REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Singurul bloc din judeţ inclus pe lista de reabilitare de acum doi ani riscă să piardă fondurile

Singurul bloc din judeţ inclus pe lista de reabilitare de acum doi ani riscă să piardă fondurile

Replica API 20 iunie 2013 | 17:59 106

Construcţie cu bulină roşie la Hârşova

Construcţie cu bulină roşie la Hârşova

Blocurile aflate în cartierul Soveja din oraşul Hârşova se află de ceva timp într-o stare avansată de degradare, iar în stilul caracteristic al României după Revoluţie, nimeni nu s-a îngrijit de acest lucru. În urmă cu doi ani, printr-o hotărâre de Guvern, 11 blocuri au fost aprobate pentru consolidare în România, iar unul a fost la Hârşova. Este vorba despre blocul P1 din zona Soveja, expertizat şi marcat cu bulină roşie, lucrările de consolidare începând anul trecut.

"Acum doi ani, prin hotărâre de Guvern au fost aprobate 25 de miliarde de lei vechi pentru aprobarea la risc seismic a unui bloc cu 60 de apartamente în regim de înălţime P+4. Achiziţia publică a fost adjudecată de firma Al-Stom din Constanţa. Aşa cum arată lucrările acum, începem să ne facem probleme pentru că noi din cursul anului trecut am avut asigurată finanţarea în întregime, dar pentru că firma constructoare nu a reuşit să se încadreze în termenele respective, am pierdut o parte din bani, care au fost repartizaţi în acest an, în primul semestru cu condiţia ca lucrările să se încheie la 30 iunie. Iată că mai sunt câteva zile, lucrarea este departe de a fi gata, şi atunci vom pierde din nou sumele alocate pentru semestrul I. Sperăm ca aceste sume să se reporteze în semestrul II şi măcar în semestrul II constructorul să-şi termine lucrarea", a declarat, pentru "Replica", primarul oraşului Hârşova, Tudorel Nădrag. Suma repartizată pentru reabilitarea blocului este de aproximativ 25 de miliarde lei vechi, din care s-au consumat 20 şi au rămas 5, dar pentru că lucrările nu au fost gata la timp, nu au putut fi cheltuiţi. Astfel, banii au fost reportaţi pentru semestrul I al acestui an, dar pentru că termenul limită de finalizare a lucrărilor, 30 iunie, cel mai probabil nu va fi respectat din nou, există speranţa ca ministerul să îi aloce pentru semestrul II. Deşi s-a realizat 80% din lucrarea de consolidare la blocul P1din Soveja, care este explicaţia ritmului foarte lent de lucru? "Probabil că mai au (constructorii - n.r.) şi alte puncte de lucru, alte obiective, nu au reuşit să se încadreze deşi noi am insistat de fiecare dată să urgenteze lucrările. Este un deranj şi pentru familiile respective care au locuinţele supuse consolidării la risc seismic. Pot să apreciez că lucrările făcute până acum au fost de bună calitate, tot ca o apreciere este că până la un moment dat şi-au susţinut lucrarea din fonduri proprii, şi sperăm ca măcar până la finele acestui an să-şi termine lucrările. Sunt blocuri vechi, unele construite din 1968. Acest bloc a fost expertizat şi marcat cu bulină roşie. A beneficiat prin hotărâre de guvern, printre puţinele blocuri din ţară, de fonduri în vederea consolidării. Noi mai avem propuse încă 18 blocuri, sperăm să mai fie aprobate în continuare blocuri, în aşa fel încât să punem oamenii în siguranţă. S-a văzut încă de la hotărârea de guvern că ţara trece printr-o criză economică şi din cele 11 blocuri aprobate pentru consolidare în România, unul a fost în Hârşova, iar pentru noi a fost un lucru benefic", a mai spus, pentru "Replica", Tudorel Nădrag.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102