REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SONDAJ CURS - Încrederea în DNA, la cote de AVARIE: președintele și Guvernul se prăbușesc

SONDAJ CURS - Încrederea în DNA, la cote de AVARIE: președintele și Guvernul se prăbușesc

Replica API 24 mai 2018 | 00:22 463

Un studiu de tip Omnibus lansat recent de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) arată că 82% dintre români au încredere în Pompieri. Aceștia sunt urmați, la egalitate, de către Biserică (68%) și Armată (67%). Clasamentul instituțiilor cu un scor net pozitiv de încredere este încheiat de Poliție cu 55%. (Scor pozitiv: încredere>neîncredere), conform stiripesurse.

În schimb, românii sunt neîncrezători față de partidele politice (84%). În topul neîncrederii ele sunt urmate de Parlament (76%), bănci (75%), și Guvern (74%).

Dacă privim la tipurile de instituții care se bucură de încrederea românilor observăm că topul este dominat de către instituțiile de forță (Pompieri/Armată/Poliție), alături de Biserică. Instituțiile fundamentale ale democrației, care presupun dezbateri, cum ar fi Parlamentul și partidele politice au un nivel scăzut de încredere. La fel cele care presupun negocieri cum ar fi patronatele și sindicatele. În ciuda faptului că știm din alte sondaje că Direcția Națională Anticorupție se bucură de un grad ridicat de încredere, Justiția în ansamblul ei se bucură de un de încrederea a doar 30% în timp ce 67% dintre cetățeni nu au încredere în ea.

Românii sunt mulțumiți de medici și profesori. Este interesant de urmărit cum încrederea se manifestă în primul rând față de persoane și între o măsură mult mai mică față de serviciile livrate, starea materială a domeniului și politicile de stat.

Astfel, medicii se bucură de o încredere de 58% în timp ce sistemul de sănătate întrunește satisfacția doar a 30% din cetățeni. Starea spitalelor mulțumește doar cu 18% din respondenți în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătății este apreciată dor de 14%.

În mod similar, profesorii se bucură de o încredere de 58% dar starea școlilor mulțumește doar 40% dintre români iar sistemul de educație mulțumește doar 37%. Politica Guvernului în domeniu este considerată și ea nesatisfăcătoare mulțumind doar 17% din respondenți.

În acest context, românii nu cred că principalele instituții ale Statului împărtășesc aceleași valori ca și ei. În coada listei se află instituțiilor măsurate se află Parlamentul României despre care doar 13% din români cred că are același valori. Dar nici Președintele, Guvernul, sau DNA nu se bucură de rezultate mulțumitoare: doar 23-25% dintre românii simt că au aceleași valori cu aceste instituții în timp ce aproximativ 60-70% simt că au valori diferite.

Studiul a avut loc în perioada 27 aprilie – 8 mai și s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Replica, coruptie, mita, spaga.... Vorbiti cu d-l Gabi si scrie ce vreti. Contra cost, desigur....
0
0
Increderea este o credinta. La fel ca la biserica.
0
0
caractere nepermise, in ce baza le triati?, aveti interdictie de la penalul draknea dea restrictiona tot ce il critica cu argumente- el plateste pe toata lumea din banii nostri numai sa fie laudat. La puscarie pe viata. Nu v-a cutremurat accidentul, oameni ce au plecat sa munceasca ptr a avea bani acesti imbuibati,?
1
3
In judecatori ar trebui sa fie increderea scazuta pentru ca judecatori ii lasa in libertate pe toti infractori si pedofili din Romania . Degeaba procurori fac dosare daca judecatori fac ce vor . Banul este ochiul dracului .
13
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108