REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Replica API 14 aprilie 2020 | 00:05 6015

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au luat perioada de stat acasă ca pe o relaxare, aceștia par să își dorească din ce în mai mult să revină în bănci. Inspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai a confirmat acest fapt într-un interviu online oferit ziarului Replica de Constanța.

Peste 3 milioane de copii stau acasă, după decizia autorităților de a închide școlile și grădinițele ca urmare a extinderii pandemiei de coronavirus și în România. În tot acest timp, scenarii precum înghețarea anului școlar, repetarea acestuia sau diverse idei răsărite despre finele acestuia sunt infirmate de către inspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai, care a ținut să transmită faptul că oricât ar mai dura această perioadă, elevii se vor întoarce la școală chiar dacă doar pentru două sau trei săptămâni pentru a le fi încheiată situația școlară. Toate acestea și multe alte informații, au fost oferite de către inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean într-un interviu online.

Reporter: Spuneti-ne, vă rugăm, câteva lucruri despre toată această situație în care ne aflăm. Există cumva și avantaje ale statului în casă, în ceea ce îi privește pe elevi?

Sorin Mihai: Cel mai mare avantaj este dat de faptul că ne ferim de orice problemă de sănătate. Prin statul acasă contribuim și noi la prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus. În altă ordine de idei este greu și pentru elevi și pentru cadrele didactice. Este un proces de adaptare la această situație. Cele mai multe semnale sunt că toți și-ar dori să revină în școli, dar înțelegem și este un sacrificiu pe care ni-l asumăm la rândul nostru astfel încat să nu creăm situații destabilizante.

Nu se pune problema înghețării anului școlar. Acesta va fi finalizat chiar dacă un pic mai târziu decât în mod normal

Reporter: Ce se va întâmpla când vor reveni copiii la școli? Până când vor învăta? S-a pus cumva problema prelungirii anului școlar până în iulie-august?

Sorin Mihai: O să avem un răspuns la această întrebare în momentul în care vom avea o situație clară, un moment pe care să îl stabilim pentru a reveni la școală. Nu știm deocamdată ce presupune, nu știm deocamdată ce înseamnă în această dinamică fluctuantă, momentul de finalizare a situației de criză. Evident, în acel moment vom avea și certitudini pentru că până acum singura certitudine este că trebuie să continuăm să stăm acasă. Va fi reluată activitatea cu siguranță, și așa cum a subliniat și doamna ministru, Monica Anisie, nu se pune problema înghețării anului școlar. Anul școlar se va finaliza. Probabil vor mai fi o săptămână, două sau trei, depinde de cand se va termina această situație de criză. Vor mai fi câteva săptămâni, probabil, perioada în care să avem o concentrare a materiei care nu s-a predat și să putem să încheiem mediile. Deci, sunt alte condiții, mai simple pentru această situație specială prin care trecem.

Ministerul Educației decide când se vor întoarce elevii în bănci

Reporter: Cum le vor fi încheiate mediile copiilor? Cu câte note se vor încheia materiile? Au apucat elevii să ia note în perioada scurtă din semestrul al doilea?

Sorin Mihai: După cum stiți mediile se pot încheia cu minimul de 2 note și cu nota de la teză, la dișciplina la care avem teză. Tezele erau progamate prin luna mai, nu au apucat să le dea pe cele din semestrul al doilea. Cel mai probabil se vor organiza după un calendar pe care ni-l va pune la dispoziție ministerul. Tot acesta va stabili când vor reveni elevii în sălile de curs și atunci ne vom conforma si vom merge pe repede înainte astfel încat să finalizăm cu brio acest an scolar.

Statul în casă afectează însă este momentul în care se poate recapitula materia pentru examenele finale

Reporter: Ar putea afecta cu ceva faptul că elevii de la clasele terminale (a opta și a doisprezecea) nu mai susțin simulările examenelor finale?

Sorin Mihai: De afectat, afectează normalitatea pentru că noi, în mod evident, nu suntem într-o situatie de normalitate acum. Situațiile speciale, situațiile de criză creează aceste ieșiri din ceea ce știm noi că este normal, firesc, obișnuit și în mod logic există o zonă de afectare. Ne afectează și statul acasă, ne afectează și imposibilitiatea de a face ceea ce făceam în mod obișnuit. Da, cu certitudine există dar am convingerea că această perioadă care a fost de recapitulare și de sistematizare a cunoștințelor, împreună cu tot ceea ce s-a prezentat și prin programul teleșcoala și prin diferite alte activități, ca cele organizate cu sprijinul Universității „Ovidius” din Constanța pentru elevii din județul nostru precum și ințelegerea de către fiecare elev a faptului că această perioadă trebuie să fie folosită pentru a se recapitula materia.

