REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şoferii români circulă ca-n codru: maşinile nu mai au RCA! Explicaţiile specialiştilor

Şoferii români circulă ca-n codru: maşinile nu mai au RCA! Explicaţiile specialiştilor

Replica API 17 mai 2022 | 00:00 2505

Scumpirea poliţelor RCA a determinat un fenomen periculos în România: şoferii nu-şi mai asigură maşinile. La finalul anului trecut, din 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate în România, doar 6,7 milioane aveau asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament.

70% dintre mașinile din țara noastră nu aveau asigurare în urmă cu câteva luni.

RCA-ul, obligatoriu pentru toţi proprietarii

Toți șoferii care dețin autovehicule sunt obligați prin lege să aibă mașinile asigurate RCA. Amenda pentru lipsa asigurării se situează între 1.000 lei și 2.000 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

Potrivit legii 132/2017, în astfel de cazuri, șoferul ar trebui să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Ministrul Bode spune că în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din MAI nu se regăsesc date cu privire la valabilitatea polițelor RCA pentru autovehiculele înmatriculate/înregistrate în România.

Şoferii nu mai au bani de asigurări

Prof. Mircea Coșea este de părere că „prețurile au depășit orice imaginație”.

„Asigurarea este o obligație pentru fiecare posesor de mașină, dar lucrurile se complică în momentul în care prețul depășește orice imaginație. Prețul nu mai este accesibil tuturor, în condițiile în care suntem într-o criză, iar puterea de cumpărare a scăzut deja cu până la 30%.

Aici trebuie să intervină instituții ale statului precum Protecția Consumatorului (ANPC) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care are o mulțime de probleme. Deocamdată este doar o instituție care dă sfaturi și care se prezintă într-o manieră elitistă.

Așa cum am mai spus, statul român își canibalizează economia. Toate aceste prețuri mari la energie, polițe RCA, carburanți sunt niște impozite mascate”, a declarat profesorul Mircea Coșea la Romania TV, citează național.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
STATUL ne fura in toate: accize combustibil, energie, TVA...te obliga practic sa pleci din tara pentru a supravietui!!! RUSINE!!
0
0
RCA,fiind obligatorie prin lege ,ar trebui facuta la o institutie de stat, care sa garanteze, nu la tot felul de tepari particulari.Asta a fost alta alta minarie,de ani de zile.
0
0
De ce sa fie obligatoriu RCA intr-o tara in care firmele de asigurare dau faliment pe banda rulanta sau intra in insolventa? Mie mi se pare furt organizat de stat la fel ca si asigurarile de sanatate
1
0
Pe o parte e foarte bine. Luxul de a avea o masina nu este pentru prostime.
1
0
Dar putem circula si cu picioarele, vaco! Nu neaparat cu autobuzul.
0
0
Circula cu RATC ul, boule, daca nu iti permiti RCA!
0
0
Pai cum mortii ma-ti sa mai ai si RCA ma ??? CUM ???
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108