REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sirienii interceptaţi la Constanţa nu au cerut azil: unul s-a ales cu dosar penal pentru trafic de migranţi

Sirienii interceptaţi la Constanţa nu au cerut azil: unul s-a ales cu dosar penal pentru trafic de migranţi

Replica API 13 septembrie 2013 | 00:00 114

Cercetaţi penal pentru trecerea ilegală a frontierei

Cercetaţi penal pentru trecerea ilegală a frontierei

Cei 31 de migranţi sirieni, dintre care 14 copii, care au fost interceptaţi, marţi noapte, de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, la 15 mile marine travers de localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa nu au cerut azil. În plus, una dintre persoane s-a ales cu dosar penal pentru trafic de migranţi, iar alţi 16 adulţi cu dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei.

Chiar dacă locuitorii Constanţei s-au mobilizat, fiind impresionaţi de sirienii ce fug din calea războiului, căutând o ţară sigură pentru a-şi duce traiul, ducându-le hrană caldă, iar Garda de Coastă Constanţa le-a oferit un loc unde să se poată odihni, cei 31 de sirieni nu au cerut azil. Este vorba de migranţii sirieni, dintre care 14 copii, care au fost interceptaţi, marţi noapte, de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, la 15 mile marine travers de localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa. Ca atare, în cursul serii de joi, 12 septembrie, în jurul orelor 18.00, aceştia au fost preluaţi de un autocar, pus la dispoziţie de Garda de Coastă, şi duşi la Bucureşti, unde au intrat în grija Inspectoratului General pentru Imigrări. Cel mai probabil, aceştia urmează să fie repatriaţi. În plus, în urma cercetărilor, unul dintre sirieni s-a ales cu dosar penal pentru racolare şi călăuzire de migranţi, acesta fiind şi cel care conducea ambarcaţiunea. Ceilalţi 16 adulţi s-au ales, de asemenea, cu dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei. Reamintim că în data 11.09.2013, în jurul orei 02.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră - SCOMAR, în colaborare cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 15 mile marine travers de localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa. Imediat, în zona indicată, s-a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o ambarcaţiune a Grupului de Nave Constanţa. În continuare, nava Poliţiei de Frontieră a interceptat ţinta, ce s-a dovedit a fi o ambarcaţiune de mici dimensiuni, din lemn, având arborat pavilion Turcia. Deoarece la bordul ambarcaţiunii se aflau mai multe persoane care purtau veste de salvare şi care au cerut ajutor, intenţionând să se arunce în apă, comandantul navei Poliţiei de Frontieră a luat decizia de a desfăşura o acţiune de salvare pe mare. În urma acţiunii de salvare, în aproximativ 40 de minute, persoanele aflate în pericol au fost transferate la bordul navei Poliţiei de Frontieră, în vederea acordării de asistenţă şi prim ajutor, activităţile desfăşurându-se în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj. Nava a fost escortată în zona bazinului portuar al G.N. Mangalia în vederea efectuării controlului specific. Cercetările au stabilit faptul că la bord se aflau 31 de persoane, din care 10 bărbaţi, 7 femei şi 14 copii, printre care şi un bebeluş de şase luni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614