rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au luat perioada de stat acasă ca pe o relaxare, aceștia par să își dorească din ce în mai mult să revină în bănci. Inspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai a confirmat acest fapt într-un interviu online oferit ziarului Replica de Constanța.

Peste 3 milioane de copii stau acasă, după decizia autorităților de a închide școlile și grădinițele ca urmare a extinderii pandemiei de coronavirus și în România. În tot acest timp, scenarii precum înghețarea anului școlar, repetarea acestuia sau diverse idei răsărite despre finele acestuia sunt infirmate de către inspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai, care a ținut să transmită faptul că oricât ar mai dura această perioadă, elevii se vor întoarce la școală chiar dacă doar pentru două sau trei săptămâni pentru a le fi încheiată situația școlară. Toate acestea și multe alte informații, au fost oferite de către inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean într-un interviu online.

Reporter: Spuneti-ne, vă rugăm, câteva lucruri despre toată această situație în care ne aflăm. Există cumva și avantaje ale statului în casă, în ceea ce îi privește pe elevi?

Sorin Mihai: Cel mai mare avantaj este dat de faptul că ne ferim de orice problemă de sănătate. Prin statul acasă contribuim și noi la prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus. În altă ordine de idei este greu și pentru elevi și pentru cadrele didactice. Este un proces de adaptare la această situație. Cele mai multe semnale sunt că toți și-ar dori să revină în școli, dar înțelegem și este un sacrificiu pe care ni-l asumăm la rândul nostru astfel încat să nu creăm situații destabilizante.

Nu se pune problema înghețării anului școlar. Acesta va fi finalizat chiar dacă un pic mai târziu decât în mod normal

Reporter: Ce se va întâmpla când vor reveni copiii la școli? Până când vor învăta? S-a pus cumva problema prelungirii anului școlar până în iulie-august?

Sorin Mihai: O să avem un răspuns la această întrebare în momentul în care vom avea o situație clară, un moment pe care să îl stabilim pentru a reveni la școală. Nu știm deocamdată ce presupune, nu știm deocamdată ce înseamnă în această dinamică fluctuantă, momentul de finalizare a situației de criză. Evident, în acel moment vom avea și certitudini pentru că până acum singura certitudine este că trebuie să continuăm să stăm acasă. Va fi reluată activitatea cu siguranță, și așa cum a subliniat și doamna ministru, Monica Anisie, nu se pune problema înghețării anului școlar. Anul școlar se va finaliza. Probabil vor mai fi o săptămână, două sau trei, depinde de cand se va termina această situație de criză. Vor mai fi câteva săptămâni, probabil, perioada în care să avem o concentrare a materiei care nu s-a predat și să putem să încheiem mediile. Deci, sunt alte condiții, mai simple pentru această situație specială prin care trecem.

Ministerul Educației decide când se vor întoarce elevii în bănci

Reporter: Cum le vor fi încheiate mediile copiilor? Cu câte note se vor încheia materiile? Au apucat elevii să ia note în perioada scurtă din semestrul al doilea?

Sorin Mihai: După cum stiți mediile se pot încheia cu minimul de 2 note și cu nota de la teză, la dișciplina la care avem teză. Tezele erau progamate prin luna mai, nu au apucat să le dea pe cele din semestrul al doilea. Cel mai probabil se vor organiza după un calendar pe care ni-l va pune la dispoziție ministerul. Tot acesta va stabili când vor reveni elevii în sălile de curs și atunci ne vom conforma si vom merge pe repede înainte astfel încat să finalizăm cu brio acest an scolar.

Statul în casă afectează însă este momentul în care se poate recapitula materia pentru examenele finale

Reporter: Ar putea afecta cu ceva faptul că elevii de la clasele terminale (a opta și a doisprezecea) nu mai susțin simulările examenelor finale?

Sorin Mihai: De afectat, afectează normalitatea pentru că noi, în mod evident, nu suntem într-o situatie de normalitate acum. Situațiile speciale, situațiile de criză creează aceste ieșiri din ceea ce știm noi că este normal, firesc, obișnuit și în mod logic există o zonă de afectare. Ne afectează și statul acasă, ne afectează și imposibilitiatea de a face ceea ce făceam în mod obișnuit. Da, cu certitudine există dar am convingerea că această perioadă care a fost de recapitulare și de sistematizare a cunoștințelor, împreună cu tot ceea ce s-a prezentat și prin programul teleșcoala și prin diferite alte activități, ca cele organizate cu sprijinul Universității „Ovidius” din Constanța pentru elevii din județul nostru precum și ințelegerea de către fiecare elev a faptului că această perioadă trebuie să fie folosită pentru a se recapitula materia.

Reporter: Că tot vorbim de clasa a doisprezecea, materia care este parcursă în această perioadă va fi introdusă în subiectele de la Bacalaureat?

Sorin Mihai: Eu zic că este binevenită această perioadă dând la o parte tot ceea ce implică starea de stres și de neliniște și există și avantajul că elevii din clasele terminale au avut acest timp la dispoziție să recupereze materia. Un alt mare avantaj pe care îl au este că în examenele pe care le au nu va intra și materia de pe semestrul al doilea din anul școlar 2019-2020. Așa că putem să spunem ca ar fi și niște avantaje.

Sorin Mihai: Cu certitudine vom încheia acest an școlar!

