REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Situaţiile inedite prin care au trecut jandarmii constănţeni: urmăriri în stradă, hoţi prinşi pe plajă şi sute de pliculeţe de droguri confiscate

Situaţiile inedite prin care au trecut jandarmii constănţeni: urmăriri în stradă, hoţi prinşi pe plajă şi sute de pliculeţe de droguri confiscate

Replica API 14 ianuarie 2015 | 00:00 140

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa a avut loc bilanţul anului 2014. Astfel, pe lângă multiplele acţiuni la care au participat atât jandarmii din cadrul IJJ, cât şi cei de la GMJ, fie individual, fie alături de DIICOT, DNA, DGA, etc, amintim şi faptul că, la finele lunii ianuarie 2014, aceştia au participat şi la acţiuni de deszăpezire. Mereu în gardă, aceştia se confruntă zi de zi cu situaţii inedite, fiind nevoiţi să facă faţă cu brio situaţiilor.

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, luni, 12.01.2015 a.c., în prezenţa reprezentantului instituţiei Prefectului judeţului Constanţa, a invitaţilor, precum şi a domnului general de brigadă dr. Vasilică Ovidiu, prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa în anul 2014. În perioada de referinţă, pe linie de ordine publică au fost executate 9184 misiuni, din care 613 misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente cultural artistice, sportive, religioase, de protest, etc, celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte institutii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete, etc.

Deszăpeziri, urmăriri în stradă şi prinderea hoţilor

Printre numeroasele activităţi la care au participat, în data de 31 ianuarie 2014, un echipaj format din 20 de jandarmi (4 ofiţeri şi 16 subofiţeri) din cadrul subunităţii mobile Constanţa, aparţinând Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa au participat la o acţiune de deszăpezire din localitatea Poiana. Solicitarea a venit din partea primarului oraşului Ovidiu. Militarii acţionat împreună cu voluntarii localnici la deblocarea căilor de acces pe care nu s-a putut acţiona cu utilaje, precum şi a locuinţelor persoanelor în vârstă şi a celor bolnave. Au fost astfel deszăpezite un număr de 25 de case şi opt autoturisme. Un alt exemplu se leagă de data de 10 august 2014 în jurul orei 03.30, când un echipaj de jandarmi, care acţiona în sistem integrat în localitatea Vama Veche, a observat un grup de trei persoane deplasându-se printre corturile care erau amplasate pe plajă. Având în vedere ora târzie, cei trei au fost interceptaţi de către jandarmi care i-au legitimat şi le-au stabilit identitatea. Tinerii nu şi-au putut justifica prezenţa printre corturile turiştilor la aceea oră şi într-un final au mărturisit jandarmilor că au venit la mare cu încă doi prieteni care îi aşteptau într-un autoturism, pentru a sustrage bunuri de la turişti. În autoturismul menţionat, care era parcat lângă o terasă situată în apropierea plajei jandarmii i-au găsit şi pe celalţi doi tineri. Cei cinci au fost conduşi la sediul poliţiei pentru continuarea cercetărilor. În autoturismul acestora s-au găsit o serie de bunuri (telefoane mobile, articole de îmbrăcăminte, produse cosmetice, un portofel cu documente, precum şi o geantă), poliţiştii stabilind că au fost sustrase de pe plajă în cursul nopţii, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 1750 lei. Celor cinci, G.C. în vârstă de 23 ani, C.I. în vârstă de 19 ani, C.L. în vârstă de 20 ani, M.P. în vârstă de 23 ani şi B.A. în vârstă de 23 ani, li s-au întocmit dosare penale, fiind cercetaţi în stare de libertate.

