REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Situaţie critică la Ambulanţă: demisii pe bandă rulantă! Arafat asigură o îmbunătăţire a situaţiei

Situaţie critică la Ambulanţă: demisii pe bandă rulantă! Arafat asigură o îmbunătăţire a situaţiei

Replica API 6 august 2012 | 00:00 147

Situaţie critică şi aşteptări fierbinţi la Ambulanţa din Constanţa! În condiţiile în care sezonul estival accelerează activitatea ambulanţierilor, angajaţii au început să-şi dea demisiile pe bandă rulantă. În aşteptarea deblocării posturilor, reprezentanţii SAJ nu rămân doar cu speranţa. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, asigură că lucrurile vor intra curând pe un făgaş normal. Mai mult decât atât, Constanţa va fi primi o tranşă de ambulanţe B2, şi este foarte posibil ca pe listă să se afle şi un elicopter SMURD.

Situaţia critică din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa continuă. Întrucât sezonul estival este în toi, turiştii dând năvală pe litoral, munca ambulanţierilor este cotată la nivel maxim, supraomenesc. Chiar şi în aceste condiţii, anul acesta nu au venit oameni din ţară în vederea angajării, măcar pe timpul verii, pentru a uşura munca angajaţilor existenţi, întrucât, susţine managerul SAJ, Vasile Popescu, nu există locuri de cazare şi nici mese asigurate. "Nu a venit nimeni din ţară. Nu avem fonduri, nu avem unde să-i cazăm, ce să le dăm de mâncare. Înainte erau hoteluri de stat cu care Ministerul colabora, însă au apus acele vremuri. Suntem tot aceeaşi angajaţi şi ne chinuim", a declarat, pentru "Replica", Vasile Popescu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Chiar dacă un echipaj al Ambulanţei dă curs şi la 13 - 14 solictări în 12 ore, neavând timp nici pentru un pahar de apă, situaţia pare că se înrăutăţeşte şi mai tare. Concluzia a venit în urma mai multor demisii din sistemul sanitar, cel mai probabil din cauza actualelor condiţii de muncă. Numai în cursul zilei de marţi, doi angajaţi şi-au anunţat plecarea. Vorbim în cazul de faţă despre un şofer din Cogealac şi o asistentă medicală din Băneasa, cea din urmă alegând calea de a-şi încerca norocul în străinătate, în Norvegia, mai exact. "Avem demisii în fiecare lună, chiar astăzi (marţi - n.r.) am semnat două. O asistentă medicală pleacă în Norvegia şi mai este un şofer din Cogealac. Asta este, nu am cum să-i ţin cu forţa dacă ei aleg să plece la mai bine", a mai spus Popescu. Mai mult decât atât, bărbaţii angajaţi ca şi asistenţi medicali în cadrul SAJ, aleg să stea acasă în concediul de creşterea copilului, în locul soţiilor. Acesta este cazul unui angajat, care a intrat în concediu de paternitate în urmă cu o lună. Situaţia fiind din ce în ce mai critică, singura speranţă a reprezentanţilor de la Ambulanţă este aceea de deblocare a posturilor. "Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu deblocarea posturilor. Aşteptăm şi tot aşteptăm...", ne mărturiseşte Vasile Popescu. În replică, secretarul de stat in Ministerul Sănătaţii, Raed Arafat, susţine că problema este dezbătută şi că, în luna august, se va lua o decizie. "După ce pleacă FMI-ul o să vedem care este decizia finală. Da, este o discuţie şi, cel mai probabil, vom avea o flexibilizare în acestă zonă, o să fie mai bine. În luna august vom avea decizia luată", a declarat, pentru "Replica", Raed Arafat.

SAJ solicită 16 ambulanţe de tip B2

Pe lângă problema deficitului de personal, Serviciul de Ambulanţă Judeţean a solicitat Ministerului Sănătăţii, în urmă cu aproximativ 4 luni de zile, 16 ambulanţe de tip B2. "Prin martie, dacă nu mă înşel, am trimis la Ministerul Sănătăţii solicitarea cu 16 ambulanţe de tip B2. 16 nu vom primi, pentru că şi în iarnă am solicitat 8 şi am primit 4. Câte vor fi, sunt bine primite", mai spune Vasile Popescu. Însă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, asigură că vor sosi ambulanţe şi la Constanţa, ca în fiecare an, de altfel. "Atâtea ambulanţe B2 nu se vor da la Constanţa. O să se dea, asta da, anual. În mod normal, până la sfârşitul anului se va primi încă o tranşă, pentru a nu se învechi parcul auto. Dar nu cunosc numărul exact.", a precizat Raed Arafat. În ceea ce priveşte elicopterul SMURD, care ar trebui să sosească şi pe teritoriul nostru, lucrurile sunt încă neclare. "Încă nu ştim dacă elicopterul care vine în septembrie va fi pentru Constanţa sau pentru Craiova, urmează să analizăm situaţia şi să o decidem. Nu pot să decid eu singur. Sunt mai mulţi parametri pe care trebuie să-i luăm în calcul", declară Arafat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218