REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sistem de irigaţii de 1 milion de euro, inaugurat la Agigea în prezenţa ministrului Agriculturii

Sistem de irigaţii de 1 milion de euro, inaugurat la Agigea în prezenţa ministrului Agriculturii

Replica API 29 septembrie 2015 | 12:31 260

Constantin: Este primul proiect care într-adevăr se alimentează din Canalul Dunăre-Marea Neagră

Constantin: Este primul proiect care într-adevăr se alimentează din Canalul Dunăre-Marea Neagră

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a efectuat, luni, o vizită de lucru la Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) din Agigea, pentru a asista la recepţia finală a lucrărilor de construcţie a prizei de apă şi a conductei de refulare în lungime de 4,2 km pentru Staţia de Pompare sub Presiune (SPP) Moviliţa. Priza de apă este situată pe malul canalului Dunăre - Marea Neagră şi a fost construită pentru că SPP Moviliţa nu se mai putea alimenta din canalul CDI7, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial. Obiectivul a fost finanţat prin PNDR 2007-20013 Măsura 125 a. Valoarea proiectului este de 1 milion de euro, iar suprafaţa exploatată este de 1.180 ha.

La recepția de luni au mai fost prezenți prefectul Constanței, Ion Constantin, co-președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir şi primarul comunei Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu.

Proiectul aparţine unor fermieri din Agigea, reuniţi în OUAI. Cu ajutorul noii instalaţii, fermierii din Agigea vor putea iriga peste 1.000 de hectare de culturi agricole de grâu, rapiţă, orz, mazăre, coriandru. „Este primul proiect care într-adevăr se alimentează din Canalul Dunăre-Marea Neagră, dar sunt şi alte proiecte care sunt în derulare. Acesta este unul din cele peste 120 de proiecte pe care le avem în implementare în momentul de faţă. Eu am vrut să vin doar să arătăm cum fondurile europene se transformă în realitate. Am vorbit de foarte multe ori.

Încă din 2012 mi-aş fi dorit ca imediat să vedem cum aceste fonduri se transformă în realitate. Ai nevoie de timp, de elaborarea unui proiect, de depunere, de evaluare, acorduri, avize şi iată că, într-un final, după trei ani de zile, încep să se vadă rezultatele. Vă spuneam că sunt peste 120 de proiecte, avem 128 de milioane de euro din vechiul program 2017-2013 în fază finală.

O să mergem să inaugurăm cât mai multe dintre acestea, partea cea mai importantă este că avem în continuare fonduri încă 430 de milioane de euro, astfel încât să vedem astfel de minuni în toată ţara. M-am bucurat foarte tare că dincolo de suprafaţa care se irigă avem o tehnologie, înţeleg că sunt pionieri dânşii în întreaga Europă, de ultimă generaţie care ajută foarte mult la economii de energie şi implicit la un cost redus care se plăteşte pentru irigaţii”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii spune că la nivel naţional, există infrastuctură de irigaţii pentru 750.000 de hectare, însă fermierii nu irigă din cauza costurilor ridicate. Întrebat dacă este mulţumit de rezultatul acestei investiţii şi dacă va veni mai des la Constanţa, ministrul a declarat: “sunt foarte mulţumit şi acesta este doar începutul. Eu sper să avem şi mai multe investiţii. Avem resursele financiare să le putem inaugural cât mai repede. Nu numai la Constanţa. Eu am venit cât de des am putut. Cred că am făcut vreo 4-5 vizite de când sunt ministru la Constanţa. O să vin ori de câte ori este nevoie, pentru că astfel de proiecte trebuie scoase şi date exemplu.

România funcţionează cel mai bine prin puterea exemplului şi trebuie să le dăm exemplu pe cele care au avut succes la fel cum au încercat şi pe cooperative. Aveţi nişte cooperative aici de succes. Unele sunt în Ardeal. O să încercăm să le popularizăm cât mai mult”, a conchis ministru. Gheorghe Lămureanu, preşedintele Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, s-a zbătut zile la rând ca acest proiect să devină realitate: “Câte drumuri nu s-au făcut la toate instituţiile statului. Serios vorbind este destul de greu de realizat un proiect perfect pentru obţinerea de fonduri. Am avut mari greutăţi în obţinerea acordurilor tuturor instituţiilor statului. În primă fază sistemul de irigaţii deserveşte 400 de hectare la superlativ. Începând de anul viitor suprafaţa se va dubla, pentru că nu putem să schimbăm dintr-o dată întreaga structură de culture.

Vom cultiva la anul o sută de hectare de soia, o sută de hectare de porumb, o sută de hectare de lucernă, culturi energetice, culturi consumatoare de apă, culturi iubitoare de apă, culturi care pot asigura un beneficiu superior faţă de culturile tradiţionale”. Fermierii s-au plâns că a fost un an secetos. “A fost un an crâncen, un an ciudat. (…) Totuşi am reuşit să ne facem arăturile. Am obţinut producţie frumoasă datorită condiţiilor din toamnă şi din iarnă pentru cerealele semănate cu un an în urmă. Am obţinut producţii frumoase, dar puteau să le egaleze pe cele ale occidentalilor dacă am fi putut să le dăm o apă în lunile mai şi iunie”, a precizat Gheorghe Lămureanu.

Cîrjaliu: Sper ca în acest moment cineva să ne audă la Bucureşti şi să simplifice foarte mult această birocraţie

De precizat faptul că acest proiect era pe cale să piardă finanţarea din cauza birocraţiei din România. “Cu această ocazie vreau să mă pun puţin de acord cu domnul ministru. Este foarte bine ce s-a realizat până acum din fonduri europene, dar sper să se poată umbla puţin la documentaţiile tehnice care vor urma şi la normele de aplicare, pentru că este jale. Comuna Agigea a reuşit în ultimii cinci ani să acceseze tot ce s-a putut accesa pe fonduri europene: Centrul de Informare turistică. Eu sunt preşedinte la un program operaţional de pescuit în tot sudul Dobrogei. Din cauza unor structuri ale statului român pierdem milioane şi milioane de euro. (...)

Dar aici, în cazul de faţă, ne-a ajutat domnul ministru şi totul a fost OK. Îmi pare rău de banii pe care îi pierdem în continuare şi aş vrea ca următorul 2014-2020 să vină foarte simplificat , pentru că nu este admis ca în România, la un dosar de finanţare, să semnezi 6.000 de pagini. Aşa este domnul Lămureanu. Da! Şi în Grecia, în Portugalia, în Franţa şi în Italia pe acelaşi dosar de finanţare să semnezi 300 de pagini. Este inadmisibilă această birocraţie şi sperăm că cineva ne va auzi acolo.

Noi, românii, vrem să accesăm fonduri europene. Vrem să atragem bani europeni, facem toate demersurile şi vrem să-i cheltuim legal, să fie totul OK în sprijinul şi în folosul cetăţeanului. Dar cineva ne pune piedici. Sper ca în acest moment cineva să ne audă la Bucureşti şi să simplifice foarte mult această birocraţie”, a declarat primarul Agigei, Cristian Maricel Cîrjaliu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614