Reporter: Că tot vorbim de clasa a doisprezecea, materia care este parcursă în această perioadă va fi introdusă în subiectele de la Bacalaureat?

Sorin Mihai: Eu zic că este binevenită această perioadă dând la o parte tot ceea ce implică starea de stres și de neliniște și există și avantajul că elevii din clasele terminale au avut acest timp la dispoziție să recupereze materia. Un alt mare avantaj pe care îl au este că în examenele pe care le au nu va intra și materia de pe semestrul al doilea din anul școlar 2019-2020. Așa că putem să spunem ca ar fi și niște avantaje.

Sorin Mihai: Cu certitudine vom încheia acest an școlar!

Reporter: Care va fi din punctul dumneavoastră de vedere imaginea finală a acestui an școlar?

Sorin Mihai: Evident, va fi un final atipic. Orice opinie pe care aș înainta-o acum nu ar avea o justificare pentru că încă, așa cum se spune, nu am trecut de momentul de vârf al crizei și nu sunt specialist să vă spun ce va însemna panta descendentă, ce va însemna momentul 0 în care vom spune că am trecut cu brio și vom putea să revenim în școală. Cu certitudine, si foarte sincer vă spun acum, vom încheia acest an școlar. Acum sunt ferm convins că nu există niciun elev care să nu își dorească să vină la școală. Dacă poate o săptămână - două au considerat-o vacanță, acum eu cred că optica s-a schimbat radical pentru că este această nevoie de socializare. Cadrele didactice care țin legatura cu elevii prin videoconferință, le oferă de fapt un punct de sprijin în toată această incertitudine. Este important să trecem împreună peste toate.

Interviul integral:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O pizdulice ranjeste la un broscan
3
0
Nu se face scoala de acasa si nici copiii nu invata .Cu bacul trb sa faceti ca in celelalte tarii.O sa pice multi la bac.O sa se mai dea si in toamna .Au investit aiurea bani pe tablete si calculatoare .
1
2
Voi PSD-istii cersiti continuu si regulat placute suedeze.
4
1
Daca imi pun masca pe poola nu msi pot sa ii dau mooie lui johannis
4
5
Codreanosaur si Nituleaua daca ar avea coloana vertebrala si-ar da DEMISIA!! Au distrus invatamantul constantean! Dar cum nu au, ar trebui date afara!
10
3
Daca vreti sa va incarcati de "doamne-ajuta",chemati copiii la scoala si ati produs o catastrofa.L-ati omorat pe Ceausescu de genocid?! Sa vedeti capete taiate si puse la feresti ca in Capra cu trei iezi,daca o comiteti.
5
1
Sorinel coada de purcel, nu-l mai intrebati pe el, intrebat-i-ma pe mine ca va spun eu cateva sa ma tineti minte!!!
8
3
voi sunteti in plina negare. Anul scolar e gata, nu se mai intampla nimic. Daca vreti sa inchideti mediile, asta clar se poate face, e un obicei sa puneti note din burta, le mai si saltati cu ocazia asta, ca sa fie toata lumea fericita. Fiti cinstiti, nu o mai lungiti, ca nu chemati pe nimeni in iulie sau august sa recupereze nimic. Mai complicat e cu examenele nationale si cu bac-ul.
10
5
Cum ramane cu modificarea edusal de pe 3 aprilie care a diminuat salariul profesorilor cu 50% fara niciun anunt public ! Aseara am primit fluturasii !
6
3
La inspectoratul din cta. Faceti un bine si desfiintsti-le
19
1
Inca o data, dovada de imbecilitate. Pai bai cretinilor, ce s-a facut pe internet voi numiti scoala? Chiar sunteti atat de cretini?
16
5
Sorine, de ce faci naveta zilnic de la mangalia, acum cand e pustiu in scoli? Sa spunem noi. Penteu ca vrei sa te intalnesti cu iuby. Nebunaticule. Daca spaga nu merge, macar curvasareala sa fie cu cele doua farfuze.
13
4
De ce inspectoratele scolare nu sunt in somaj tehnic, ca ei nu isi au obiectul muncii de la inceputul pandemiei. Sa iei bani de la Stat ptr. stat!!!
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920