REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Singurul constănţean care a obţinut în instanţă restituirea dobânzii încasate abuziv a deschis un nou proces împotriva BCR

Singurul constănţean care a obţinut în instanţă restituirea dobânzii încasate abuziv a deschis un nou proces împotriva BCR

Replica API 8 martie 2014 | 00:00 571

Avocatul constănţean despre care "Replica" a scris, în exclusivitate, că a reuşit să obţină restituirea sumei de aproximativ 10 000 de euro după ce instanţa a constatat clauze abuzive în contract, a deschis o nouă acţiune judecătorească, împotriva aceleiaşi bănci. Frangu Stila mai are de recuperat banii din dobânzi, restituirea comisionului de administrare a creditului acordat şi a comisionului lunar percept de banca BCR. Avocatul a vorbit, pentru "Replica", despre noua acţiune din instanţă, a dezvăluit ce alte clauze abuzive a constatat în contractul său pe care l-a rambursat în vara anului trecut, dar şi ce trebuie să facă clienţii băncilor care se consideră nedreptăţi de unităţile bancare, referitor la clauzele abuzive, pentru a-şi recupera banii sau, măcar pentru a-i pedepsi pe bancheri.

Reporter: Care este obiectul celei de-a doua acţiuni în instanţă împotriva BCR?

Stila Frangu: Acţiunea despre care aţi scris a fost singura, la momentul respectiv, pe care am conceput-o şi care s-a şi terminat. Numai că acea acţiune privea o singură chestiune, şi anume clauza privind dobânda după primul an contractual, clauză care avea două aspecte: declararea caracterului abuziv şi anularea clauzei în eficacitatea efectelor ei, lucru care s-a şi constat. Iar cel de-al doilea aspect: restituirea unei părţi din dobânda încasată de bancă la momentul respectiv, în baza acelei clauze. De ce doar o parte? Trebuie să plăteşti taxă de timbru, sau, cel puţin mie mi-a stabilit această taxă şi am preferat să testez puţin terenul şi am cerut numai diferenţa între rata contractuală pe care o plăteam în primul an şi rata de după primul an contractual. Ulterior, în funcţie de avea să se întâmple în dosar, urma să introduc şi pentru celelalte clauze abuzive. Ceea ce am şi făcut.

Reporter: Ce anume solicitaţi în cel de-al doilea dosar?

Stila Frangu: Este o acţiune prin care solicit şi restul dobânzii încasate abuziv după primul an contractual în baza clauzei declarate de instanţă ca fiind abuzivă. Am făcut un calcul, per ansamblu: în perioada de la contractare a creditului şi până în iulie 2013, când am rambursat creditul, am plătit 60 - 65 mii euro. Din suma asta plătită, creditul efectiv rambursat a fost cu doar -10 la sută din totalul sumei, adică 6.000 de euro. Din cauza asta a apărut şi cea de-a doua acţiune. Din punctul meu de vedere este abuziv şi comisionul de administrare a nu ştiu exact ce, probabil a creditului acordat, cred, în valoare de 50 euro pe lună pe toată durata contractuală. Am plătit 5 ani jumătate acest comision. Există hotărâri care stabilesc faptul că este abuzivă şi această clauză de administrare a creditului pe care mi l-au acordat.

Reporter: Despre ce sumă vorbim, de data aceasta?

Stila Frangu: Nu ştiu exact. O să fac o expertiză şi o să se cuantifice toate. Probabil peste 10 000 euro. Mai ales că vorbim şi despre un alt comision, comisionul de acordare a creditului, care a fost de vreo 2.500 de euro.

Reporter: Ce sfaturi le oferiţi celor care sunt în situaţia dumneavoastră. Dacă nu au disponibilităţi financiare şi nu-şi pot plăti cheltuielile aferente judecăţii, ce le recomandaţi să facă pentru a-şi câştiga drepturile?

Stila Frangu: E greu de spus pentru că, adevărat, implică nişte cheltuieli. Eu sunt avocat, mi-am conceput singur acţiunea, colegii mei de birou s-au ocupat de doar. În principiu, procesul presupune nişte cheltuieli. Taxa de timbru, în funcţie de cât de complexă este acţiunea, este nevoie de expertiză contabilă, pe care trebuie s-o faci care trebuie plătită şi, bineînţeles, onorariul avocatului. Poate să fie mai mult de 2.000, 3.000 de euro sau mai puţin. Singurul lucru care ar putea să facă este să reclame la OPC, dar această instituţie nu poate cerere restituirea banilor, ci doar să facă verificări pe contract, să deschidă acţiune în instanţă şi, mai apoi, să se constate caracterul abuziv. Banii, repet, nu ţi-i dă instanţa. Băncile, profitând de faptul că există cheltuielile astea, nu o să aibă niciodată iniţiativa de a modifica clauzele sau să-ţi dea banii, sau să compenseze cu ceva, deşi, după constatatea OPC-uli, ar trebui să facă asta.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614