REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SLN, în control: nereguli grave la bordul navelor

SLN, în control: nereguli grave la bordul navelor

Replica API 10 iulie 2015 | 23:10 106

Avertismente pe bandă

Avertismente pe bandă

Sindicatul Liber al Navigatorilor a demarat controale pe navele staționale în porturile românești și, după două zile, au depistat grave nereguli.

Joi, s-au inspectat nouă nave în porturile Agigea și Constanța. La șase dintre nave s-au găsit salarii mai mici decât minimul acceptat prin Convențiile MLC 2006 care acopereau navele, condiții de muncă fără materiale și haine de protecție adecvate la trei dintre nave, o navă a avut un navigator care a necesitat intervenție medicală de urgență, fiind imediat evacuat cu salvarea. Nava a venit din Turcia.

S-au acordat șase avertismente, iar la o navă, imediat după inspecție, comandantul a raportat că a intrat în posesia hainelor de protecție tot echipajul.

Miercuri, au fost inspectate zece nave în porturile Midia, Constanța și Agigea. Trei nave nu au fost găsite cu problem, iar pentru restul de șapte au fost făcute notificări de atenționare. S-au găsit non-conformități la MLC 2006, salarii mici, lipsa contractelor individuale de muncă la o navă, la altă navă erau semnate contracte de muncă fără a se menționa salariul. Vârsta medie a navelor inspectate este de 20 de ani. La o navă, superintendentul nu a vrut să accepte controlul la bord, dar în final nu a avut baza legală de a refuza inspecția la navă, controlul scoțănd la iveală frica intendentului ca echipajul să nu se adreseze ITF pentru lipsa condițiilor decente de muncă și viață. Nava a avut un contract ITF care a expirat, salariile navigatorilor fiind mai mici decât în contractul ITF.

Marți s-au dat opt avertismente și numai o navă era în regulă. Avertismentele s-au dat pentru salarii foarte mici, începând cu 500 până la 700 de dolari pe lună pentru un timonier. Nu aveau contracte de muncă nici unii dintre ei. Încălcări grave ale convenției maritime MLC 2006, condiții substandard de locuit, microclimatul pe vremea asta de caniculă: 50 de grade C la bord.

Luni, au fost inspectate zece nave, cinci cu problem: salarii mici, fără contracte colective de muncă, nonconformități față de MLC 2006. Cinci nave fără probleme, cu contracte ITF și navigatori bine plătiți. Au fost informați navigatorii despre drepturile lor și s-au acordat cinci atenționări (Warning Notice). Cea mai veche navă și cu probleme avea 40 de ani, au precizat cei de la SLN.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367