REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sondaj CURS - PSD avariat serios de problemele interne, PNL nu reușește sa-și revină

Sondaj CURS - PSD avariat serios de problemele interne, PNL nu reușește sa-și revină

Replica API 16 decembrie 2018 | 19:13 300

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (noiembrie-decembrie). Sondajul a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 33%, urmat la mare distanță de PNL cu 20%, urmate de ALDE și Pro România cu câte 9% și USR cu 7%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale UDMR cu 6%, Mișcarea România Împreună (între timp Dacian Cioloș a anunțat că numele partidului său este PLUS) și PMP cu 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral, dar sunt de remarcat revigorarea UNPR condus de Gabriel Oprea și apariția în clasament a Partidul Realitatea format în jurul Realitatea TV.

Pentru prima dată de la alegerile parlamentare PSD se confruntă cu o cădere semnificativă. Pe fontul problemelor interne care au dus la îndepărtarea din conducere și chiar la excluderea unor importanți lideri, intenția de vot pentru social-democrat a scăzut cu patru procente în doar două luni, după ce anterior reușise să se mențină la cote înalte cu pierderi minime. În aprilie PSD era la 39%, în iunie la 37%, în septembrie tot la 37%. În noiembrie a alunecat la 33%.

Liberalii par să nu se regăseacă și își continuă descreșterea într-un ritm lent... dar sigur Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. În noiembrie PNL a căzut la pragul psihologic de 20 la sută.

ALDE staționează la 9% și se consolidează. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9 la sută pe care o păstrează și acum.

Surpriza o reprezintă Pro România înființat și condus de Victor Ponta. Dacă în aprilie partidul abia înființat era cotat cu doar 3%, în iunie a atins pragul de 5% pentru ca în septembrie să urce la 6%. În acest moment a ajuns la 9%, semn că este principalul beneficiar al problemelor care macină PSD-ul.

USR-ul pare să plătească pentru mișcările haotice din ultima perioadă și tensiunile interne. Dacă în luna aprilie era cotat la 6%, au urcat la 7% în iunie, iar în septembrie au atins cota de 8%. În noiembrie revin la 7 la sută.

Un caz aparte îl reprezintă partidul lui Dacian Cioloș. Acum el se numește PLUS (Partidul Libertății, Unității și Solidarității), după ce aproape tot anul a defilat sub titulatura MRÎ (Mișcarea România Împreună). MRÎ avea în aprilie 3%, în iunie 5% și la fel și în septembrie. Sfârșitul anului prinde MRÎ tot la pragul de 5 la sută. Doar următoarea cercetare de la începului anului viitor ne va arăta dacă rebrenduirea va prinde sau nu.

PMP-ul se menține peste pragul electoral, în timp ce UDMR înregistrează o ușoară creștere.

De menționat că procentele sunt din rândul celor 68% care au precizat o opțiune.

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcție de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Concluzie ,la vremuri noi tot noi!
0
3
Din cauza presei si a televiziunilor, care primesc bani de la actualele partide si politicieni, nu vor putea aparea si nu vor putea sa se faca cunoscuti nici 100.000 de noi oameni cinstiti. Cine e corect nu are cum sa patrunda in politica si sa se lanseze caci nu e in avantajul media. Iar lumea stie si cunoaste si ia de bun si voteaza numai ce aude la tv. Asa ca atata timp cat presa si tv nu promoveaza oameni cinstiti si corecti, noi nu avem cum sa-i schimbam pe actualii corupti si hoti si penali si tradatori. Cand presa va trece de partea tarii si a romanilor, atunci vom afla si noi cine e de
2
0
Stiu ca nu sunt original dar propun ca celor care vor sa voteze sa li se dea un test grila ! Votez cu PRO Romania numai ca sa-l oftic pe Dragnea. Bosorogul ala care o foote pe nepoata-sa!
0
0
Ne meritam soarta de sclavi!Lasam asistatii social sa voteze pensionarii senili si capac mai acceptam ca ASTIA TOTI de 28 de ani sa ne rada in fata din masini scumpe imbracati si mai scump cu Rolex uri la maini!Merita luati de la jumate cu Katana de samurai d'aia buna facuta din Tamahagane
1
3
mai liberalilor cu mandolina nu castigati,,,tot psd ia peste 50%.
4
2
Nu problemele interne avariaza pesedeul ci incompetenta si gravele erori de guvernare. Ne asteptam la mai mult din partea lor.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920