REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

SOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Replica API 6 martie 2021 | 13:19 5460

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar locuitorii din Techirghiol, care l-au menținut pe poziție, la alegerile din septembrie 2020, pentru al doilea mandat. Soceanu a reușit să atragă fonduri europene și nu vrea să se oprească aici. Mai multe despre planurile sale, ne-a vorbit primarul Iulian Soceanu, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Dar cum a debut cel de-al doilea mandat și cum se înțelege cu ai săi colegi din Consiliul Local? ”Din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt foarte în regulă, ne-am mutat într-un sediu nou. S-a făcut o extindere la clădirea veche și acum suntem într-o locație nouă, dar are toate standardele necesare pentru a ne putea desfășura activitatea cât se poate de corect, în mod civilizat. Cel de-al doilea mandat nu a dat ca primul, pentru că lucrurile erau cumva aranjate, noi chiar ne-am făcut treaba, dovadă că cetățenii orașului Techirghiol ne-am mai acordat votul de încredere și atunci lucrurile erau bine puse la punct și eram pregătiți pentru următorul exercițiu financiar care urmează să se deschidă pentru depunerea de proiecte pe fonduri europene”, a spus Iulian Soceanu. ”Tot cetățenii orașului Techirghiol au decis ca majoritatea din Consiliul Local să o avem tot noi ca și organizație politică, avem 8 consilieri din 15. Pot să spun că avem o majoritate prin care putem să ne promovăm proiectele foarte bine. Cu ceilalți colegi, o parte din PMP, unu de la PSD și celălalt de la PER, relația este corectă, normală, omenească, fiecare are punctul lui de vedere. Ei încearcă să ne blocheze, dar în modul democratic votul contează și proiectele au numărul de voturi care să meargă mai departe, așa că pot să spun că avem numărul necesar de consilieri pentru a ne promova proiectele așa cum trebuie”, a continuat edilul.

Proiect de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare

Unul dintre cele mai importante proiecte realizate la nivelul orașului Techirghiol este cel privind reabilitare a rețelelor de apă și canalizare. Iulian Soceanu a precizat: ”Este un proiect foarte important, un proiect de peste 6 milioane de euro, un proiect pe POIM, dar Techirghiolul este beneficiarul direct al acestui proiect. Se vor reabilita foarte multe rețele de canalizare și de apă din Techirghiol, dar se vor și extinde foarte multe rețele de apă și canalizare. Vor fi incluse în acest proiect 72 de străzi care vor beneficia de aceste proiecte de modernizare sau de extindere. Este un proiect bine-venit, cu acest proiect undeva la peste 90% din localitate va beneficia de rețeaua de apă și canalizare, ceea ce mă bucură, este un proiect început din 2016. După a treia licitație, s-a dat ordinul de începere al lucrărilor și pe mine mă bucură acest lucru. Proiectul se va implementa în anul 2022, prin luna septembrie sau octombrie”. Soceanu spune că, urmarea cestui proiect, se va crea un disconfort și cere înțelegere de la cetățeni.

Un alt proiect important, rețeaua de gaze; se lucrează la alte proiecte, pe fonduri europene

În momentul acesta, în orașul Techirghiol sunt în implementare 7 proiecte, inclusiv cel ce vizează înființarea rețelei de gaze și se pregătesc alte nouă proiecte, toate pe fonduri europene. Prima branșare la rețeaua de gaz va fi undeva prin luna iunie a acestui an. ”Noi intenționăm să punem în funcțiune cei 20 de kilometri care deja sunt în situația de a fi introduși în pământ în luna mai. Ceilalți cetățeni care se află în zona celor 20 de km care vor fi implementați în acest an, din punctul meu de vedere, din primăvara acestui an își vor putea depune proiectele”, a explicat primarul. ”Nu ne putem ca, din banii colectați din taxe și impozite locale, să facem astfel de investiții. Sumele încasate sunt cât să ne putem executa cheltuielile de funcționare în primărie și atunci singura sursă sunt aceste fonduri europene pentru care noi ne zbatem. Ne adaptăm la ceea ce va finanța UE în următoarea perioadă, mă refer la anveloparea de clădiri, și aici avem corpul vechi al primăriei. În paralel, vom pregăti un proiect de modernizare străzi, cu străzile din zona Coloniști a orașului, dar și cu zona centrală, zona turistică a orașului. Vom depune un proiect pentru construirea unui nou corp de aproximativ 15 clase și o aulă în curtea liceului Teoretic ,,Emil Racoviță” pentru că vor fi finanțări și către zona de învățământ. Vom face și reabilitarea împrejmuirii liceului și crearea de noi locuri de parcare, dar și un teren de sport multifuncțional”, a continuat edilul.

Nu s-au mărit taxele și impozitele la Techirghiol

Din bugetul de venituri pe care orașul Techirghiol îl are, peste 80% reprezintă banii din fondurile europene. ”Suntem printre primii care am atras fonduri europene, între timp și alți colegi au făcut același lucru, dar chiar pot să spun că este principala noastră sursă prin care am dezvoltat și vom dezvolta orașul. Nu au crescut nici taxele, nici impozitele, singurul lucru pe care l-am făcut a fost actualizarea cu indicele de inflație pentru că legea ne obligă să o facem. Nu aveam cum să venim cu o creștere, deși necesitatea veniturilor la buget ar fi trebuit să fie necesare”, a lămurit Iulian Soceanu.

Cum vede orașul Constanța, după cinci luni sub conducere PNL

”Constanța este la fel cum era și înainte de venirea noii conduceri, actuala conducere abia se familiarizează cu problemele reale ale orașului. Când ești în opoziție vorbești vrute și nevrute, când ajungi în fața faptului împlinit, lucrurile sunt total diferite. Colegii mei nu au văzut sau nu au gândit problemele complexe cu care se confruntă municipiul Constanța. După 6 luni de zile este prea puțin să evaluezi pe cineva, dar există buna credință a primarului și a oamenilor care sunt lângă dânsul, de a face din Constanța altceva decât era până în 2020. Eu mă bazez cu primarul va face tot ceea ce-i stă în putință să fie mai bine decât era înainte”, a conchis Soceanu.

Mai multe declarații despre proiectele edilului Iulian Soceanu, pentru Techirghiol, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920