REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ȘOCANT! Suntem OTRĂVIȚI de marile magazine din Constanța! INTERCEPTĂRI: Miroase..; spală-l și tu cu oțet!

ȘOCANT! Suntem OTRĂVIȚI de marile magazine din Constanța! INTERCEPTĂRI: Miroase..; spală-l și tu cu oțet!

Replica API 14 mai 2019 | 00:02 964

Percheziții și ANCHETĂ de AMPLOARE

Percheziții și ANCHETĂ de AMPLOARE

Detalii șocante din ancheta procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au ieșit la iveală! Este vorba despre peștele pescuit în condiții barbare, din locuri poluate din străinătate, și adus în România, alterat, plin de substanțe toxice și distribuit de diferite magazine, inclusiv de marile lanțuri! Mai exact: atentat la sănătatea publică! Gruparea infracțională era structurată pe mai multe paliere, iar procurorul de caz, Teodor Niță, a precizat că situația generată este una gravă.

”Să vă dau un exemplu: dumneavoastră cumpărați pește și vă luați după etichetă: Finlanda. Dar în spatele etichetei nu e nici o documentație: când a fost adus în România, cum, care este traseologia lui.. Și atunci pot să fac afirmația că nu avem un standard prin care să putem verifica compatibilitatea dintre regulile sanitare și produsele alimentare. Și nu numai la pește! Marii retaileri iau pește și, în realitate dvs nu știți de unde vine. Da, este un caz extrem de grav! Sigur nu aș mai mânca așa ceva!”, a spus procurorul Teodor Niță. Astfel, nu este exclusă varianta ca marile magazine din Constanța să capete calitatea de coautori în dosar!

Percheziții de amploare în România și în străinătate

Mai exact, polițiștii români, precum și cei din Italia, Spania, Franța și Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziție domiciliară, în vederea documentării activității infracționale a unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului. În Constanța au fost efectuate 26 de percheziții (una în municipiu, 25 în Hârșova), iar în Tulcea 18. Menționăm că, în România, polițiștii au pus în aplicare 115 astfel de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București și a județelor Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Ploiești, Brașov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu și Maramureș. Alături de ei sunt și reprezentanți ai Poliției Naționale din Spania. La rândul lor, polițiștii români au participat la acțiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței și Ungariei. Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcționa după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.). Produsele piscicole erau obținute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată și transportată fără a avea autorizație sanitar-veterinară, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu. Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale.

Pește toxic, fără documente, pe rafturile marilor magazine! Unde sunt controalele?

”Nucleul de lucru a început cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța în colaborare cu IGPR. Totul a plecat de la o informație obținută în mod operativ. Persoanele implicate pescuiau prin metode barbare, din fluvii extrem de poluate, din zone în care pescuitul este interzis, din cauza poluării industriale, care nu se face cu flori de trandafir. Fără a beneficia de autorizații, pur și simplu braconau. Începând de la metoda cu plasa, cu baterii.. e vorba de o cantitate, dacă nu greșesc, de 500 de tone. Vorbim de un fluviu din Spania, de Ebru. La un moment dat, am observat că gruparea era extinsă și în fluviul Pad din Italia. Pentru a-și crea aparența de legalitate a livrării de pește către România, au procedat la contrafacerea documentelor. Cum obțineau antetele? Cumperi 50 de kg de pește de la o firmă autorizată, vezi cam cum este ștampila, au contrafăcut-o, din xeroxuri au luat antetul și au început să completeze. Intrau în România în special cu dubițe de 3,5 tone. La vama nu prea sunt controlate aceste dubițe, e o chestiune standard, nu o cunosc foarte bine. Ei au prins lucrul ăsta și au trecut la fapte. Nu erau transportate în condiții optime. Așa cum sunt microbuzele/dubițele acestea. În unele era și frig, în altele nu. Lădițe cu gheață.. Mai dormea șoferul, mai oprea motorul.. Vă dați seama. În 3 – 4 zile ajungea în România”, a declarat procurorul de caz în cadrul unei conferințe de presă.

