REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

SITUAŢIE ALARMANTĂ: CÂŢI DINTRE ŞOFERI AU FĂCUT EXAMENUL MEDICAL PE BUNE??

SITUAŢIE ALARMANTĂ: CÂŢI DINTRE ŞOFERI AU FĂCUT EXAMENUL MEDICAL PE BUNE??

Replica API 9 mai 2017 | 00:00 490

Traficul constănţean, „brăzdat” de şoferi cu probleme medicale…

Traficul constănţean, „brăzdat” de şoferi cu probleme medicale…

În ultima perioadă, la malul mării au fost înregistrate două cazuri de şoferi cu probleme medicale depistaţi în trafic. Şi nu ar fi nici o problemă dacă ar fi afecţiuni minore, însă aici vorbim despre epilepsie şi probleme psihice, boli care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic. Toată „schema” este destul de simplă şi pleacă de la medici. Ei sunt cei care dau „verdictul” atunci când se face şcoala de şoferi şi tot ei au obligaţia de a anunţa Poliţia Rutieră dacă un conducător auto se îmbolnăveşte pe parcurs. Însă, întrebarea este: câţi dintre şoferi au făcut examenul medical pe bune? Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu afecţiunile care dau „interzis” la permisul de conducere, iar aici intră şi angina pectorală, diabetul zaharat sau afecţiunile renale grave.

Potrivit anchetatorilor, pe 28 aprilie, în jurul orei 11.00, Nicolae R. a condus un autoturism marca Dacia Logan, pe bulevardul Mamaia, dinspre strada Ştefan Mihăileanu către I.G. Duca şi, la intersecţie cu strada Dacia, a pierdut controlul direcţiei de mers şi a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un autoturism parcat, marca Dacia Sandero. În urma impactului, primul autoturism a fost proiectat pe sensul opus de circulaţie, unde a intrat în coliziune cu o altă maşină parcată, fiind vorba despre un Volkswagen Jetta.

În urma accidentului rutier, şoferul, adică Nicolae R., a fost rănit şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cadrele medicale au specificat că acesta a suferit o criză convulsivă, epileptică. Ulterior, oamenii legii au constatat şi faptul că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe numele lui a fost întocmit un dosar penal de cercetare. Apoi, pe 30 aprilie, în jurul orei 08:00, în municipiul Mangalia unui şofer cu autoturism BMW seria 3 i s-a făcut semn să oprească de către un echipaj al Poliţiei. Nu a oprit la semnal şi a continuat deplasarea în viteză.

La intrarea în Eforie Nord, un baraj format din două autospeciale şi o motocicletă a fost forţat de autoturismul în cauză, una dintre autospeciale fiind zgâriată uşor, nefiind victime. În zona podului de la Agigea, un alt baraj al poliţiei l-a oprit, după ce un poliţist a efectuat un foc de avertisment în plan vertical. Conducătorul auto, Ciprian Untaru, are 40 de ani, este din Bucureşti şi lucrează ca medic stomatolog. Acesta a fost condus la sediul poliţiei din Mangalia pentru audieri, după care reţinut şi propus spre arestare.

Însă, magistraţii au decis anularea mandatului de reţinere şi internarea suspectului într-un centru medical ca urmare a evaluării psihiatrice de la Palazu Mare (tulburare schizoafectivă), unitate medicală la care a şi fost condus de către anchetatori. Precizăm că Ciprian Untaru a refuzat recoltarea de probe biologice. El nu mirosea a alcool şi nu este exclus ca bărbatul să fi fost drogat. Cercetările continuă.

Iată cum se face dosarul medical: se strâng bani şi se dau instructorului auto!

Aşa cum bine se poate observa, cei doi şoferi suferă de afecţiuni care, în mod normal, le pun o barieră în a obţine permisul de conducere. Şi, totuşi, ei se aflau în trafic. În astfel de situaţii, medicul care efectuează examenul de dinaintea obţinerii permisului nu ar trebuie să-şi dea acordul. Totodată, medicul de familie are obligaţia de a anunţa Poliţia Rutieră când constată o astfel de boală.

