REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Șoferii care parchează pe trotuar vor rămâne fără mașini

Șoferii care parchează pe trotuar vor rămâne fără mașini

A.F. 21 octombrie 2022 | 00:00 2832

Se modifică din nou Codul rutier, iar Poliția rutieră va putea dispune și ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe trotuar, nu doar a celor lăsate pe carosabil.

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate indiferent dacă se află staționate pe carosabil sau pe trotuar, după ce o propunere de modificare legislativă a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaților. Pentru a intra în vigoare, noua reglementare trebuie să primească semnătura șefului statului și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă modifică alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. „Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, prevede proiectul, scrie Adevărul.

Cum a fost motivată propunerea

Potrivit prevederilor aflate acum în vigoare, Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, dar numai de pe partea carosabilă. „Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care poate înlătura efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ semnat de deputatul USR Cătălin Drulă.

Ce spun polițiștii

Guvernul a transmis că susţine iniţiativa legislativă, dar sub rezerva condiţionării ca măsura ridicării să fie dispusă doar în cazul în care nu se respectă distanţa minimă de un metru pentru circulaţia pietonilor. „Raţiunea este tocmai aceea că în România nu sunt suficiente locuri de parcare, iar ridicarea tuturor vehiculelor de pe trotuare ar fi practic imposibilă la ora actuală”, a precizat Alexandru Popa, reprezentantul Direcţiei Rutiere din Ministerul Afacerilor Interne.

Alexandru Popa a mai spus că şi în prezent este interzisă parcarea pe trotuare, însă nu se dispune această măsură administrativă de ridicare a autovehiculelor. „Referitor la obligaţia de un metru, în forma actuală este prevăzută în sarcina administraţiilor locale de a amenaja parcări pe trotuare, cu condiţia de a respecta distanţa de un metru pentru pietoni. Noutatea adusă prin iniţiativa legislativă este că se elimină sintagma «pe partea carosabilă». Prin propunere se doreşte să se ridice toate vehiculele staţionate neregulamentar, inclusiv de pe trotuar”, a mai explicat reprezentantul MAI.

Ciudatul curs până la aprobare

Inițiativa legislativă în urma căreia vor putea fi ridicate și mașinile parcate neregulamentar pe trotuar datează se câțiva ani și a avut un curs foarte ciudat în cadrul procesului legislativ. Depus la Senat în luna aprilie 2019, proiectul a fost rapid respins o lună mai târziu. În luna iunie a aceluiași an, proiectul ajunge la Camera Deputaților, care în acest caz este for decizional. Timp de trei ani nu se întâmplă prea mare lucru în afara primirii unui aviz de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Proiectul se reactivează brusc pe 14 aprilie 2022 cu primirea punctului de vedere de la Guvern. Inițiativa legislativă a fost luată în discuție de câteva ori în plen în lunile septembrie și octombrie, dar nu a putut fi adoptată din cauza inexistenței unor rapoarte ale comisiilor de specialitate din Parlament. Cel puțin bizar, miercuri 19 octombrie, în plenul Camerei Deputaților ajung în același timp patru rapoarte ale comisiilor (industrii şi servicii; transporturi și infrastructură; juridică, de disciplină şi imunităţi; apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), iar proiectul este luat rapid în dezbatere și aprobat cu 232 de voturi pentru, 3 voturi contra și 29 de abțineri.

Soluția de compromis

Octavian Rusu, expert în politici publice, fondator şi CEO al Issue Monitoring, e explicat pentru „Adevărul” că în forma votată, dacă nu s-a ținut cont de punctul de vedere transmis de Guvern și Poliția Rutieră prin care ar putea fi ridicate mașinile parcate pe trotuar, dar care nu le lasă pietonilor un metru pentru a circula, modificarea legislativă poate fi considerată abuzivă. „De exemplu, dacă un cetățean nu își poate parca mașina pe trotuar în jurul blocului în care locuiește lăsând loc și pietonilor se poate interpreta că discutăm despre o îngrădire a dreptului de utilizare a proprietății. Cred că se putea ajunge la o soluție de compromis, cea propusă de Poliția Rutieră. Oricum, în prezent această problemă ar putea fi rezolvată de Federația Asociațiilor de Proprietari din România, spre exemplu, care îl poate sesiza pe președintele Klaus Iohannis unde legea merge pentru promulgare”, a precizat Octavian Rusu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca eu imi iau elicopter, cum ar fi sa ma plang ca nu face primaria Helipad in fata blocului? Si sa parchez in strada, ca ce plm... sa faca primaria helipad fmm de primar, nu? Cum ti-ar conveni, tie, ca sofer sa ocolesti 2 benzi ca asa vrea plm? dA' UnDe sA-L aTeRiZez fRaTe?
0
0
Pentru astia care va plangeti de parcari: de ce v-ati luat masina daca nu aveti unde sa o lasati? Ce vina am eu, ca pieton, ca nu ai tu unde sa iti lasi tigaia si o parchezi pe trotuar? Si eu am masina, si am asigurat loc de parcare INAINTE de a avea masina. In schimb toti oligofrenii se plang ca FaCeTi LocUrI de PaRcAre! Eu votez sa tripleze (minim) platformele de ridicat masini. Ai parcat aiurea? Te duci sa o ridici de pe Caraiman. Ai semnat cand ti-ai luat permisul ca respecti Codul Rutier. Acum vii si spui ca n-ai loc de parcare. Du-te la Lumina, Piatra, Cheia si ai loc. Nu-mi lua mie spatiul de pe trotuar.
1
0
Bine ca faceti blocuri si biserici dar o parcare ceva?
11
3
Alta lege idioata, tampita promovata de userei si aprobata de parazitii din Parlament. Baa nebunilor, deja ati pus stalpi pe trotuare, ati pus taxe mari pt. parcare, unde vreti sa parcheze oamenii masina. Pe capul sau pe spinarea voastra, nejudecatilor. Totul din ce in ce mai rau.
17
4
Faceti ba parcari daca vreti sa nu mai parcam pe trotuare
16
3
Nevastamea a fost c***a cartierului
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369