REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

SITUAȚIE DISPERATĂ pentru mai multe familii: Soția e în șomaj tehnic, eu nu mai am clienți…

SITUAȚIE DISPERATĂ pentru mai multe familii: Soția e în șomaj tehnic, eu nu mai am clienți…

Replica API 31 martie 2020 | 00:00 3483

Intrarea României în starea de urgență în contextul pandemiei de coronavirus și Ordonanțele Militare date pentru a evita răspândirea virusului au făcut ca o mare parte a populației să rămână izolată la domiciliu, ieșirile fiind practic limitate doar la strictul necesar și doar în apropierea locuinței. Odată cu pustiirea străzilor, o mare parte a taximetriștilor au intrat într-un ”șomaj” forțat, lucru care poate reprezenta o adevărată tragedie pentru cei care au ca singur mijloc de subzistență taximetria.

Unul dintre aceștia a apelat la ziarul Replica pentru a-și spune situația tragică în care a ajuns din cauza lipsei de clienți: ”Sunt un taximetrist din Constanța. De ceva timp nu prea mai am activitate. Am ajuns să fac 30 de lei pe zi din care trebuie să plătesc și combustibilul. Eu stau in cartierul social, sunt căsătorit și am doi copii. Soția este în șomaj ethnic, dar deocamdată nu a luat nici un ban. Nu știm cum o să ne descurcăm. Avem de plătit deja 400 de lei la chirie, datoriile se strâng și nu stiu cum o să le plătim toate. Copiii mai cer una alta, și, credeți-mă, că imi mi se rupe inima că nu pot să le dau tot ce își doresc. Cu banii pe care o să îi ia soția ne gândim să ne plătim datoriile. Dar apoi…cu ce o să trăim? Eu, ca taximetrist, sunt la chirie, ce fac trebuie să împart cu proprietarul mașinii, plus că trebuie să și alimentez cu combustibil, clienții sunt din ce în ce mai puțini. Ce putem să facem în situația aceasta?”

Încasările au scăzut cu 30%

”Conform legilor în vigoare, cel cu care are contract de muncă, poate să îl bage în șomaj tehnic, plata fiind făcută de stat. Este 75% din salariul brut, asta pentru cei care lucrează cu acte în regulă. Situația este destul de urâtă și la noi, încasările au scăzut cu 30%, lumea nu mai iese din casă” a declarat pentru Replica, un taximetrist aflat în aceeași situație.

Conform ultimelor măsuri, angajatorii care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 pot beneficia de plata indemnizaţiei din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada stării de urgenţă, pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active. Plata indemnizaţiei pentru companiile care reduc activitatea se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei, cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din ianuarie - februarie 2020 şi că nu are capacitatea financiară de a plăti toţi angajaţii.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasa-te de taximetrie si dute la cules fructe si legume in Marea Britanie.
1
0
La cluburi la Mamaia!
0
0
Romania s au umplut acum de hotomani de pesti de prostituate si oameni care munceau fara forme legale pe afara. Nu cred ca va imaginati cati bani veneanu din prostitutie in Romania bani ce erau investiti in imobiliare si mobiliare. Bani astia s au oprit si va ma dura mult pana cand vor incepe din nou sa curga. Economia noastra nu are baze solide si un astfel de eveniment va duce inevitabil la o cadere imensa. Vom ajunge la imprumuturi externe foarte mari si deficit bugetar mare pe cel putin 2 3 ani. Daca situatia va dura mai mult de 3 luni miroase a faliment de stat
4
2
Criza care s a instalat va modifica tot ceea ce stiti. Dupa ce pandemia va inceti si se vor deschide treptat mallurile si resturantele va mai dura pana la 1 an pana lumea va iar incredere sa stea in locuri aglomerate. Aveti grija cum va cheltuiti bani daca aveti si nu faceti nici un fel de investiti in urmatorul an. Din diaspora nu s au intors oameni cu bani pentru ca ei primesc ajutoare de somaj au chirie copii la scoala rate etc. Asta pentru cei care sperau ca vor veni acum sa investeasca in imobiliare sau orice altceva si isi va reveni economia.
4
0
Bai nene, aia care muncesc legal afara sunt majoritatea cu familiile acolo si nu au venit "acasa" cum crezi tu, ei au o chirie, loc de munca, scoala si toata viata acolo. S-au intors zilierii, necalificatii si ingrijitoarele de batrani, astia nu vor avea de lucru nici pe aici si nici pe afara la ce criza se anunta. Nenea taximetristule, ai cam belit-o daca nu-ti place munca in constructii sau in santierul naval, cu taxiul nu cred sa mai faci bani de acum incolo cativa ani, lumea nu-si va mai permite fitzele care erau @ 00.21 ethnic e autocorrect , tu fiind prost n-ai de unde sti, dai din gura
2
2
5 miliarde euro daca nu si mai bine atat intrau in tara de la Romanii care munceau afara ,bani care intrau in circuitul economic in cele din urma.Pt toti fraierii care zic ca diaspora ii omoara ii anunt ca prostia ii omoara si in curand se va vedea ce mult tineau ei economia in viata cu slujbele de rahat din tara.Mai rau dupa ce nu or sa mai aibe slujbe se vor alatura Diasporei pe care o urasc atat si vor gasii si raspunsul la intrebarea De ce nu ati ramas in tara sa munciti?
7
5
pai vedeti cum era cand va lacomeati cu tarifele?acum eu nu mai ma urc in taxi, gata
12
3
Taximetristii - soferii iadului, periculosi pe sosele, speculanti la tarife !
12
5
La betoane,la cement,la mortar.Constructiile nu e blocate!
11
4
Stati acasa, munciti de acasa!!! Sunt curios de unde o sa mai ia bani guvernul asta cand se va inchide toata tara? O sa ne iasa pe nas statul asta acasa, istericilor!
10
2
@Solutia s-o prind pe mata de urechi si sa-i bag pula pe gat, ca sa iasa din criza.
3
7
Da sotia la produs.
3
9
Paii , dubleaza si japca de la ordinea zilei , ca sa iesi la liman!!Si despre oferitul copiilor a tot ce si doresc , mai ales in perioada de criza , o sa i ajute sa fie la maturitate sa fie supertaximetristi!ESTE CRIZA , OAMENII MOR, PIERD PE CEI DRAGI , sa fim bucurosi sa trecem peste asta sanatosi , cind si or reveni lucrurile faci si mofturile copiilor!!
10
4
Asta vara era cursa de la gara in St. Mamaia 100 ron , japca ! Ce este de facut ? La munca pe santier ! Si faza cu ...somaj etnic , spune ceva !
24
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369