REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Situaţie SUSPECTĂ în cazul constănţeanului dispărut în Grecia. Firma l-a ABANDONAT în port

Situaţie SUSPECTĂ în cazul constănţeanului dispărut în Grecia. Firma l-a ABANDONAT în port

Replica API 27 octombrie 2016 | 09:09 745

Era DISPERAT să se întoarcă acasă

Era DISPERAT să se întoarcă acasă

Iorga George

Iorga George, un constănţean de 31 de ani este căutat în disperare de către rude. El se afla în Atena, Grecia în data de 22 octombrie când a dispărut, iar în data de 24 octombrie i-au fost găsite bagajele, cu tot cu acte şi telefon în capitala Greciei. Situaţia este bizară, mai ales că în ziua dispariţiei George era dispus să renunţe şi la bagaje pentru a se reîntoarce în România. Colegii lui au declarat că au fost „exploataţi” pe navă, fiind supuşi la muncă de 14 ore pe zi şi chiar erau motiv de bătaie de joc. La final, au fost abandonaţi.

Fratele lui a făcut un apel pe reţelele de socializare pentru a găsi indicii cu ce s-a întâmplat cu bărbatul. „Este dat dispărut din data de 22 octombrie 2016 în Atena (Grecia), documentele i-au fost găsite astăzi (24 octombrie) în metroul care face legătura aeroport - port Pireu, iar bagajele în port. Vă rog să distribuiţi poate aşa îl vom găsi!”, a scris pe mai multe grupuri fratele lui George. Postarea a fost distribuită de sute de persoane, dar până în momentul de faţă nu au nici un indiciu despre ce s-a întâmplat cu el. Scenariile sunt multe, însă niciunul nu se concretizează. Rudele au contactat Poliţia şi Ambasada, dar nu situaţia nu s-a îmbunătăţit.

Ar fi fost în stare să renunţe la bagaj doar ca să ajungă acasă

Alex Iorga, fratele dispărutului, a declarat pentru „Replica” că George muncea pe vapor, iar pe 21 octombrie i-a fost închis contractul de muncă pe motiv că nu vorbea fluent Limba Engleză, iar el avea deja 9 luni de când lucra pe vas. El urma să se urce în avion vineri, de la ora 18:00, însă acest lucru nu s-a întâmplat, din motive necunoscute de familie. George i-a contactat prin telefon din nou şi i-a rugat „să fie adus cât mai repede cu putinţă”, iar aceştia i-au cumpărat un alt bilet pentru sâmbătă. Tânărul nu s-a urcat în avion şi i-a fost pierdută urma. „Ce credem e faptu că ori era urmărit de cineva motiv pentru care ajungea în aeroport mereu în întârziere, ori din spusele colegilor care au debarcat vineri dimineaţă că era bolnav psihic. Sunt patru persoane care susţin că George începuse de mai bine de 2 săptămâni să se comporte ca un bolnav pishic. Din câte îl cunosc ca frate şi soţia lui îl cunoaşte... nu-i genul ăla de persoană. Nu a dat semne”, a mai adăugat fratele. Se pare că tânărul era disperat să se întoarcă acasă, el vorbind întrerupt şi bâlbâit la telefon sâmbătă. Când a vorbit cu rudele a declarat că era dispus să renunţe la bagaje pentru a reveni acasă. Alex a mai adăugat că aşteaptă ca Interpolul să ia acţiune, pentru că el consideră că răspunsurile la zecile de întrebări pe care le are pornesc de la nava pe care a lucrat. George a plecat prin agenţia Solaris din Constanţa şi lucra pe nava GTS Celebrity Constellation. Agenţia i-a declarat soţiei lui George că nu ştie nimic, doar că i s-au încheiat contractul. Colegii lui au declarat că agenţia Solaris s-a implicat foarte mult în caz, pentru a-l găsi pe George.

