantificarea gradului de nemulţumire al salariaţilor sin sănătate, nu se exclude organizarea unor acţiuni de protest la nivel naţional. "Aceste proteste sunt incluse în calendarul de mijloace de lupte sindicale. La începutul fiecărui an, obţinem aprobarea de la membrii de sindicat pentru a ne împuternici pentru mişcările revendicative din anul respectiv. Prin acest sondaj demarat ştim exact care este pulsul după care obţinem acea împuternicire. Noi facem acţiuni de protest în momentul în care terminăm orice altă cale de rezolvare. Nu faci niciodată grevă de dragul de a face grevă. Este adevărat că suntem mult sub normativ dar atât timp cât există această voinţă să se deblocheze măcar o parte din posturi, înseamnă că există o cale de dialog. Şi atât timp cât există dialog, armele trebuie să tacă. Negociem, în momentul în care nu se mai poate... cam asta e logica. Nu ne putem juca cu nemulţumirile oamenilor", ne-a mai spus Nicolae Manea. Meţionăm că la nivelul judeţului Constanţa, în cadrul Sanitas sunt 3.000 de membri de sindicat, dintre care 1050 sunt doar angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102