Dar se întâmplă aşa? Oare câţi dintr şoferi au trecut prin testele medicale pe bune? Este cunoscut faptul că există situaţii, destul de dese, în care cursanţii dau banii instructorului auto, iar acesta vine cu dosarul gata făcut. Chiar dacă la mijloc este vorba despre afecţiuni grave precum cele de mai sus. Cunoscut este şi faptul că şi la schimbarea permisului testele medicale sunt superficiale.

Dacă ai angină pectorală sau ai suferit un infract... există riscul să rămâi pieton

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, toți solicitantii unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesară pentru conducerea unui autovehicul. Se acordă o atenție deosebită urmatoarelor: acuitatea vizuală; câmpul vizual; capacitatea vizuală în condiții de luminozitate redusă; sensibilitatea la lumina puternică și contraste; diplopia; alte afecțiuni oculare care periclitează conducerea în conditii de siguranță.

"Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie. După o pierdere importantă a vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă suficientă de adaptare de minim 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiştilor oftalmologi şi a experţilor auto", potrivit ordinul Ministerului.

Alte probleme medicale care fac diferența dintre un șofer și un pieton se referă la auz, handicap locomotor, afecțiuni cardiovasculare. "Permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reînnoite, în general, persoanelor care prezintă angină pectorală de repaus sau la emoție. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere oricărui candidat ori conducător auto care prezintă în antecedentele personale patologice un infarct miocardic se face numai cu avizul medical autorizat şi, în cazul în care este necesar, numai cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice".

Și diabetul zaharat apare pe lista afecțiunilor, la fel și afecțiunile neurologice (aici e încadrată epilepsia), tulburări mintale (tulburari mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale, retard psihic sever; probleme comportamentale grave vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate), dependența de alcool, de droguri sau medicamente, afecțiuni renale grave sau alte afecțiuni grave care pot conduce la crize, pierderea cunoștinței etc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
... nesimtirea, analfabetismul, lipsa de educatie...
5
0
In ce lege prevede ca daca suferi de o boala cronica de tip cardiac sau diabet se interzice conducerea unui autovehicul ca amator? Acest lucru nu este stipulat nicaieri iar boli de acest gen nu pot fi asimilate celor psihice precum si faptul ca interventia unui infarc asupra organismului uman poate apare fara ca o persoana sa sufere de vreo afectiune! Hai sa ne uitam la adevaratele boli care prezinta pericol in trafic ele fiind de natura psihica,motiv pt care se sustine si examen psihologic.
9
1
Stiu eu pe unul care are 80 de ani si si-a reinnoit permisul chiar daca are enspe infarcturi..Omul are lovele grupa si il doare fix in basca de restul lumii. Ar trebui ca de la 65 de ani sa nu mai ai dreptul sa conduci..csf..ncsf.
5
7
TRAFICUL ESTE NORMAL PENTRU STRAZILE FARA MILITIENI PE CARE LE AVEM ! politailor le este frica sa amendeze jmekeri . si suntem o tara plina de jmekeri
8
1
Exista persoane sanatoase fizic sau psihic,capacitate intelectuala foarte buna,unii dintre ei ocupand functii importante dar care nu au pur si simplu aptitudini necesare pentru a conduce un autoturism!Este o realitate.
10
0
OK,fizic sunt sanatosi,dar au comportament periculos in trafic. Ce ziceti de soferii agresivi,de cei care se distreaza facand pe altii chiar sa aiba accidente?
17
0
Dar se pune intrebarea...daca ai ochelarii cat fundul de borcan la 30 de ani , ce poti vede la 60 de ani?.
15
3
Alta e durerea si mai mare, ce facem cu cei au carnet, nu stiu cum l.au.obtinut dar ei nu stiu sa scrie. Deci?
25
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614