REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Sistemul sanitar, ÎN PRAG de HAOS! Urmează GREVA GENERALĂ pe perioadă nedeterminată!

Sistemul sanitar, ÎN PRAG de HAOS! Urmează GREVA GENERALĂ pe perioadă nedeterminată!

Replica API 8 mai 2018 | 23:01 267

Grevă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

Angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială au trecut la forme radicale de protest, nemulţumiţi că solicitările lor, de modificare a Legii salarizării şi Regulamentului de sporuri, nu sunt băgate în seamă de guvernanţi. Luni dimineaţă, 7 mai a.c., timp de două ore (9.00 – 11.00) în spitalele şi sanatoriile din judeţul Constanţa, precum în întreaga ţară, angajaţii au fost în grevă de avertisment. La fel, şi angajaţii din centrele de îngrijire şi asistenţă din Negru Vodă şi Techirghiol. Cu toţii şi-au scandat „UNITATE” şi „DEMNITATE” şi sunt hotărâţi ca, dacă solicitările nu le sunt aprobate, să declanşeze, vineri, 11 mai a.c., greva generală.

Grevă Sanatoriul Balnear Mangalia

Sistemul sanitar şi de asistenţă socială este la un pas de haos. Sindicaliştii Sanitas sunt hotărâţi ca vineri, 11 mai a.c., să declanşeze greva generală în toate spitalele, dar şi în centrele de îngrijiri ale direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din întreaga ţară. De altfel, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România a anunţat că au strâns 50.000 de semnături pentru greva generală, „ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea grevei în cele două sectoare de activitate”.

Grevă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa

Luni dimineaţă, 11 mai a.c., între orele 9,00 şi 11,00, în spitalele din judeţul Constanţa, precum în cele din întreaga ţară, s-a desfăşurat o grevă de avertisment. De exemplu, zeci de angajaţi s-au strâns pe holul de la intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu pancarde şi scandând „Unitate şi Demnitate”! Oamenii sunt supăraţi că doar medicilor şi asistentelor medicale le-au crescut salariile semnificativ. În rest, fie creşterile nu se simt, fie salariile au scăzut! Vorbim despre personalul TESA, despre moaşe, despre infirmiere, despre registratori medicali etc.

Grevă Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Negru Vodă

De precizat că în urmă cu aproximativ două săptămâni, conducerea Spitalului Judeţean Constanţa anunţa că din totalul de 2.600 de angajaţi, doar 66 de angajaţi au avut scăderi salariale. În schimb, medicilor le-au crescut salariile şi de două ori faţă de salariul de bază, la care s-au aplicat noile sporuri.

Grevă de avertisment a fost şi în Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, unde biologii, biochimiştii şi chimişti şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de salarizarea pe care o primesc, conform noii grile. La fel, au protestat în aceeaşi formă şi angajaţii de la Sanatoriul Balnear Mangalia, dar şi cei de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Negru Vodă, cât şi cei de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Techirghiol.

Cu toţii sunt decişi ca, vineri, 11 mai a.c., să declanşeze greva generală.

Unor angajaţi le-ar fi scăzut salariile şi cu 1.300 de lei

„Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei”, au arătat liderii sindicali.

„Nu întâmplator guvernanții se întâlnesc abia marți, 8 mai după greva de avertisment să hotărască măsuri pentru îndreptarea inechităților create de legea salarizării pentru ca Federația SANITAS să nu declanșeze GREVA GENERALĂ ÎNCEPÂND CU 11 MAI.

În opinia noastră, amânarea deciziei din partea Guvernului României de a găsi soluții pentru 8 mai este un test pe care-l vom trece cu brio ca și pe celelalte; unii speră ca unitatea, coeziunea și hotărârea noastră au slăbit și nu vom respecta programul de acțiuni greviste, alții protestează în spatele unității ca să nu deranjeze.

Nu ne dorim grevă generală, dar în lipsa unor măsuri concrete și coerente vom respecta programul de greve, iar în lipsa unui răspuns clar, concret și mulțumitor al asumării de termene precise pentru rezolvarea tuturor revendicărilor noastre vom intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând cu vineri, 11 mai”, au transmis reprezentanţii SANITAS Constanţa.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar castigati bani, fara sa investiti nimic, fara sa cumparati nimic! Cautam urgent oameni care vor sa castige SIGUR bani, intr-o activitate simpla, lansata in martie 2018. Trimiteti mesajul VREAU MAI MULTE INFORMATII, la adresa de email: elenamadutza@gmail.com
0
0
Unii angajati au pierdut si 3000 de ron la salariu..majoritatea angajatilor in privat nici nu viseaza la asemenea salariu suparare mare as dori sa vad cadre medicale iesite in strada ca nu au cu ce trata pacientii..ca nu au conditii de munca adecvate in spitale ...un medic care se respecta ii faci si 5000 de euro leafa nimic de spus dar cu ce lucreaza.. ...unii dintre ei trimit in privat e un intreg circuit. Plus ca au plati informale etc etc.Nu exista o echipa in majoritatea spitalelor managerul este uns politic numai este o noutate nu esxista costuri srandard per tratament internare.
1
0
Nu mai retineti din salariu ptr sanatate ca se plateste totul la spital desfiintati sistemul public de sanatate , confiscati averile medicilor care l-au devalizat prin sifonarea de bani materiale si pacienti de la stat la cabinetele lor private si lasati investitorii sa construiasca spitale fie contra cost fie prin asigurari medicale private OPTIONALE nu obligatorii vitelor , ca orice alt serviciu, prestatie , etc.
2
0
Dar in sistemul privat ce facem?De ce nu sunt obligati patronii sa ofere salariul mediu si nu minim pentru munca calificata?Majoritatea te platesc cu minim pe economie.Vrem sa muncim cu totii in institutii de stat.
1
1
ce salarii vreti voi aia de la tesa chiar nu stie lumea care munceste si care nu sunt unii care stau beti zi de zi in frunte cu lideru de sindicat care ilpupa lumea in ur
5
1
auziti, credeti ca in alte institutii salariile sunt mai mari?
3
0
Daca si daca la conducerea spit nostru nu am avea un director uns politic paoate altfel stateau lucrurile.Nu ma indoiesc ca stiti Grasa Catalin ii asezat in scaun de PSD.De aici si interesul acestuia pt cadrele med pt colegi binenteles.
5
0
Brovo domnule meneger.
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369