REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Situaţie fără precedent la Universitatea Ovidius: rectorul interimar a demisionat

Situaţie fără precedent la Universitatea Ovidius: rectorul interimar a demisionat

Replica API 10 martie 2014 | 00:00 280

Universitatea Ovidius a rămas fără rector. Profesorul univ. dr. Ion Bordeianu a demisionat vineri, 7 martie a.c., din funcţiile de conducere. Motivul: probleme medicale! Profesorul Bordeianu şi-a depus demisia la Registratura instituţiei de învăţământ superior de stat. "A demisionat atât din funcţia de ordonator interimar de credite, cât şi din cea de prorector. A demisionat din motive medicale. Dânsul a mai anunţat faptul că nu va putea duce mandatul de rector interimar până la capat, tocmai din cauza problemelor de sănătate. Dânsul va rămâne în continuare profesor. Legea spune că unul dintre prorectori trebuie să preia mandatul de ordonator interimar de credite. Aşteptăm să vedem în Senat ce se decide şi de la Ministerul Educaţiei ce ne va spune", a declarat, pentru "Replica", asist. univ. drd. Daniel Citirigă, purtătorul de cuvânt al Universităţii Ovidius.

De precizat faptul că prof.univ.dr. Bordeianu nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu această situaţie. Profesorul Bordeianu a refuzat într-o primă fază funcţia de ordonator interimar de credite, dar în septembrie 2013 a decis să accepte provocarea. Şi asta pentru că DNA începuse urmărirea penală şi în cazul prorectorului Gabriela Stanciu, după ce rectorul suspendat din funcţie Dănuţ Tiberius Epure a fost arestat pentru că ar fi luat mită 10 mii de euro, potrivit procurorilor.Menţionăm faptul că Universitatea Ovidius a rămas acum în doi prorectori, respectiv prof. univ. dr. Teodosie Petrescu şi conf. univ. dr. Florin Anghel. Ministerul Educaţiei deja a fost anunţat de situaţia din Constanţa. Senatul Universităţii Ovidius se întruneşte în regim de urgenţă, cel mai probabil marţi, pentru a decide care dintre cei doi prorectori vor rămâne la conducerea instituţiei de învăţământ superior de stat! Ministerul Educaţiei urmează să transmită Universităţii Ovidius şi raportul controlului din 2013, efectuat la scurt timp după arestarea rectorului Dănuţ Tiberius Epure. Tot de la Ministerul Educaţiei se aşteaptă şi un răspuns în privinţa organizării alegerilor pentru desemnarea noii conduceri. O posibilă dată pentru organizarea alegerilor pentru desemnarea rectorului universităţii ar fi 12 mai, exact când se împlinesc 6 luni de la organizarea referendumului pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului. De altfel, la finele lunii martie, Facultatea de Medicină vrea să anunţe candidatul oficial pentru funcţia de rector: Doina Catrinoiu, medicul şef al Clinicii Medicală 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Decanul Facultăţii de Farmacie şi semnatarele scrisorii deschise au îngropat secura războiului

De precizat şi faptul că Senatul s-a reunit joi, 6 martie a.c., într-o nouă şedinţă. Astfel, s-a decis şi soarta celor patru cadre universitare de la Facultatea de Farmacie. Cele trei semnatare ale scrisorii deschise şi decanul Facultăţii de Farmacie au îngropat secura războiului. În prag de 8 Martie, profesoarele universitare au decis să-şi retragă toate plângerile făcute, pentru a asigura un climat de stabilitate în Universitatea Ovidius. "Au dat în scris că se vor împăca. Toate cele patru persoane au dat declaraţii pe propria răspundere. Facultatea de Farmacie va fi reacreditată în toamnă. Aceasta etapă are loc din 5 în 5 ani", spun cadrele universitare. Comsia de Disciplină, formată din cinci reprezentanţi ai facultăţilor de Medicină, Litere, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Politice, s-a întrunit pe 20 ianuarie 2014 pentru a verifica activitatea reprezentanţi ai Facultăţii de Farmacie. Audierile au fost în toi. Vorbim de un şir de acuzaţii, procese, ce păreau să nu se mai sfârşească. Precizăm faptul că acuzaţiile acopereau toată paleta de activităţi ale decanului Facultăţii de Farmacie, prof. Rodica Sîrbu, de la cele administrative, la cele juridice. Facultatea de Farmacie se transformase într-un real câmp de luptă, în care protagonişti erau chiar factorii de decizie şi implicit studenţii.

Situaţie îngrijorătoare la unele facultăţi

Tot în şedinţa de joi s-a adus în discuţie şi situaţia financiară a Universităţii Ovidius. Profesorii se arătau îngrijoraţi de faptul că ar putea rămâne fără salarii, în contextul în care unele facultăţi au excedent, fiind pe plus, iar altele sunt pe minus. "Nu este adevărat. Noi avem un buget comun pe toată Universitatea. Datorită Facultăţii de Medicină, care are un plus foarte mare, se pot acoprii salariile în condiţiile cele mai bune. S-a prezent în Senat o situaţia reală a bugetului pe fiecare facultate. Nu stăm chiar atât de rău. Nu sunt minusuri mari. Jumătate din numărul total al facultăţilor se confruntă cu problema aceasta. Li s-a atras atenţia decanilor să reducă cheltuielile. Întotdeauna au fost facultăţi care au fost pe minus şi altele pe plus, dar per total Universitatea Ovidius are peste un milion de euro, dacă nu mă înşel, în cont şi nu se pune problema de întârzieri salariale. Mergem pe aceleaşi salarii. Nici nu s-a pus problema să fie micşorate. Sunt bani pentru salarii până în decembrie", au negat cei din conducerea Universităţii Ovidius.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920