REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Situaţie incredibilă: Spitalul Cernavodă funcţionează ilegal şi riscă să se închidă

Situaţie incredibilă: Spitalul Cernavodă funcţionează ilegal şi riscă să se închidă

Replica API 8 octombrie 2011 | 00:00 552

Exclusiv: DSP a demarat anchetă la sesizarea cotidianului "Replica"

Exclusiv: DSP a demarat anchetă la sesizarea cotidianului "Replica"

De luni, 10 octombrie a.c., Spitalul orăşenesc Cernavodă îşi va închide porţile. Şi asta pentru că unitatea nu a avut doar "şansa" de a funcţiona cu angajaţi ciorditori, ci are şi ghinionul de a fi manageriată de un "director incompetent", sunt de părere subalternii interimarului Marius Ioan Sponoche, care au ajuns să-şi desfăşoare activitatea în mod ilegal. Medicii spitalului au fost cei care au sesizat cotidianul "Replica" de Constanţa că, de aproximativ o lună, spitalul, catalogat de Ministerul Sănătăţii ca unitate de rang IV, trece printr-o situaţie fără precedent. Unitatea funcţionează fără laborator de analize, radiologie şi autorizaţie sanitară. Pacienţii care ajung în atenţia medicilor din Cernavodă sunt îndrumaţi să apeleze contra-cost la serviciile Centrului Medical Iowemed sau la Synevo Medgidia, iar urgenţele medicale sunt rezolvate la Spitalul Municipal Medgidia şi la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa.

Operaţii fără anestezist şi doar după un program fix!

Deşi pe Secţia de Chirurgie 5 medici se îngrijesc de 13 pacienţi, iar pe Secţia de Pediatrie sunt inregistrate alte 13 persoane, unitatea duce lipsă de anestezist. Operaţiile se efectuează doar marţea şi joia, între orele 16.00 şi 19.00, când anestezistul Victor Baciu reuşeşte să ajungă de la Slobozia la Cernavodă. În timpul săptămânii, se pot efectua doar operaţii care nu necesită supraveghere ATI. "Unitatea funcţionează cu o singură linie de gardă, iar pentru intervenţiile chirurgicale există o colaborare cu un medic din Slobozia care e prezent în Spitalul Cernavodă doar două zile pe săptămână, de la ora 16.00 la 19.00. După această oră, nu se mai pot efectua anestezii generale, ci doar locale. În cazul în care la un pacient apar complicaţii după intervenţia chirurgicală, e dezastru. În timpul săptămânii se mai pot efectua operaţii şi cu ajutorul unor anestezişti de la Spitalul Judeţean, dar asta numai în funcţie de disponibilitatea lor. O altă problemă o reprezintă şi faptul că spitalul nu are medic radiolog. Efectiv nu are cine să interpreteze radiografiile. Cel mai grav este faptul că nu există laborator de analize, iar urgenţele sunt redirecţionate la Spitalul Medgidia sau la Judeţean", susţin angajaţii spitalului. Grav este şi faptul că angajaţii unităţii, aproximativ 110 la număr, riscă să rămână fără salarii. "Casa Judeţeană de Sănătate decontează doar contravaloarea serviciilor prestate, ori la Cernavodă activitate medicală nu a prea fost în ultima lună. Va fi o reală problemă în privinţa salariilor", susţin reprezentanţii spitalului. Revenind la laborator, menţionăm că, până pe 15 septembrie a.c., analizele medicale au fost efectuate de către angajaţii firmei Medstar 2000, căreia unitatea îi concesionase în urmă cu 10 ani serviciul de laborator, însă actualul manager nu a mai dorit să continue colaborarea. "Deşi firma dorea să prelungească contractul, managerul s-a opus. Colaborarea cu Medstar 2000 a fost de bun augur, analizele medicale puteau fi efectuate în spital la orice oră, însă noul manager nu a mai achitat contravaloarea serviciilor prestate, iar datoriile s-au ridicat la câteva miliarde lei vechi. Contractul cu Medstar 2000 a expirat pe 15 septembrie a.c., firma şi-a strâns aparatura şi a părăsit spitalul. Managerul intenţionează să încheie un alt contract cu Synevo Medgidia, contract care nu este în avantajul spitalului. Conform contractului ce ar urma să intre în vigoare cu data de 10 octombrie a.c., probele biologice vor fi prelevate de către medicii spitalului, iar Synevo va asigura transportul probelor de la spital la Medgidia, în fiecare zi de luni până joi, între orele 11.00-12.00. Ori aşa ceva este imposibil. Dacă un pacient în stare gravă ajunge la spital în miez de noapte, noi ce facem? Cum efectuăm analizele? Cum stabilim timpul de sângerare şi timpul de coagulare la pacient? Dacă e o urgenţă, mmoare pacientul până ajung analizele la Medgidia", au mai spus angajaţii spitalului, indignaţi de situaţie.

Sponoche a vrut să inducă în eroare DSP, prezentând o făcătură de contract cu laboratorul de analize

În situaţia arătată mai-sus, la sesizarea cotidianului "Replica", Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa a declanşat o anchetă. Surprinzător este faptul că Sponoche a vrut să inducă comisia în eroare cu o făcătură de contract. Mai exact, Sponoche a prezentat un contract incomplet. "Sponoche a semnat în calitate de beneficiar contractul nr. 306/06.10.2011 cu Synevo Medgidia, dar semnătura managerului laboratului de analize Dan Gâgă, nu există. Au existat doar discuţii de principiu, dar contractul nu a fost semnat de ambele părţi. Cu alte cuvinte, spitalul nu deţine la această oră un contract pentru analize medicale", au mai spus angajaţii spitalului. Reprezentanţii DSP dau asigurări că dacă spitalul nu va reuşi să efectueze analize medicale, până luni activitatea medicală va fi sistată.

Managerul Spitalului Cernavodă, sancţionat cu 4.000 de lei şi somat să rezolve problema în 48 de ore

"Managerul nu a înştiinţat DSP că unitatea funcţionează fără laborator şi nici nu a putut face dovada la verificarea în teren că spitalul deţine un contract viabil cu o firmă pentru analize medicale. Echipa DSP a constatat că structura de funcţionare a spitalului ce a fost aprobată în 2010 de către Ministerul Sănătăţii nu este respectată. Deşi unitatea trebuie să funcţioneze cu laborator de analize concesionat, în realitate lucrurile nu stau aşa. Structura nu este completă pentru că la Spitalul din Cernavodă nu există la acest moment laborator. În aceste condiţii, am transmis, vineri, o adresă prin care comunicăm managerului că dacă nu rezolvă problema în 48 de ore, luni suspendăm activitatea medicală. Pentru perioada în care unitatea nu a funcţionat cu laborator, managerul va fi sancţionat contravenţional cu 4.000 lei", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu. Medicul a mai spus că va sesiza şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în vederea demarării unui control amănunţit la Spitalul Cernavodă. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367