INTERCEPTĂRI: Mă, cam miroase.. Eh, bagă-l și tu în oțet!

În urma cooperării internaționale dintre Poliția Română cu autoritățile polițienești din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracționale, iar toate informațiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piața românească a 30 de tone de pește, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată.

”În interceptări erau convorbiri de genul: mă, dar cam miroase! Eh, spală-l și tu cu oțet. Taie-l și tu rondele, pune-l la marinat și nu va mai miroase. De fapt, peștele era stricat! Dar îl țineau în soluție salină sau în oțet. Situația este una generalizată, din păcate! Inclusiv în Deltă se livra! Inclusiv în Constanța, inclusiv la mari retaileri unde mergeți cu coșul... și credeți că luați pește proapăt. Este o realitate foarte tristă, românii au 72 de ore pentru a putea exploata peștele din crescătoriile lor, iar în situațiile altor comercianți din afară: 21 de zile! Documente semnate de unii reprezentanți ai statului, pe care o să-i întebăm de ce este acest tratament diferențiat al producătorilor români față de producătorii străini. Sunt documente semnate, ni le-au pus la dispoziție persoane care ne-au informat despre situația aceasta. Revenind, ajungea în România și îl ditribuia fie rondele, fie pește proaspăt.., vă dați seama ce proaspăt. Avem analize, am cerut punctul de vedere oficial al ANSVSA. Și nu înțeleg de ce se acționează așa. Adică: una, două, peștele e bun. Răspunsul a fost: da, a fost verificat peștele, nu are nici o legătură cu gradul pe care trebuie să-l îndeplinească pentru consum.. Dar la analize au ieșit niște substanțe pe care nu doriți să le ingerați și în cantități care sunt improprii consumului uman și care sunt toxice. Chiar dacă era peștele bun, și nu este, numai modul de transport îl altera. De pildă, polițiștii spanioli ne-au ajutat, în baza unui mandat emis de către judecătorul spaniol, la o supraveghere cu dronele: modul cum era depozitat, transportat!”, a mai spus procurorul.

Românii organizaseră afacerea și aduceau otravă conaționalilor!

