REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Şoferii RATC au renunţat la grevă: "Vrem 1500 de lei brut, sporuri de vechime şi bonuri de masă"

Şoferii RATC au renunţat la grevă: "Vrem 1500 de lei brut, sporuri de vechime şi bonuri de masă"

Replica API 18 septembrie 2013 | 00:00 306

Pe toată perioada protestului, cei mai supăraţi au fost pensionarii

Pe toată perioada protestului, cei mai supăraţi au fost pensionarii

Şoferii Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) au încetat, ieri, 17 septembrie, greva. Începând cu ora 13.00, autobuzele au reintrat în trasee conform graficelor de transport în comun. În cursul zilei de 16 septembrie, când a început noul an şcolar, nici un autobuz nu a ieşit în cursă, şoferii protestând pentru că nu le-au fost mărite salariile. În locul lor, firmele private s-au mobilizat, suplimentând numărul de microbuze.

"Tura a doua şi-a reluat complet activitatea, şoferii au ieşit pe traseu. Deocamdată nu mai este grevă. Încă părerile angajaţilor sunt împărţite, însă dacă va continua greva cu o parte din angajaţi şi Tribunalul va hotărî (azi-n.r.) că este ilegală, vom recurge la desfacerea contractelor de muncă pentru acei angajaţi care nu acceptă hotărârea. Conducerea Regiei regretă inconvenientele create călătorilor", a declarat ieri directorul general al RATC, Ovidiu Cristian Tănase. La decizia de ieri a şoferilor RATC de a relua activitatea se pare că a contribuit şi promisiunea că vor primi bonuri de masă. În condiţiile date - a reluării activităţii şoferilor RATC -, ieri în jurul orei 13.30 patronii firmelor private care circulau pe traseele regiei şi-au sunat angajaţii să încheie cursele începute şi să se retragă la garaje. Pe toată perioada protestului, cei mai supăraţi au fost pensionarii, care au gratuitate la călătoriile cu autobuzele RATC. "Am vrut să urc în microbuz, dar şoferul m-a dat jos, că la ei nu e gratuitate!", s-a plâns o pensionară. Pe toată perioada grevei şoferilor RATC, o călătorie cu microbuzele firmelor private a fost de 1,5 lei, sumă maximă stabilită de consilierii locali municipali în cadrul unei şedinţe extraordinare. La rândul său, un şofer de pe microbuz ne-a relatat că pensionarii au fost recalcitranţi în toată perioada grevei de la RATC, insistând să urce în mijloacele de transport fără a achita biletul: "Tot spuneau că au gratuitate, nu voiau să priceapă că noi suntem de la firmă privată, ţipau şi ne acuzau că suntem hoţi".

Sindicalist de la RATC: Greva este ilegală

Mihai Jitariu, membru de sindicat, cel care a fost prezent la discuţiile cu oficialii RATC de ieri, a declarat că: "În cazul în care Tribunalul hotărăşte că greva este ilegală, şi este, li se va desface contractul de muncă celor care mâine (azi, 18 septembrie - n.r.) nu ies pe traseu, la toată lumea dacă este nevoie, şi vor intra particularii pe traseu. Angajaţii au cerut salariul de 1.500 de lei brut, sporuri de vechime şi bonuri de masă, astfel se ajunge la un salariu de 2.500 de lei, un salariu foarte mare. Dacă ne măresc salariile acum, cum Regia este datoare la stat, vor veni în control ANAF, Curtea de Conturi şi după două luni ni se taie iar din salariu, cum s-a întâmplat şi la Piteşti sau Braşov", a conchis sindicalistul.

Roxana ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218