REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sindicatul din învăţământ arată cu degetul: politicul responsabil de dezastrul din sistem!

Sindicatul din învăţământ arată cu degetul: politicul responsabil de dezastrul din sistem!

Replica API 16 ianuarie 2015 | 22:24 144

România noastră cea de toate zilele

România noastră cea de toate zilele

Mitică Iosif - dreapta

Lipsa banilor? Profesionalismul se lasă aşteptat? Viitor incert? Toate acestea au o cauză. Ceea ce bănuim cu toţii, confirmă Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa (SLSIP). Sucursala judeţeană a formaţiunii a organizat, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a punctat o serie de deficienţe grave în sistemul de educaţie. Printre acestea, legea care există doar pe hârtie şi care duce la situaţia dificilă în care se află cadrele didactice nevoite să facă naveta până la locul de muncă.

Legea Educaţiei stipulează faptul că autorităţile locale sunt obligate să finanţeze, de la bugetul local, decontarea transportului pentru profesori. Este o regulă generală ca această prevedere să nu se aplice, întrucât primarii se străduiesc să găsească tot felul de portiţe legislative prin care să se delimiteze de această „povară”. Ceea ce se întâmplă la Constanţa, este, literalmente, de domeniul evului mediu. „Există primării care îşi preţuiesc comunitatea şi şansa la o educaţie de calitate pentru copiii de acolo, motiv pentru care acordă sumele necesare pentru decontare. Într-o perioadă, existau unităţi administrativ teritoriale care puneau locuinţe de serviciu la dispoziţia cadrelor didactice, dar nişte locuinţe care puteau fi numite aşa, nu nişte pereţi goi, cum a avut cineva pe la Hârşova acum un an sau doi. În aceeaşi măsură sunt primari şi consilii locale care, de ani de zile, nu sunt interesaţi de acest aspect al unei educaţii de calitate în comunitate. Refuză, efectiv. Anul trecut, de exemplu, primăria Medgidia a luat hotărârea şi a trimis către unităţile de învăţământ pur şi simplu anunţul că, pentru anul respectiv, financiar, nu au prevăzut la capitolul fonduri pentru decontarea navetei nici un fel de leuţ. Medgidia este un municipiu, o localitate din judeţul Constanţa care poate fi dată ca exemplu de „aşa, nu!” De ani de zile, refuză să deconteze”, a spus preşedintele SLSIP, Mitică Iosif. Acesta susţine că ineficienţa sistemului porneşte de la factorul politic, de cele mai multe ori decident într-o multitudine de domenii din această ţară, inclusiv în instituţiile şcolare şi care, evident, urmăreşte interesul de grup, nicidecum al binelui comunităţii, Iosif dând şi exemple în acest sens. „Am iniţiat în instanţă. Am ajuns până în faza executării silite, dar, în România, legile se adoptă de către cine trebuie pentru cine trebuie şi a fost adoptată o lege care spune că după ce se ajunge în faza executării silite, autoritatea publică respectivă are dreptul timp de şase luni de zile să amâne, apoi te întorci iar la judecător, în instanţă. Doamnele pentru care am câştigat la Medgidia acest proces, văzând procedura aceasta greoaie, au şi renunţat. Nu şi-au primit banii pentru că nu au vrut să meargă mai departe cu executarea silită, văzând procedura aceea atât de complicată şi tensiunile care au apărut, pentru că ştiţi cum este, şcoala stă totuşi la mâna... (...) Negru Vodă are o hotărâre de consiliu, decontează 50%. La Dobromir, au existat perioade când s-au decontat, perioade când nu s-a decontat, pentru că primarii au o anumită orientare politică, directorii sunt numiţi... de către inspectorul şcolar general şi nu întotdeauna numirea directorului mulţumeşte primarul şi, atunci, apar problemele, aşa cum am înţeles că există şi pe la Mihai Viteazu, la Băneasa...”, a mai spus Iosif.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108