REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

SOMAŢI de Primăria Constanţa să achite mesele GRATUITE din 2013

SOMAŢI de Primăria Constanţa să achite mesele GRATUITE din 2013

Replica API 8 decembrie 2017 | 09:32 482

O mică ajustare la pensie i-a scos din lista celor care beneficiază de cantina socială

O mică ajustare la pensie i-a scos din lista celor care beneficiază de cantina socială

Situație bizară la Constanța! Un bărbat a prezentat jurnaliștilor de la cotidianul „Replica” de Constanța două dispoziții de plată primite de mama acestuia, pensinoară fiind, și sora acestuia, cu handicap de gradul 2, prin care trebuie să returneze municipalităţii banii pentru hrana consumată în anul 2013 de către cele două femei la cantina socială din Palazu Mare. Primăria Constanța a precizat că aceste dispoziții au fost emise după ce Curtea de Conturi, în urma unor verificări, au găsit nereguli în acordarea drepturilor, aceste persoane fiind și ele găsite în neregulă.

Constănțeanul a prezentat dispozițiile primite de la Primăria Constanța în cursul acestui an, prin care mama sa, respectiv sora, au fost somate să înapoieze sumele de 1.090 și 2.190 lei, reprezentând prejudiciu generat de acordarea meselor la Cantina de ajutor social Palazu Mare, în cursul anului 2013. Omul este nedumerit de faptul că familia sa a ajuns în situația să plătească aceste sume de bani, ținând cont că atunci când au depus dosarul social, s-a făcut anchetă socială, iar răspunsul la momentul respectiv a fost că se încadrează.

Totuși, s-a trezit că este bun de plată pentru familia sa, mama acestuia avânt o pensie minusculă, iar sora sa are doar o indemnizație de handicap, lucru confirmat și prin acele dispoziții de plată. Conform acestora, se pare că în anul 2013, beneficiarii au depășit pragul de acordare al acestora, însumând un venit de 283 lei/lună/cap de familie, prin care nu se mai încadrau în acest serviciu social.

Bărbatul a declarat că este dispus să acționeze în judecată Primăria Constanța pentru faptul că nu a fost informat de către aceștia de faptul că nu se mai încadrează familia sa pentru a beneficia de serviciul social. „Sora mea suferă de handicap de gradul doi, mai precis are schizofrenie, boală ireversibilă. Are o indemnizație de puțin peste 200 de lei. Mama mea are o pensie de 200 și ceva de lei. Nu înțeleg de ce ne acuză că am depășit plafonul. Puteau să ne anunțe, nu să ne lase să beneficiem. Nu este vina mea că cei de la Curtea de Conturi au găsit nereguli. Nu trebuie ca eu să plătesc pentru greșeala Primăriei că nu știe să gestioneze”, a declarat bărbatul.

Pe de altă parte, municipalitatea a precizat că, în cadrul acestui control, Curtea de Conturi a găsit mai multe persoane aflate în neregulă și a impus Primăriei să recupereze banii. De asemenea, în cele mai multe cazuri, veniturile acestor familii au crescut în perioada respectivă, iar plafonul a rămas la un nivel scăzut, însă oamenii sunt obligați să vină să declare veniturile suplimentate și să depună din nou documente.

Dacă ei nu au făcut asta, Primăria nu are de unde să știe că ei nu se mai încadrează, şi doar un control amănunțit poate determina asta. Pentru a evita astfel de situații, persoanele care știu că se află în situația de a beneifica de un drept social, ar trebui să declare la Serviciul de Asistență Socială orice modificare de venit pentru a nu se trezi că ulterior li se impută banii.

În urma auditului efectuat de către Curtea de Conturi Constanța, în luna decembrie 2014, s-a constatat faptul că nu s-a stabilit, urmărit și încasat contribuția de 30% din venitul pe persoană, fără a se depăși costul meselor servite, calculat pe aceeași perioadă, pentru persoanele îndreptățite să beneficieze de serviciile cantinei de ajutor social, persoane care realizează veniturice se situează peste nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat la calcul la stabilirea ajutorului social și care pot beneficia de serviciile cantinei de ajutor social, în conformitate cu Legea nr 208/1997.

Recuperarea este motivată de faptul că în anul 2013, an pentru care Curtea de Conturi Constanța a verificat eligibilitatea beneficiarilor de masă la Cantina de ajutor social Palazu Mare, persoana în cauză nu se încadrează în prevederile art. 1 al HCL nr. 477/30.09.2002 privind modificarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 157/30.05.2002. S-a calculat astfel 30% din venitul realizat în aceea perioadă, deci 30% din 283 lei, astfel încât s-a asuns la sumele inputate de Primăria Constanța.

Sunt MULTE astfel de cazuri în Constanța

În 2013, fostul primar Radu Mazăre a dat o hotărâre de consiliu prin care toți bătrânii cu pensii de până la 500 de lei să primească cele două mese fără nici o cotizație În 2013, 450 de persoane beneficiau de masă, iar acum, după aproape 4 ani, au mai rămas doar 150. În aceeași situație sunt și cei care merg la cantina socială din Piața Griviței. LEGEA nr.208 din 15 decembrie 1997 privind cantinele de ajutor social prevede la art.2 cine sunt beneficarii acestei legi.

Astfel, pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social următoarele categorii de persoane: copiii în vârstă de până la 18 ani, aflaţi în întreţinerea acelor familii al căror venit net mediu lunar pe o persoană în întreţinere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social; tinerii care urmează cursuri de zi la instituţiile de învăţământ ce funcţionează în condiţiile legii, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani, persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare băneşti acordate în condiţiile legii şi al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social; pensionarii; persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situaţii: sunt izolate social, nu au susţinători legali, sunt lipsite de venituri; invalizii şi bolnavii cronici; orice persoană care, temporar, nu realizează venituri.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand nu ai din ce manca si ti se ofera o farfurie o refuzi???? Voi ati muri de foame?? Dc dracu sunteti asa ipocriti sa spuneti ca isi merita soarta in loc sa dati in cei care va distrug??? Ce vina au ca au mancat de foame sau pur si simplu ca a fost moca? Cei care i-au prostit au beneficii .ei sa plateasca!
1
0
Nici acum nu va informati ,cum e cu votul ,pentru o masa calda s-au un pachet cu alimente ,va meritati soarta Pensionarilor.
2
1
asa e cand votati fara sa ganditi pe termen lung. a fost buna mancarea? calda? o fost ,o fost . acuma sa vedem daca a meritat slugilor
9
0
Unde i lege nu i tocmeala. Aici se vrea tocmeala peste lege.
7
0
Bravo PSD!!!Asa partid mai rar!!!Sa te stergi la cur cu el!
10
1
Acei oameni sa se declare caini,in felul asta nemaifiind pusi la plata si beneficiind in continuare de subventii din partea asociaciilor de protectia animalelor,mai consistente decat ajutorul social pentru oamenii amarati.Zau asa,statul nostru de fapt nu este unul al oamenilor, pentru oameni.
4
1
Mazare are 4 ani suspendare ptr paguba statului de120 mil iar amaritii astia cu pensii de mizerie sint pusi sa plateasca niste mincare rusine psd
16
0
Pensionari flaminzi si MOCAGII mai votati PSD ca o sa va ia si casele PSD
15
1
Pastaie la parnaie. Money back guaranteed.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614