REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Situație delicată pentru Ursula von der Leyen - Ce se întâmplă cu noul șef al diplomației europene

Situație delicată pentru Ursula von der Leyen - Ce se întâmplă cu noul șef al diplomației europene

Replica API 8 noiembrie 2019 | 00:00 230

sursa foto: Euractiv

Comisia Europeană a cerut vineri guvernului spaniol să examineze cazul ministrului său de externe, Josep Borrell, care este şi viitorul şef al diplomaţiei europene, după ce acesta a publicat pe contul său de Twitter un document confidenţial despre o procedură judiciară împotriva unei separatiste catalane, relatează AFP potrivit Agerpres

Gafa lui Borell pune într-o situaţie stânjenitoare viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea votului de învestire în Parlamentul European.

Într-o postare pe Twitter, Borrell a arătat un document expediat de autorităţile britanice - prin sistemul SIRENE - în care se solicită Madridului informaţii suplimentare despre mandatul european de arestare emis pe numele separatistei catalane Clara Ponsati, refugiată în Scoţia.

În mesajul său, pe care l-a şters rapid, dar au fost păstrate copii, Borrell publică date personale confidenţiale.

După apariţia acestui mesaj, eurodeputata catalană Diana Riba i Giner, din grupul Verzilor, a trimis o scrisoare de protest către preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi succesoarea acestuia, Ursula von der Leyen. În scrisoare se solicită retragerea nominalizării lui Borrell pentru postul de şef al diplomaţiei europene dacă va fi dovedit că el a folosit abuziv informaţii confidenţiale.

''Pentru utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) se aplică reguli clare şi toată lumea trebuie să le respecte'', a declarat vineri purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva. Dar ''tweet-ul a fost postat de dl. Borrell în calitatea sa de ministru al afacerilor externe al Spaniei şi revine acum autorităţilor spaniole să urmărească această afacere'', a completat ea.

Sancţiuni financiare sunt prevăzute în cazul încălcării regulamentului, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Josep Borrell a fost desemnat de liderii europeni să fie viitorul şef al diplomaţiei europene şi de asemenea unul dintre vicepreşedinţii executivului comunitar condus de Ursula von der Leyen.

Parlamentul European a aprobat deja nominalizarea lui Josep Borrell pentru acest post. Însă eurodeputaţii mai trebuie să valideze şi viitoarea Comisie Europeană în ansamblu într-un vot prevăzut pentru 27 noiembrie.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
jegoaso , mai faci fite ?
1
0
e la ciclu
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614