REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Soarele şi etnobotanicele, ingredientele care dau frisoane medicilor de pe litoral

Soarele şi etnobotanicele, ingredientele care dau frisoane medicilor de pe litoral

Replica API 7 august 2012 | 00:00 102

1.482 de solicitări numai în weekend, la UPU

1.482 de solicitări numai în weekend, la UPU

Medicii din Constanţa fierb în suc propriu. Canicula şi inconştienţa oamenilor alcătuiesc un peisaj dezolant în incinta UPU şi SAJ. Tot mai mulţi apelează la serviciile medicale, cu insolaţii, probleme cardiace, chiar şi consum de etnobotanice. Doar în week-end, Unitatea de Primire Urgenţe s-a confruntat cu 1.482 de solicitări, dintre care 267 au fost internări.

Cadrele medicale din incinta Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa primesc pacienţii pe bandă rulantă. Chiar dacă medicii au făcut tot posibilul să sfătuiască populaţia cu privire la perioada caniculară, cum să se protejeze şi ce să facă pentru a preveni îmbolnăvirile, se pare că au vorbit în vânt. În plus, tot mai mulţi oameni se încăpăţânează să calce pragul Urgenţei, chiar dacă problemele lor nu ţin neapărat de intervenţia unităţii la care apelează. "Un sfert din cei care se prezintă la noi, chiar nu au ce căuta aici. Uită că există medici de familie, efectiv uită", ne spun cadrele medicale. Cei mai mulţi dintre cei prezenţi sunt vârstnicii, cu probleme cardiace, care ies la plimbare în puterea amiezii şi care sunt surprinşi când li se face rău. De asemenea, din categoria turiştilor, mulţi sunt copii, lăsaţi în soare cu orele. Micuţii ajung la UPU cu febră mare, arsuri cutanate şi scaune diareice. O categorie importantă, care pune pe jar activitatea sanitară, este reprezentată de traumatisme, în mare parte provenite din accidente rutiere. De menţionat este faptul că, numai pe perioada weekendului, Unitatea de Primire Urgenţe s-a confruntat cu 1.482 de prezentări, dintre care 267 au necesitat internare. Pe camera de resuscitare au ajuns 23 de persoane, dintre care 12 au rămas internate şi două sunt pe Secţia de Terapie Intensivă. În plus, tinerii par că nu se învaţă minte şi apelează la etnobotanice, ajungând în atenţia medicilor aproape în stare de inconştienţă. În condiţiile date, durata de aşteptare pentru preluarea unui caz durează mai mult decât de obicei, fapt pentru care lumea se revoltă. Nu mai există compasiune, prioritate pentru semenii aflaţi în stare mult mai gravă, pacienţii fiind convinşi că nu li se acordă atenţia cuvenită, scandalurile fiind la ordinea zilei în UPU. Nici ambulanţierii nu stau mai bine la acest capitol, angajaţii muncind fără oprire. Conform datelor cetralizate de către Ministerul Sănătăţii, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă (COSU), peste 90 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, iar 6534 au solicitat serviciile de ambulanţă în doar 24 de ore, la nivel naţional, date care înregistrează o uşoară creştere faţă de perioadele cu temperaturi normale. În această perioadă, numărul de ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în judeţe a fost de 1427, la nivel national fiind organizate peste 547 de puncte de prim ajutor. Acestea fiind spuse, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, este solicitat la maxim, confruntându-se cu câteva sute de solictări, pe 24 de ore, pe judeţ.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614