La datorie chiar şi în timpul liber: jandarmii acţionează în orice situaţie

Un jandarm aflat în timpul liber a surprins o persoană care a distrus mai multe oglinzi retrovizoare ale unor autoturisme parcate în apropierea locuinţei sale, pe Bulevardul 1 Mai, zona Far. Astfel, luni, 30 martie 2014, ora 5.00, un ofiţer din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, aflat în timpul liber, a auzit mai multe persoane care se certau în faţa blocului în care locuieşte. Una dintre acestea a început să injure şi a lovit cu pumnul şi piciorul oglinda retrovizoare a unui autovehicul parcat în faţa blocului. A trecut la oglinda următorului autovehicul şi mai departe la celelate maşini parcate în imediata apropiere. Jandarmul a coborât imediat în faţa blocului, l-a suprins pe cel care a apucat, din păcate, să avarieze, să distrugă şi să spargă, 14 oglinzi retrovizoare. Tânărul, G.I.M., de 26 ani, aflat în stare de ebrietate, foarte agitat şi violent, nu a putut să fie potolit de cei din grup. S-a potolit numai după ce ofiţerul şi-a declinat identitatea. A declarat că este supărat că prietena l-a părăsit şi aşa a găsit o modalitate de a-şi “calma supărarea”. Pe numele acestuia au fost întocmite actele de constatare pentru fapta de distrugere. Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat imediat la faţa locului şi l-a condus pe cel în cauză la Secţia 5 Poliţie Constanţa pentru continuarea cercetărilor.

Sute de pliculeţe cu substanţe halucinogene

Jandarmii au surprins în Constanţa, patru tineri care aveau 79 de plicuri cu substanţe halucinogene. Mai exact, joi, 22 mai 2014, ora 11.00, un echipaj de jandarmerie care se afla în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, în municipiul Constanţa, pe strada Caraiman, a observat un grup format din patru tineri care-şi confecţionau dintr-o substanţă de culoare verde, o ţigară. La vederea militarilor, aceştia au început să se agite şi au aruncat pe jos o borsetă. Au fost somaţi şi l-i s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau. Asupra celor patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 - 22 de ani, din Constanţa, jandarmii au găsit în buzunarele de la pantaloni, 13 plicuri şi o ţigară, iar în borsetă, alte 66 plicuri, care conţineau aceeaşi substanţă vegetală. Cele 79 de plicuri şi ţigara vor fi predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Metode inedite de furat pe plajă…

În luna iulie 2014, un jandarm care se afla în timpul liber, pe plaja din spatele hotelului Parc, a observat două persoane care ofereau spre vânzare porumb fiert. Prima persoană avea în mână o găleată, iar cea de-a doua, un minor, cu o sacoşă voluminoasă într-o mână şi care privea cu mare atenţie la bunurile aflate pe cearceafurile turiştilor. Subofiţerului i s-a părut suspect şi a observat cum adultul se întoarce uşor şi-i face un semn copilului. Cel din urmă a lasat sacoşa din mână, pe nisip, chipurile pentru a se odihni, iar când s-a ridicat a mai apucat o geantă aflată în imediata apropiere. Jandarmul l-a somat şi l-a reţinut pe minorul care a aruncat bagajele şi a încercat să fugă. În acelaşi timp, o femeie aflată în apropiere a început să ţipe „prindeţi hoţii”!, mi-au dispărut lucrurile şi l-a văzut pe adultul care o agasa cu câteva minute în urmă, pentru a cumpăra porumb fiert. Şi-a recunoscut bunurile din şacoşa aruncată pe plajă. Jandarmul a liniştit-o pe femeie, şi-a declinat identitatea şi a chemat echipajul de ordine publică (poliţist, jandarm) care se afla în zonă, deoarece cu puţin timp în urmă, o altă persoană a sunat la 112 şi a reclamat că i-a dispărut geanta în care avea cheile de la maşină, telefonul mobil, o sumă de bani şi alte obiecte de îmbrăcăminte. Cei doi au fost luaţi la întrebări, iar adultul a spus că nu-l cunoaşte pe minor, că nu are nici o legătură cu acesta şi că el doar vindea porumb. A fost verificat şi a reieşit că tocmai ce şi-a ispăşit o pedeapsă privată de libertate pentru furt. Copilul a recunoscut că el a luat cele două bagaje şi că înaite, cu unchiul său, mai achiziţionaseră o geantă, pe care au ascuns-o. Celor doi li s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau. Asupra bărbatului a fost găsită o sumă de bani şi mai multe bunuri pe care una dintre părţile păgubite le-a recunoscut. Printre bunurile recuperate şi predate celor trei familii se numără două seturi de chei ale autovehiculelor personale, două telefoane mobile, sume de bani şi articole de îmbăcăminte. Cei doi, E.P. de 30 ani şi minorul au fost duşi la sediul Poliţiei Mamaia pentru continuarea cercetărilor şi le-au fost întocmite actele de constatare pentru fapta de furt. Metoda este simplă, dar eficientă, unul te ţine de vorbă, iar altul sustrage bunurile de pe plajă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218