REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Societatea care a concesionat Portul Tomis, în război cu Serviciul de Impozite şi Taxe

Societatea care a concesionat Portul Tomis, în război cu Serviciul de Impozite şi Taxe

Replica API 10 octombrie 2019 | 00:50 1170

Şmecherii oraşului, datori la bugetul local?!

Şmecherii oraşului, datori la bugetul local?!

Societatea Tomis Marina Management, administrată, printre alții, și de Sisteme Internaționale de Afaceri SA, deținută de un apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat în dosarul Retrocedărilor, este datoare la bugetul de stat cu aproximativ 400.000 lei, reprezentând impozitului pe clădiri pe ultimii 8 ani susține Serviciul Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa (SPITVBL), clădirile vizate fiind situate în Portul Tomis. Aici, societatea deține 18 containere cu destinație de desfășurare activități de restaurant, care au fost închiriate către alți agenți economici. Containerele au fost închiriate împreună cu platformele adiționale care au dobândit destinația de terase. Reprezentanții SPITVBL au întocmit un raport de inspecție fiscală, la finele anului trecut, dar și decizia de impunere privind creanțe datorate de către societate la bugetul local. Administratorii SC Tomis Marina Management au cerut suspendarea actului administratuiv în instanță și au avut câștig de cauză, decizia fiind pronunțată, definitiv, pe 7 octombrie a.c.

Prin Raportul de inspecție fiscală întocmit pe 20 decembrie 2018 și prin Decizia de impunere privind creanțele datorate bugetului local în urma inspecției, SPIT Constanța a calculat în sarcina societății Tomis Marina Management obligații fiscale în suma totală de 397.840 lei, din care suma de 300.780 lei debit și suma de 97.080 accesorii calculate până la data de 20.12.2018. Întrucât, spun că reprezentanții firmei, actul de impunere este ilegal, aceștia au contestat decizia. În primă fază au solicitarea anularea raportului iar, pe de altă parte, au solicitat suspendarea actelor administrative. S-a reținut că, pentru perioada 2010-2017 reclamanta ar datora un impozit pe clădiri în suma de 236.785 lei din care 150.980 lei debit și 85.805 lei accesorii, pentru semestrul I 2018 suma de 102.233 lei, din care 93.792 lei debit și 8.441 lei accesorii, pentru semestr ul II - 2018 s-a calculat suma totală de 96.606 lei din care suma de 93.792 lei debit și suma de 2.814 lei accesorii. Reprezentanții societății spun că impozitul pe clădiri a fost verificat ținând cont de contractele de închiriere puse la dispoziție de contribuabil, a unor contracte de închiriere din Portul Tomis, puse la dispoziție precum și conform declarațiilor chiriașilor și subchiriașilor , fiind menționați acești chiriași și subchiriași pentru fiecare terasă de la 1 la 17 aflate în folosința societății și administrate în prezent de chiriași și/sau sublocatari potrivit contractelor de închiriere. ”Aceste acte administrativ fiscale individuale sunt nelegale pentru anul 2010 fiind prescris dreptul de stabilire a obligațiilor fiscale”, au relatat reclamanții în instanță, potrivit rolii.ro. ”Pentru anii 2010-2016, pretinsele investiții suplimentare stabilite din oficiu de pârâtă pentru „clădiri" care de fapt sunt îmbunătățiri aduse de chiriași unor containere situate în Portul Tomis Constanța și care nu au elementele constructive ale unei „clădiri" nu sunt datorate și sunt exceptate de la plata impozitului pe clădiri”, mai spus reprezentanții societății.

Curtea de Apel a dispus, pe 7 octombrie a.c., definitiv, suspendarea executării deciziei de impunere din 20.12.2018 până la soluționarea fondului având ca obiect anularea aceluiași act administrativ fiscal.

Tomis Marina Management, concesionara Portului Tomis!