Au fost efectuate controale în vamă, generate de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care spuneau că sunt controale administrative. Astfel, au confiscat pește și de aici ancheta și-a urmat cursul, fără ca persoanele implicate să bănuiască despre ce e vorba. Românii erau cei care organizaseră afacerea și erau cei care aduceau otrava conaționalilor lor pentru a le-o pune în farfurie. În total, cam 60 de persoane fizice și juridice implicate în gruparea infracțională ar urma să fie puse sub învinuire. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, având în vedere complexitatea cauzei, precum și caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franța, Ungaria și Portugalia, coordonate direct de EUROJUST și EUROPOL.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde sunteti ma astia de la protectia consumatorului care spuneati inainte de florii:nu cumparati peste la negru cumparati din magazine pt.ca este controlat este sigur.
1
0
Tara lu peste prajit...si toxic.
0
1
Se stie de mult de pestele contaminat ..se aduce si se mananca de cel putin 5 ani..din zona
0
0
Marile magazine le convine cumpara marfa pe nimic si o vand foarte scump marile magazine daca vin controale peste ei apar marii ambasadori si platesc campanii in presa impotriva statului roman si spun ca ei pleaca ca asta asa nu pot face afaceri la fel ca si cul lemnul care este taiat din paduri ajunge la fabrica austriecilor si ei zic ca nu stiu de unde e lemnul dar ei stiu clar ba chiar ajuta si sunt multumiti ca au materie prima . Stai sa vina Ciolos ca asta e dator vandut la marile corportii
0
1
De cacat din nou sunteti."marile magazine" care este mare magazin?auchan?kaufland?careffour?mancati rahat cu tenta.dragnea o da cu dublu standard acum voi veniti cu articolul asta.pestele ala se vindea la brick la adivin si in toate dughenele lasate in pace de opc. Romanii nostri ne otravesc.romanul nostru face toate mizeriile astea.pestele ala nu a ajuns in marile magazine,nu ca aia ar fii cinstiti si curati,romanul nostru in goana de bani cu sprijinul politiei partidelor samd.si voi o dati cu manta.sanki marile magazine.presa pulii.rusine.complici sunt institutile statlui pline de slugi.
2
0
Felicitari domnule procuror Nita !!! Foarte bine le-ati facut va urez mult succes in activitate !
4
1
Da pare gen CanCan am luat de la delfinasu din Brick magazinul ala din stanga niste capatani de novac de le-am dat la caini!Anul trecut aveau numai capatani tacamuri din Italia si cu miros pestilential, nu recomand Brick mi se pare mizeria maxima. Cel putin magazinele mari de acolo vand doar rebuturi mai sunt aia mici 1 sau 2 magazine poate mai interesati sa face si ei 2 bani
2
0
Parchetul si procurorii ar trebui mai des sa apara in presa cu astfel de cazuri. In toate domeniile, nu numai pescarie. Ei trebuie sa ajute la cunoasterea legilor, la preventie dand astfel de exemple, mediatizandu-le. Numai asa se poate schimba societatea, ei trebuie sa ne faca sa respectam legea.
2
0
Acolo fac ciorba din somn si crap care put ... la preturi de restaurant de lux si fraierii de bucuresteni conduc 300 km si stau la coada sa prinda loc la vreo masa !
8
1
De ce nu spuneti ca la VIVA , SELGROS si mai ales CARREFOUR de ani de zile se vinde peste "proaspat" cu nercur si plumb in el adus din Spania si Italia ??
8
0
Am belit carasu am putea spune
2
0
Cora Bratianu - cumperi de la noi, Mananci acasa, si mori tot acasa. Hai la Peste de la Cora !
2
0
peste tot la pescarii cumperi peste expirat,nu stiu daca au si metale grele sau pretioase dar pestii din grecia sunt aproape putrezi,cum trec prin granita basca ca vanzatoarea hoata amesteca pestele putred cu cel semiputred,dupa care nu ai decat sa mananci ce ai cumparat la pret mare,pofta buna romulane
2
2
Noroc cu Liviu Dragnea ca e dat semnalul ca suntem otraviti
7
6
Asta inseamna sa fi JMEKER.
1
5
Bravo Teo Nita ! In sfarsit un procuror adevarat care face ce trebuie sa faca un procuror. Ei cam uitasera ce aveau in fisa postului, se distrau hartuind politicievi. Sper ca asta e doar inceputul!
12
10
La magazinele de peste din piata tomis trei a-ti fost intrrb si euvca secstiu ei cine sunt si cevau vandut berbecii
6
0
Iulian ti-am zis...tu nimic
3
0
Dupa ce a papat romanii ani de zile marfa infestata din Europa v ati trezit dupa ce a dat semnalul despre aceaste nenorociri de catre Liviu Dragnea....in rest sunteti sclavii sistemului Augustin Lazar.
11
5
Bravo Procurorilor ca romanii de rand nu mai sunt batjocoriti in tara lor! De acest subiect se leaga si scandalul momentului din judet de la Kogalniceanu unde primarita Belu a inaugurat statuile bust a lui Mihail Kogalniceanu si a Regelui Ferdinand statui care nu seamana deloc cu cei pe care ar fi trebuit sa ii reprezinte! Intrebata de ziaristi cine este autorul celor doua porcarii si cat au costat pe Belu Ancuta Daniela a apucat-o furia!
14
1
Teo Nita, noi sincer te iubim, Ca ca tine nu gasim!
15
5
Nea Nita, trateaza-l si pe Palas la fel, ca e mai imputit ca toti pestii de pe lume
28
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108