Au fost ABANDONAȚI în port să se descurce fără bani

George nu era singurul care a coborât de pe navă cu gândul de a ajunge acasă. Mai mulți colegi au plecat de joi de pe navă, dar au fost lăsați în port, să se descurce, cu cardurile blocate. Norocul lor a fost că unul dintre ei aveau bani cash ca să plătească un taxi până la aeroport. „Am fost abandonați. Nu au dat doi bani pe noi. Ne-au lăsat de izbeliște în port”, a declarat D., unul dintre colegii lui George. „Asupra noastră, la navă au început să existe presiuni. Munceam câte 14 ore, ne obligau să ne trecem câte 10 ore. Aveam un cronos acolo în care ne notam orele de lucru. Ne obligau să ne trecem 10 ore în cronos în condițiile în care lucram 14. Există plângere făcută la Miami, din cauza asta am ajuns și toți acasă. Noi eram într-o zi la masă, luând pauza de cafea, la ora 09:00, pauză de 15 minute și s-a venit peste noi la masă, au venit să ne înjure, să urle. Era toată lumea în sala meselor, toată lumea a văzut tot. Toți cei de la vapor au văzut. Râdeau de noi. Noi nu am știut ce să facem. Ne-am ridicat de la masă și ne-am dus în cameră. Am sunat la Miami. La Miami am declarat tot ce se întâmplă pe navă, inclusiv cu Cronosul.”, a adăugat D. George a început să se comporte ciudat în ultima perioadă pe navă, după cum au declarat colegii lui, iar ei nu știu ce se întâmpla cu el. Au ajuns în punctul în care nu l-au mai recunoscut, atitudinea lui fiind schimbată la 180 de grade. „El în ultimul timp nu se simțea bine. S-au făcut presiuni asupra noastră și el a ținut foarte mult în el. Și nu prea se mai simțea bine. Era abătut, nu îl mai recunoșteai. Nu era nebun, ci supărat. Intrase într-o depresie. Băiatul acesta lucra foarte mult. Își dorea foarte mult o promovare și i s-a spus în față că nu i se va da niciodată o promovare și că poate să muncească el cât vrea. Țin minte că a început să plângă și a plecat din birou când a auzit asta.”, a adăgat el. Toți marinarii care erau plecați prin firma din România, cu excepția unei persoane, își făceau cadeția. „Noi am ajuns la Emigrări în Grecia și am fost ținuți în plus ca să pierdem avionul. După care ne-au spus că nu avem niciun transport asigurat. Nu mai era nimeni de la vapor de la noi. Și am întrebat dacă ne duce și pe noi cineva la aeroport. Ei au zis că nu ne duce. Noroc că unul dintre colegii noștri a avut bani la el și a plătit 50 de euro taxiul până la aeroport. Eram trei inși. Unul a fost trimis de dimineață (n.r. joi), trei am plecat după-amiază, iar încă un coleg cu George a doua zi (n.r. vineri).”, a mai precizat colegul lui George. Cei 6 bărbați și-au cumpărat singuri biletele de avion pentru a se întoarce în țară, chiar dacă, conform contractului, nava trebuia să le plătească transportul de întoarcere în România.

George a ajuns în pragul disperării. Stătea în colț și plângea

„Eu am anunțat chief-ul de la vapor că nu se simte bine. Mi-a răspuns „și ce dacă?”. El a ajuns la infirmerie. Toată lumea i-a recomandat asta. Nu știm ce s-a întâmplat acolo. El s-a dus cu o săptămână înainte. Nu vinerea asta, vinerea cealaltă. Ideea e că s-a schimbat mai rău de atunci. Nu știu ce i-a dat acolo. A început să nu mai vorbească cu noi. A început să se dea cu capul de pereți. Nu voia decât să vorbeacă cu soția și atât. Nimeni nu mai putea să vorbească cu el. Am anunțat din nou chief-ul, iar pe el nu l-a interesat. Într-o seară nu îl găseam. Am început să îl căutăm cu băieții. Nu l-am găsit. Am raportat atunci și au zis „bine, bine, întorceți-vă la muncă”. L-am găsit abia peste 4-5 ore, într-un colț, stătea și plângea. L-am luat la pieptul meu și l-am întrebat „George, ce se întâmplă, ești bine?”, iar el m-a strâns de piept și mi-a zis „Vreau acasă”. Nu mai rezista, clar”, a declarat stupefiat colegul lui. Din spusele colegilor lui George, toți cei șase români au fost motiv de haz pentru superiori, ei făcând glume pe seama naționalității. „Am un coleg care l-a întrebat pe safety (n.r. – superior al românilor) de ce râde. Și i-a răspuns „că ești din România”. Este deja o jignire la naționalitatea noastră. În plus, servicii făcute pentru care nu ne-am dus acolo. Nu ne-am dus acolo ca să le ducem lor tăvile de mâncare. Ne puneau să le aruncăm gunoiul din birou și toate cele. Noi ne-am dus pe un contract de proiecte cu instalare țevi și tubulaturi. Practic, ca și firewatch. Noi trebuia să păzim ca să nu ia ceva foc. Eram precum sclavii pe plantație. Eram exploatați.”, a mai specificat D. Au contactat firma Solaris cu care au plecat toți băieții. Cei de la firma au spus că o să facă tot ce e posibil, conducerea fiind deranjată de ce s-a întâmplat. Românii au spus că patronii firmei din Constanța au fost foarte implicați în situație, chiar recomandându-le să facă din nou o sesizare la Miami, de unde este firma navei. „Miercuri seara noi am raportat tot ce se întâmplă la bordul navei. Ei au venit peste noi în cameră cu securitatea și ne-au zis că o să ne trmită acasă că de ce am raportat la Miami tot ce se întâmplă acolo pe vas. Pe 3 noiembrie ne-a spus să sunăm înapoi să vedem ce se poate face”, spune bărbatul indignat. Mai mult, se pare că George vorbea Limba Engleză destul de bine, iar acel motiv invocat nu se justifică. Restul românilor au primit ca motiv pentru întreruperea contractelor faptul că au părăsit postul de lucru. „De ce nu l-au trimis odată cu noi? De ce l-au trimis singuri? Când am plecat din țară, ne-au asigurat biletele, iar la întoarcere ne-am plătit singuri biletele. Nu au venit agenți să ne ia. În contract scria că trebuia să fim preluați de un agent.”, a încheiat D.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614