REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sindicatele le dau ORDIN muncitorilor cu cine să voteze la europarlamentare: 'Cu candidaţii care ne sprijină solicitările'

Sindicatele le dau ORDIN muncitorilor cu cine să voteze la europarlamentare: 'Cu candidaţii care ne sprijină solicitările'

Replica API 17 martie 2019 | 00:00 311

Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA', alături de 90 organizaţii sindicale reunite în cadrul Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES/ETUC), reprezentând 45 de milioane de lucrători, lansează un program pentru alegerile europarlamentare prin care toţi cetăţenii sunt invitaţi să voteze candidaţii care sprijină solicitările sindicale "pentru o Europă mai echitabilă pentru lucrători", conform stiripesurse.ro.

"Avem convingerea că o Europă mai echitabilă pentru lucrători este posibilă şi ar trebui să se bazeze pe: democraţie şi justiţie socială, locuri de muncă de calitate şi salarii mai mari, tranziţii sociale juste către o economie digitală şi cu emisii reduse de carbon.

Având în vedere creşterea forţelor naţionaliste, anti-europene şi de extremă dreaptă, alimentate de efectele crizei şi de temerile şi incertitudinile cetăţenilor europeni, există posibilitatea alegerii unui Parlament European mai instabil.

Grupurile anti-europene, rasiste şi fasciste nu oferă soluţii la problemele cu care ne confruntăm astăzi - nici la puterea monopolului şi evaziunea fiscală a companiilor multinaţionale, nici la salariile scăzute şi sărăcie, schimbările climatice, poluarea sau combaterea terorismului şi nu ar trebui să li se acorde şansa de a susţine o majoritate anti-socială.

Aceasta ar fi o catastrofă pentru proiectul European. Alegerile europarlamentare de anul acesta sunt astfel cruciale pentru a duce în Parlamentul European o nouă coaliţie de partide democratice. Europa poate fi o forţă pentru progres social", susţin reprezentanţii Cartel ALFA.

În acest context, sindicatele solicită un nou contract social, care să ofere cetăţenilor o Europă mai echitabilă, cu oportunităţi reale pentru toţi.

Propunerile specifice includ: implementarea integrală a "Pilonului European al Drepturilor Sociale", inclusiv dreptul la educaţie de calitate şi învăţare de-a lungul vieţii, sănătate şi siguranţă la locul de muncă, locuri de muncă sigure, egalitate de gen şi servicii publice de bună calitate; o legislaţie europeană şi naţională care să consolideze capacitatea şi puterea partenerilor sociali, să permită negocierea şi punerea în practică a acordurilor colective şi să extindă acoperirea acestor acorduri pentru toţi lucrătorii.

"Soluţia pentru a creşte salariile şi pentru a obţine un nivel mai bun de trai şi condiţii mai bune de muncă pentru toţi este negocierea colectivă: negocierile dintre angajatori şi sindicate pentru salarii echitabile şi condiţii mai bune de muncă, în special la nivel de sector, în fiecare sector şi la nivel naţional interprofesional. Trebuie consolidat dreptul lucrătorilor de a fi informaţi, consultaţi şi de a participa la schimbările la locul de muncă, inclusiv prin intermediul comitetelor europene de întreprindere", arată federaţia sindicală în document.

Sindicaliştii români mai vor politici economice noi pentru stimularea creşterii care să aducă beneficii tuturor, nu doar câtorva, inclusiv relansarea investiţiilor publice, considerând că sunt necesare sisteme de impozitare mai progresiste şi mai echitabile pentru a redistribui bogăţia, pentru a finanţa serviciile publice şi protecţia socială, dar şi pentru a aborda problemele sociale cauzate de globalizare, decarbonizare şi digitalizare.

"O fiscalitate eficientă trebuie să prevină evaziunea şi frauda fiscală şi să impoziteze companiile în mod adecvat", subliniază reprezentanţii Cartel ALFA.

Potrivit sursei citate, munca de aceeaşi valoare ar trebui plătită la fel în întreaga Europă, în toate sectoarele şi pentru femei şi bărbaţi, fiind nevoie de o mai bună distribuire a bogăţiei şi de o convergenţă ascendentă a salariilor. "Este inacceptabil ca profiturile şi productivitatea să nu fie redistribuite lucrătorilor care le-au generat, în special în ţări cu salarii mici, cum este România, afectate de migraţia masivă a persoanelor calificate", spun reprezentanţii federaţiei sindicale.

De asemenea, este importantă gestionarea tranziţiilor către o economie digitală şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. "Lucrătorii trebuie să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se schimbă locurile de muncă şi să beneficieze de un sprijin puternic atunci când acestea le sunt ameninţate, prin investiţii publice şi private, prin dialog social şi negocieri colective şi prin politici de formare adecvate.

Acest lucru înseamnă măsuri care să asigure tuturor lucrătorilor atipici şi precari, celor care lucrează pe platforme digitale şi în aşa-numita gig economy, precum şi în sectoare mai tradiţionale, inclusiv lucrătorilor independenţi, salarii decente, acces egal la o protecţie socială adecvată şi aceleaşi drepturi, inclusiv să se alăture unui sindicat şi să negocieze colectiv", subliniază sindicaliştii.

Nu în ultimul rând, CNS Cartel ALFA salută apariţia unor forţe politice noi care şi-au anunţat candidatura la alegerile europarlamentare din luna mai, însă consideră că pragul de 200.000 de semnături pentru un partid, respectiv 100.000 de semnături pentru un candidat independent doar pentru a putea figura pe buletinele de vot, cel mai ridicat din Europa, "este excesiv şi nedemocratic".

"În viitor, acest prag trebuie redus, iar până atunci îi îndemnăm pe toţi cetăţenii să semneze pentru un partid sau candidat independent pentru ca pe 26 mai să existe o plajă mai largă de opţiuni pe buletinele de vot. Este fără îndoială necesară schimbarea clasei politice româneşti care nu mai reprezintă în mod corect interesele cetăţenilor.

Nemodificarea legislaţiei muncii de atâţia ani, în ciuda efectelor dramatice şi vizibile pe care această legislaţie le-a produs, este dovada clară că lucrătorii din România sunt complet lipsiţi de reprezentare în Parlamentul României în actuala configuraţie politică", au adăugat reprezentanţii CNS Cartel ALFA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o sa votam cu aia care au reintregit salariile si le-au crescut, nu cu aia care le-au taiat cu 25 la suta, cu aia care au scazut TVA-ul de la 24 la 19 la suta, cu aia care au scos taxa de inmatriculare, cu aia care dau ceva voucere pentru vacanta etc.
0
1
Sindicatul vorbeste frumos in limba de lemn ,
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614