Sorin Calaigii nu mai vrea în avocatură?! Nu s-a prezentat la procesul în care se judecă pentru revenirea în sistem
Sorin Calaigii nu mai vrea în avocatură?! Nu s-a prezentat la procesul în care se judecă pentru revenirea în sistem
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMai vrea Sorin Calaigii să revină în magistratură sau s-a lăsat păgubaș, după ani de luptă prin sălile de judecată?! Acesta a avut termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care cere revizuirea hotărârii prin care i-a fost respinsă anularea deciziei de excludere din avocatură. Nu s-a prezent, nici el și nici Uniunea Naţională a Barourilor Din România - Baroul Constanţa. Așa că dosarul a fost suspendat… pentru cât timp, nu se știe.
Fostul avocat constănțean, Sorin Calaigii, condamnat în 2016 pentru trafic de influență și eliberat în 2019, se tot chinuie să revină în avocatură. În 2018 Baroul Constanța a dispus încetarea calității sale de avocat. De atunci, a tot formulat acțiuni, atât la Barou, cât și la Uniunea Barourilor, în vederea reluării profesiei de avocat. Calaigii solicită anularea deciziei nr.390/24.08.2018, prin care a fost respinsă, ca neîntemeiată, contestația administrativă formulată împotriva deciziei nr.21/16.04.2018, emisă de Baroul Constanța, decizie prin care a fost exclus din avocatură. A deschis o acțiune la Curtea de Apel Constanța, prin care a contestat decizia Baroului de excludere. I-a fost respinsă, definitiv, pe 3 martie 2021, de Înalta Curte. Calaigii nu s-a lăsat și a promovat o nouă acțiune, de data aceasta de revizuire a hotărârii din 3 martie. A avut termen pe 19 ianuarie, dar nu s-a prezentat nici una dintre părți. Întrucât nici un a dintre părți nu s-a prezentat la strigarea cauzei, în temeiul dispoziţiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 Cod procedură civilă, instanța a suspendat judecata cererii de revizuire formulate de revizuentul Calaigii Sorin împotriva deciziei nr. 1329 din 3 martie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, pronunţată în dosarul nr. 498/36/2018. Decizia este definitivă.
Avocatul Sorin Calaigii a fost eliberat condiționat din penitenciar în anul 2019, după ce a executat o parte din pedeapsa de 4 ani de închisoare, primită pentru trei infracțiuni concurente de trafic de influență. De atunci, a tot formulat acțiuni, atât la Barou, cât și la Uniunea Barourilor, în vederea reluării profesiei de avocat. Calaigii solicită anularea deciziei nr.390/24.08.2018, prin care a fost respinsă, ca neîntemeiată, contestația administrativă formulată împotriva deciziei nr.21/16.04.2018, emisă de Baroul Constanța, decizie prin care a fost exclus din avocatură.
Consider nelegală decizia Baroului
”Consider nelegală această decizie a Baroului, deoarece în Legea Avocaturii, în anul 2017, s-a dat o decizie a Curții Constituționale prin care s-a abrogat de la articolul 14 pe care s-a întemeiat încetarea calității mele de avocat, sintagma ”de natură a aduce atingere profesiei de avocat”. În contextul în care e declarată neconstituțională o bucată dintr-un text, tot textul devine neconstituțional. Instanța prin hotărârea mea de condamnare a spus că eu nu am voie, după epuizarea pedepsei, să profesez trei ani de zile. Dacă o instanță spune că nu pot să profesez trei ani de zile, de ce un organ administrativ îmi încetează activitatea de avocat de tot? Deci, conform legii, dacă instanța zice trei ani, Baroul nu poate să îmi ia calitatea de avocat de tot. Mai ales că există și un precedent în care o instanță a admis o contestație a unei avocate din București, și a anulat hotărârea Baroului.” declara, Sorin Calaigii, pentru ziarul Replica de Constanța, în urmă cu ceva timp.
De ce a fost condamnat Sorin Calaigii
Potrivit rechizitoriului, în luna iunie a anului 2011, inculpatul Sorin Calaigii, avocat în Baroul Constanţa, a pretins şi a primit de la o persoană suma de 6.500 euro, lăsând-o să creadă că are influenţă asupra unor judecători de la Curtea de Apel Constanţa şi că poate să intervină pe lângă ei pentru a-i determina să dispună o soluţie favorabilă faţă de fiul său, judecat pentru săvârşirea unei infracțiuni de tentativă la omor calificat, într-un dosar aflat în faza apelului. Soluția din apel a fost însă defavorabilă cumpărătorului de influenţă, apelul declarat fiind respins, iar pedeapsa aplicată la fond a fost chiar mărită. Ulterior pronunţării acestei soluţii, inculpatul Sorin Calaigii a restituit suma de 6.500 euro, pe motiv că pretenţiile magistraţilor ar fi sporit. Apoi, în luna septembrie a anului 2012, inculpata Mihaela Bodîrlău, avocat în Baroul Bucureşti, a pretins și a primit de la o persoană suma de 20.000 euro, lăsându-o să creadă că are influenţă asupra unor judecători din cadrul Curţii de Apel Constanţa şi că poate să intervină pe lângă ei pentru a-i determina să dispună o soluţie de trimitere a unui dosar spre rejudecare Tribunalului Constanţa.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.