REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SOLUȚII pentru SALVAREA DELFINILOR din Marea Neagră

SOLUȚII pentru SALVAREA DELFINILOR din Marea Neagră

Replica API 11 august 2018 | 03:11 443

De Ziua Delfinului, pe 7 august a.c., ONG Mare Nostrum, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, au organizat atelierul de discuții ”Cum asigurăm eficient conservarea cetaceelor din Marea Neagră?” Evenimentul a avut ca scop prezentarea problemelor legate de conservarea delfinilor din Marea Neagră, dar şi identificarea de soluţii pentru asigurarea unei stări bune pentru populațiile de cetacee.

Atelierul de discuții ”Cum asigurăm eficient conservarea cetaceelor din Marea Neagră?” a reunit peste 20 de reprezentanți ai autorităților responsabile de monitorizarea și conservarea cetaceelor din Marea Neagră. Printre aceștia s-au numărat reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Institutul de Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, GeoEcoMar, Agenția de Protecția Mediului Constanța.

După susținerea prezentărilor legate de problemele specifice legate de conservarea delfinilor, participanții s-au împărțit pe grupuri de lucru, pentru a identifica măsurile necesare pentru a eficientiza activitățile dedicate protecției cetaceelor. Fiecare grup de lucru a oferit seturi de măsuri pe partea de politici, instituțional și resurse.

La nivel de POLITICI, măsurile identificate au fost:

- Actualizarea legislației din domeniul pescuitului privind selectivitatea uneltelor de pescuit

- Actualizarea planului de acțiune privind conservarea cetaceelor (prin introducerea unor cursuri de instruire pentru reprezentații autorităților, dar și pentru publicul larg)

- Actualizarea legislației în vigoare axată pe cetacee, cu includerea noilor rezoluții ACCOBAMS

La nivel INSTITUTIONAL, măsurile identificate au vizat:

-Implicarea autorităților locale prin intensificarea controalelor asupra pescuitului ilegal;

-Cooperare între instituțiile implicate pentru o mai bună cunoaștere a inițiativelor legislative;

-Implementarea mai multor proiecte de cercetare privind protecția și conservarea cetaceelor ( inclusiv cercetarea ratei natalității pe specii );

-Centralizarea datelor privind raportarea capturilor accidentale ( din plase )

Cât despre RESURSELE necesare, principalele măsuri identificate au ținut de:

-Maximizarea utilizării resurselor existente (barca, vapor, hidrofoane, oameni)

-Asigurarea unor finanțări constante (prin ministerele responsabile)

-Stimulente financiare pentru pescarii ce raportează capturi accidentale

-Compensare financiară pentru repararea echipamentelor pentru pescarii ce raportează capturile accidentale (cu dovadă foto)

-Prezența observatorilor la bordul navelor de pescuit

Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o strategie de lucru, al cărei scop este de a crește cooperarea între instituțiile abilitate să ia măsuri privind conservarea cetaceelor: ”Activitățile de conservare a cetaceelor, nu pot fi realizate sporadic și parțial. Pentru a avea date relevante este nevoie de un efort comun și de o susținere financiară constante. Ministerul Mediului, responsabil pentru implementarea Planului de actiune pentru conservarea cetaceelor din apele românești, trebuie sa fie mai implicat și mai dedicat. De asemenea, autoritățile locale pot acționa mai ferm pentru a preveni sau stopa amenintățile cu care se confruntă delfinii. Altfel, vom rămâne la stadiul de declarație de intenție, nematerializată în efecte concrete”, a declarat Mihaela Mirea Cândea, Director executiv, ONG Mare Nostrum.

Evenimentul a fost realizat în cadrul programului Mare Nostrum “Monitorizarea şi conservarea cetaceelor din Marea Neagră”. Acesta este în continuă dezvoltare, atingând nu doar subiecte legate de capturi accidentale, esuări, evenimente de informare-conştientizare, ci şi dezvoltarea specialiştilor din regiune în studierea cetaceelor, studii de patologie, ecologie etc. Un aspect important este reprezentat de parteneriatul cu instituţiile publice, private, stiinţifice, educaţionale, naţionale şi internaţionale din cadrul acestui program, parteneriat ce asigură continuitatea acţiunilor dedicate acestor mamifere esenșiale pentru sănătatea mediului marin.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si specialistul, cel mai invatat om din Romania , singurul care site tot si nu_i scapa nimic, TELECUALUL de BALBA, nu spune el nimic? Merita sa vorbeasca vreo 3 ore despre copulatia delfinului.
2
0
Cernea a plecat din tara.
1
0
Daca tot masurati, cat are scula delfinul?
2
0
Ziar de cacat, nu mai stergeti comentariile
3
0
Legalizati monofilamentul la calcan se rupe mai usor decat plasele de relon
1
0
Tampitii care pescuiesc cu plase omoara delfinii pentru ca saracele animale se hranesc tot cu pesti. Cand ridica plasele braconierii inteapa si omoara delfinii.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367