Societatea Tomis Marina Management este administrată de Nihat Demirel Mustafa și Hasan Malik Kececioglu, respectiv de Sisteme Internaționale de Afaceri SA, prin Viorel Ionel Toma, administrator. Cea din urmă este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu, condamnat în dosarul Retrocedărilor. Prin firma sa, Habitat şi Ambient SA, alături de Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu şi Cristian Borcea, a reuşit să intre în posesia unor terenuri din zone foarte bune ale Constanţei, majoritatea făcând parte din averea familiei Movilă, inclusiv în Portul Tomis. Ionescu Ionescu a fost coleg cu Radu Mazăre în Institutul de Marină, dar și cu Nicușor Constantinescu.

În anul 2005, CNAPM, condusă la acea vreme de Gheorghe Moldoveanu, a concesionat Portul Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaționale de Afaceri –București SA, deținută de Valentin Ionescu. Între timp, rolul de antreprenor general a fost preluat de firma SC Tomis Marina Management SRL, numită înainte SC Sisteme Integrate de Afaceri. Inițial, singurul acţionar al firmei era chiar Sisteme Internaționale de Afaceri SA, ulterior schimbându-se acționariatul. În februarie 2008, Adunarea Generală a Acționarilor din firma Tomis Marina Management a decis cooptarea în afacere a SC Euromarina SA, firmă cu capital turcesc, reprezentată de Hasan Malik Kececioglu și Mustafa Nihat Demirel. Pe cheiul portului Tomis au răsărit 18 containere, construcții provizorii care au fost transformate în cafenele şi restaurante. Acestea au fost închiriate de Tomis Marina Management altor afaceriști.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scoate juma' de milion pe an din taxa la barci si terase
4
1
De sechestru sa auzit ? De ce nu i se pune sechestru cum i se pune unui oarecare . Pentru ca nu se vrea nu ca nu se poate .
5
1
A venit brigada mea de la Turcia! Pt mine e f bine, iavas iavas ocup tot portul Tomis.
2
1
Bah, cum PLM au pus mana turcii pe contractul asta? Chiar suntem atat de prosti? Vin niste desculti din Konya sa ne ia banii ? Asta a facut fostul primar si viceprimar! Actualul premar stie despre ce e vorba si ce combinatii s-au facut, ca doar are si el restaurant acolo. Pai nu?!? Bah da prostii suntem, am ajuns sa stam capra cu bucile larg desfacute in fata unor desculti care s-au imbogatit pe seama noastra!
9
0
Primaria trebuie sa faca publice valorile si conditiile din contractele suspect de avan5ajoase pt diversi golani si paguboase pt oras. In plus Fagadau trebuie sa initieze o hot de consiliu l9cal prin care sa impuna clauze de reziliere, fara solurii de atac, contractelor de genul asta. Si in secunda doi, sechesteu, politie , demascarea manglelor si numele golanilor. Vor fi ameninrtari si procese, da, dar cu doi-trei avocati isteti si cu publicitatea de rigoare, escrocii vor da inapoi. Apoi, rapid licitatii pe bune, ca sunt destui care se vor baga. Multi vor sa faca bani, mai putini dar corect.
14
1
Sa inteleg ca si eu pot instala un container pe terenul meu fara sa patesc nimic. Nu imi trebuie autorizatie de constructie si nici nu platesc taxe pentru ca este o constructie provizorie. Cum au obtinut ei autorizatii de functionare de la DSV, DSP, ISU, primarie ...?
9
0
Nu ati inteles pana acum ? Taxele si impozitele sunt platite de amaratii de cetateni ai Constantei, nu si de firmele private. Acolo sunt baieti destepti care stiu sa se eschiveze de la datorii.
14
0
Cum naiba acolo funtioneaza terase parcare unde Un privat iti ia 4 lei pe ora pentru nimic dar cand trebuie sa plateasca la bugetul local impozite sunt scutiti ca parcarea are destinatie de platforma portuara. Pai cum naiba e platforma portuara cand acolo iti ia chirie pe parcare in ce hal de tara traim. De ce smecherii care fac bani din nimic nu platesc si legea ii face scapati. Ce lege e asta. Ce fac parlamentarii vestiti
14
0
Dar pe jegul ala de Parvulescu nu il ia nimeni la intrebari de proprietatile clanului care le are pe rude???
14
1
se razboieste vali parvulescu care e si director la port si Consilier local pesedeu
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218