REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sindromul ovarelor polichistice – Simptome, complicații, tratament

Sindromul ovarelor polichistice – Simptome, complicații, tratament

Replica API 6 mai 2020 | 00:00 924

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune comună care afectează funcția ovariană. Cele trei caracteristici majore ale acestui sindrom sunt:

- menstruații neregulate – ceea ce indică faptul că nu se produce ovulația

- exces de hormoni androgeni – semnalează o hipersecreție de hormoni androgeni (masculini), semnele cele mai evidente fiind excesul de păr pe corp sau pilozitatea facială

- formarea de chisturi pe ovare – ovarele se măresc și dezvoltă în interior numeroși foliculi care înconjoară ovocitul

Prezența a două din cele trei semne menționate este un bun indicator al prezenței ovarelor polichistice, scrie ziarmedical.ro.

Simptomele ovarelor polichistice

Cel mai frecvent, acestea apar la sfârșitul adolescenței sau în a doua decadă a vieții și pot include:

- menstruații neregulate sau lipsa totală a menstruațiilor

- dificultăți în a rămâne însărcinată sau lipsa ovulațiilor

- hirsutism (păr în exces) – cel mai frecvent la nivelul feței, pieptului sau spatelui

- creștere în greutate

- subțierea și căderea părului de pe cap

- ten gras și acnee

Sindromul ovarelor polichistice este asociat și cu riscul de a dezvolta alte probleme de sănătate mai târziu în viață, precum diabet zaharat de tip 2 sau niveluri crescute de colesterol.

De ce apare acest sindrom?

Nu se cunosc cauzele exacte pentru formarea ovarelor polichistice, însă s-a observat faptul că se transmite intrafamilial. Una din cauze ar putea fi nivelul crescut de hormoni, cel cu o implicație majoră fiind insulina (hormon ce controlează cantitatea zahărului în sânge).

Multe femei diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice sunt rezistente la insulină, iar organismul se va adapta prin crețterea producției acestui hormon pentru a depăși neajunsul. De asemenea, va crește și producția de testosteron, cu efecte nu tocmai favorabile, atât din punct de vedere al sănătății, cât și estetic.

Diagnosticul sindromului de ovare polichistice

În primul rând, controlul va include măsurarea tensiunii arteriale, acesta fiind un test de rutină în practica medicală. Apoi medicul poate să recomande efectuarea unor analize de sânge pentru aprecierea nivelurilor hormonale din sânge, apoi stabilindu-se dacă ele au vreo relevanță pentru diagnosticul de ovare polichistice.

Ecografia poate permite vizualizarea foliculilor ovarieni, ceea ce va orienta medicul către această afecțiune în cazul în care numărul de foliculi este unul crescut. Medicul care se ocupă cu tratamentul ovarelor polichistice este ginecologul (pentru partea de disfuncție ovariană) sau endocrinologul (specialist care se ocupă cu tratamentul problemelor hormonale).

În urma discuției cu dumneavoastră, medicul vă va recomanda tratamentul care se pliază cel mai bine pe nevoile și stilul dumneavoastră de viață. Acesta ar putea sugera controlul periodic al greutății corporale și măsurarea glicemiei, pentru sesizarea precoce a oricărei modificări din această sferă, ele putând interfera cu sindromul ovarelor polichistice.

Tratamentul ovarelor polichistice

Nu există un tratament al cauzei în sine, însă se poate interveni pentru ameliorarea simptomelor. De multe ori, este indicat să se ia în calcul controlul greutății și adoptarea unui stil de viață sănătos care să includă o dietă adecvată și mișcare.

Sunt indicate medicamentele care reduc creșterea excesivă a părului, reglează menstruațiile și combat problemele de fertilitate. Însă dacă acestea se dovedesc a fi ineficiente, medicul poate recomanda recurgerea la o intervenție chirurgicală, pe cale laparoscopică.

Acesta presupune folosirea unui laser pentru distrugerea acelei părți din țesutul ovarian care produce testosteron. În urma unui tratament adecvat, majoriatea femeilor vor putea avea o sarcină.

Medicamente recomandate

- anticoncepționale: pot fi indicate în reglarea menstruațiilor sau inducerea acestora prin administrarea intermitentă a tabletelor cu progesteron ( o dată la trei sau patru luni); ele vor reduce, de asemenea, riscul cancerului de endometru (asociat cu menstruațiile neregulate)

- metforminul: medicament utilizat în tratarea diabetului zaharat de tip 2, dar poate fi prescris și în cazul ovarelor polichistice; acesta scade riscul de avort și are beneficii pe termen lung, precum scăderea nivelului de colesterol și a riscului de boli cardiovasculare; efectele adverse includ greață, vărsături, dureri abdominale și diaree

Intervenția chirurgicală

În cazul în care medicamentele nu au produs ameliorări ale simptomelor din sindromul ovarelor polichistice, se poate indica intervenția pe cale laparoscopică. Aceasta va ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, prin scăderea nivelului de testosteron și creșterea celui de hormon foliculostimulant.

Riscurile asociate cu sarcina

În această situație riscurile cresc proporțional cu creșterea în greutate, întrucât excesul de greutate se asociază cu hipertensiunea arterială, diabetul gestațional și avortul spontan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218