REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Situaţie CRITICĂ pe Dunăre: 40 de oameni din Topalu refuză să se mute, chiar dacă gospodăriile lor sunt în pericol iminent de inundaţii

Situaţie CRITICĂ pe Dunăre: 40 de oameni din Topalu refuză să se mute, chiar dacă gospodăriile lor sunt în pericol iminent de inundaţii

Replica API 21 mai 2014 | 00:00 199

Ca urmare a evoluţiei debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) Porţile de Fier, fiind estimată o cotă de 13.500 de metri cubi/secundă la intrarea în ţară, pe sectorul Dunării din judeţul Constanţa, reprezentând 160 de kilometri, a fost emisă următoarea avertizare hidrologică: instituire COD GALBEN: în intervalul 21.05.2014, ora 06.00 - 23.05.2014 ora 06.00; instituirea COD PORTOCALIU - începând cu 23.05.2014. ora 06.00.

Având în vedere avertizările hidrologice, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi cei ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL), au efectuat în zilele de 19 şi 20 mai 2014 o verificare în localităţile riverane Dunării, Ostrov, Oltina, Aliman, Rasova, Cernavodă, Seimeni, Topalu, Ghindăreşti, Hârşova, a digurilor de apărare de la Dunăre, cât şi modul în care sunt pregătiţi primarii în ceea ce priveşte mobilizarea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi luate măsurile necesare în funcţie de situaţiile apărute.

În urma verificărilor s-a constatat faptul că primarii au pregătite utilaje şi forţă umană pentru a interveni imediat în cazul apariţiei unor probleme la digurile de apărare.

Totodată, ABADL este pregătită să furnizeze către primăriile vizate materialele necesare pentru apărare la inundaţii în vederea susţinerii activităţilor operative, respectiv saci pentru umplerea cu pământ, fascine, folie de polietilenă, material geotextil, pari şi cherestea.

La nivelul localităţii Rasova, s-au executat lucrări de supraînalţare a digului pe o lungime de 180 de metri, folosindu-se 1.000 de saci de nisip, zona fiind în continuare monitorizată de către reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai ABADL.

Începând cu 17.05.2014, când a fost emisă prima avertizare hidrologică pe Dunăre, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi reprezentanţii ABADL au început monitorizarea permanentă a nivelului Dunării şi a rezistenţei digurilor de apărare, pentru ca în cazul apariţiei unor situaţii deosebite populaţia să fie imediat avertizată.

La nivelul judeţului Constanţa, sunt urmărite zonele sensibile în ceea ce priveşte digurile de apărare, zone unde în anii 2006 şi 2010 au apărut probleme.

Zona CIOBANU - GÂRLICIU, acolo unde digul de apărare a cedat în anul 2010, breşa fiind remediată, Comitetele Locale pentru Situaţi de Urgenţă din cele două comune şi reprezentanţii ABADL monitorizează în permanenţă digul.

Zona HÂRŞOVA - VADU OII, digul este monitorizat în permanenţă de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi de reprezentanţii ABADL.

Zona TOPALU, este în atenţia autorităţilor având în vedere că pe o lungime de un kilometru este o zonă neîndiguită, care la un debit al Dunării la intrarea în ţară de 13.500 de metri cubi/secundă, poate conduce la inundarea a două locuinţe din zonă. La un debit al Dunării de peste 14.000 de metri cubi/secundă, alte 15 locuinţe unde locuiesc aproximativ 40 de oameni ar putea fi inundate. Primarul comunei Topalu le-a atras atenţia locuitorilor despre problemele care ar putea apărea în zona inundabilă, însă în decursul anilor toţi cei înştiinţaţi şi avertizaţi au refuzat să se mute, chiar dacă li s-au pus la dispoziţie alte terenuri ferite de pericole. În cazul în care va exista un pericol iminent, primarul prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, va lua măsura evacuării familiilor din zona inundabilă.

Zona OLTINA, acolo unde au existat probleme în anul 2006 în urma ruperii digului de apărare, breşa fiind remediată dă către ABADL, este sub monitorizarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a angajaţilor ABADL.

Zona OSTROV, vorbim despre o porţiune neîndiguită pe o lungime de de 2,5 kilometri. În această zonă, la un debit de peste 13.500 de metri cubi/secundă, există riscul inundării a 20 de locuinţe, anexe gospodăreşti şi terenuri agricole. Primarul comunei Ostrov le-a adus deja la cunoştinţă locuitorilor de acolo problemele care ar putea apărea, însă aceştia refuză să se mute, chiar dacă administraţia locală le-a pus la dispoziţie terenuri în alte zone. i aici, în cazul în care situaţie se agravează va fi instituită măsura evacuării celor 50 de locuitori din zonă.

Zonele enumerate mai sus sunt cele asupra cărora se acordă o atenţie sporită având în vedere problemele apărute şi în anii anteriori. Precizăm că în toată această perioadă, este monitorizată toată zona îndiguită pe o lungime de 57,5 kilometri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108