REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Situaţia BUNCĂRELOR din CONSTANŢA! Iată unde sunt AMPLASATE!

Situaţia BUNCĂRELOR din CONSTANŢA! Iată unde sunt AMPLASATE!

Replica API 28 ianuarie 2020 | 00:00 752

Suntem oare pregătiți în eventualitatea unei dezastru de orice fel? Municipiul Constanţa “găzduieşte“ 72 de buncăre, care aparțin de Serviciul Inspectoratului Municipal de Protecție Civilă, aflat sub incidența Primăriei Constanța. Acestea sunt publice, însă mai există şi adăposturile construite în blocurile și clădirile private de după Revoluție, unde numărul total aproape se dublează, ajungând la aproximativ 120 de buncăre.

Primăria Constanța a început reabilitarea a 6 dintre adăposturile publice de protecție civilă din municipiu. Trei dintre acestea se află pe strada Arcului, 2 pe strada Egretei iar ultimul pe bulevardul Tomis. Municipalitatea desfășoară ample lucrări de renovare: se repară și se zugrăvesc pereții și tavanele, se înlocuiește/ vopsește tâmplăria metalică, se montează obiecte sanitare noi, se verifică și se remediază defecțiunile la instalația electrică și la tabloul electric, se refac scurgerile sau se înlocuiesc ușile. Lucrările se vor desfășura pe o perioadă de 3 luni.

În municipiul Constanța, adăposturile au dimensiuni diferite, de la 48 mp până la 220 mp iar fiecare persoană are alocat 1 mp. Avantajul principal al acestor tipuri de adăposturi îl reprezintă grosimea pereților, construiți astfel încât să facă față atacurilor antiaeriene. Buncărele au uși metalice etanșe, grupuri sanitare, sistem de filtro-ventilație și ieșiri de salvare. În timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă pot fi folosite și în alte scopuri, dar trebuie să fie eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore.

Adăposturi antiaeriene în Constanța

Sunt 10 adăposturi pe bulevardul Tomis, de la Dacia până în Tomis Nord, 4 adăposturi se află pe bulevardul I.G. Duca, un adăpost este pe strada București, 4 adăposturi pe strada Griviței, 2 pe strada Baba Novac, unul pe strada Ștefan cel Mare, unul pe Aleea Hortensiei, două pe Aleea Orhideelor, alte două pe strada Tulcei, unul pe strada Dobrilă Eugeniu, unul pe strada Dragoslavele, patru pe strada Pajurei, unul pe strada Dionisie cel Mic, două pe strada Eliberării, două pe strada Solidarității, cinci pe strada Arcului, două pe strada Badea Cârțan, patru pe aleea Egretei, unul pe șoseaua Mangaliei, două pe strada Traian, două pe strada Pescarilor, două pe strada Unirii, unul pe strada Grădiniței, șapte pe strada Brizei, două pe strada Lirei, și restul pe strada Zefirului. Acestea sunt semnalizate prin semnul de Protecție Civilă, care spune ”Adăpost PRC”, șeful de scară sau administratorul blocului putând fi contactat la nevoie.

Noul cadru legal în materie de protecţie civilă stabileşte, în continuare, că următoarele categorii de construcţii sunt obligate la realizarea adăposturilor de protecţie civilă, cu precizarea că obligaţia nu le revine acelora cu o suprafaţă de minimum 150 de mp, ci doar celor cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 de mp: având destinaţia de comerţ, producţie sau depozitare; având destinaţia de birouri, financiar-bancară, de asigurări şi burse; având destinaţia pentru învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare copiilor preşcolari, elevi, studenţi, bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost; având destinaţia de dispensare şi policlinici; având destinaţia pentru cultură; având destinaţia de primire turistică de tipul hoteluri, moteluri şi vile turistice; pentru comunicaţii electronice; din categoria clădirilor de locuit colective.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E VORBA CA TREBUIAU CHELTUITI BANII !!! NU CONTEAZA CE SI CUM ! IN ARTICOL NU AM INTELES CE FIRMA REABILITEAZA ACESTE SPATII, DACA S-AU FACUT LICITATII ETC
1
0
Care buncare ca sunt facute boxe nu mai vb prostii
6
0
ce firme varuiesc?ale cui sunt?si cat costa?
9
0
Un razboi electronic, ne lasa fara activitatea unor institutii importane, de exemplu banci, iar noi cautam niste boxe, pline de borcane cu muraturi, ca sa ne adapostim. Mai chituim, vopsim putin si facem devize pentru adaposturi nucleare. Unii isi imagineaza, ca vor veni gazele si bombele ca in primul razboi mondial, sau bomba atomica din celalalt razboi. Uitati-va la coronavirus si lasati-ne cu "buncarele". Praf in ochi, ca tot idioti ne credeti.
5
1
Eu as fi intrebat cate adaposturi a construit frate-tu Fagadau ,nemernicul asta care stie numa sa demoleze si sa distruga.Sictir !
7
4
Ramasese vreo firma fara lucrari in sezonul rece,hai sa renovam adaposturile antiaeriene!
6
1
...pui pitic fata de ce buncare sunt in Albania.Au avut si ei un nemernic ca al nostru , care a construit buncare de nu stiu ce sa face cu ele...
1
1
Daca nu era Ceausescu, nici pe astea nu le aveam......de ce atatea pregatiri??
8
0
Pna ajungem la buncare ne facem scrum.
3
0
Impotriva atacurilor antiaeriene..? ..Sefi de scara..?..De unde scoateti bazaconiile astea..?
3
0
Un ziar de rahat, de campanie, de lingai si de analfabeti
4
3
Da cel de sub sala Lahovari?? Este al Partidului?
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218