Reporter: Care va fi din punctul dumneavoastră de vedere imaginea finală a acestui an școlar?

Sorin Mihai: Evident, va fi un final atipic. Orice opinie pe care aș înainta-o acum nu ar avea o justificare pentru că încă, așa cum se spune, nu am trecut de momentul de vârf al crizei și nu sunt specialist să vă spun ce va însemna panta descendentă, ce va însemna momentul 0 în care vom spune că am trecut cu brio și vom putea să revenim în școală. Cu certitudine, si foarte sincer vă spun acum, vom încheia acest an școlar. Acum sunt ferm convins că nu există niciun elev care să nu își dorească să vină la școală. Dacă poate o săptămână - două au considerat-o vacanță, acum eu cred că optica s-a schimbat radical pentru că este această nevoie de socializare. Cadrele didactice care țin legatura cu elevii prin videoconferință, le oferă de fapt un punct de sprijin în toată această incertitudine. Este important să trecem împreună peste toate.

Interviul integral:

Diana BERECHET

marţi, 14 aprilie 20204036
Comentarii

02Asha shi(1 iul 22:39)
O pizdulice ranjeste la un broscan
21Profu(15 apr 11:39)
Nu se face scoala de acasa si nici copiii nu invata .Cu bacul trb sa faceti ca in celelalte tarii.O sa pice multi la bac.O sa se mai dea si in toamna .Au investit aiurea bani pe tablete si calculatoare .
14Pentru Pandemuyus(14 apr 22:29)
Voi PSD-istii cersiti continuu si regulat placute suedeze.
54PANDEMUYUS(14 apr 22:16)
Daca imi pun masca pe poola nu msi pot sa ii dau mooie lui johannis
310Profesor(14 apr 16:26)
Codreanosaur si Nituleaua daca ar avea coloana vertebrala si-ar da DEMISIA!! Au distrus invatamantul constantean! Dar cum nu au, ar trebui date afara!
15Un parinte(14 apr 14:20)
Daca vreti sa va incarcati de "doamne-ajuta",chemati copiii la scoala si ati produs o catastrofa.L-ati omorat pe Ceausescu de genocid?! Sa vedeti capete taiate si puse la feresti ca in Capra cu trei iezi,daca o comiteti.
38Codreanosaurus(14 apr 13:09)
Sorinel coada de purcel, nu-l mai intrebati pe el, intrebat-i-ma pe mine ca va spun eu cateva sa ma tineti minte!!!
510Prietene(14 apr 12:29)
voi sunteti in plina negare. Anul scolar e gata, nu se mai intampla nimic. Daca vreti sa inchideti mediile, asta clar se poate face, e un obicei sa puneti note din burta, le mai si saltati cu ocazia asta, ca sa fie toata lumea fericita. Fiti cinstiti, nu o mai lungiti, ca nu chemati pe nimeni in iulie sau august sa recupereze nimic. Mai complicat e cu examenele nationale si cu bac-ul.
36Profesor sclav(14 apr 11:01)
Cum ramane cu modificarea edusal de pe 3 aprilie care a diminuat salariul profesorilor cu 50% fara niciun anunt public ! Aseara am primit fluturasii !
119Gasca(14 apr 08:34)
La inspectoratul din cta. Faceti un bine si desfiintsti-le
516MUIE PNL(14 apr 08:28)
Inca o data, dovada de imbecilitate. Pai bai cretinilor, ce s-a facut pe internet voi numiti scoala? Chiar sunteti atat de cretini?
413Lover boiul educatiei(14 apr 07:28)
Sorine, de ce faci naveta zilnic de la mangalia, acum cand e pustiu in scoli? Sa spunem noi. Penteu ca vrei sa te intalnesti cu iuby. Nebunaticule. Daca spaga nu merge, macar curvasareala sa fie cu cele doua farfuze.
121Misu(14 apr 06:37)
De ce inspectoratele scolare nu sunt in somaj tehnic, ca ei nu isi au obiectul muncii de la inceputul pandemiei. Sa iei bani de la Stat ptr. stat!!!
mai mult...Interviuri
7 aug 01:23InterviuriBOMBĂ! ADRIAN NĂSTASE AR PUTEA REVENI în PEISAJ de ANUL VIITOR! VIDEO

Adrian Năstase, fost premier al României și fost preşedinte al PSD, a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe...3310

16 iul 00:13InterviuriEugen TEODOROVICI: Dacă NU se organizează mai repede CONGRESUL PSD, mai mulți PRIMARI și PARLAMENTARI vor PLECA din PARTID! Video4562
12 aug 00:03InterviuriNOUL ȘEF al POLIȚIEI RUTIERE CONSTANȚA NU este ADEPTUL PÂNDEI în TRAFIC. VIDEO8777
6 aug 16:32InterviuriMOHAMMAD MURAD: FĂGĂDĂU este o mică PRELUNGIRE a lui MAZĂRE! Video

Mohammad Murad a venit în România de peste 30 de ani pentru a studia Medicina şi a ajuns acum unul dintre cei mai...4517

6 aug 01:23InterviuriIonuţ RUSU: Muhscină este PUS de fostul PREȘEDINTE PNL să facă RĂU partidului2850
28 iul 00:19InterviuriFrățilă va tăia ajutoarele sociale celor apți de muncă… dacă va ajunge primarul Constanței! Video5666
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2456

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO4023
22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO4016
21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2436

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO9557
8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO4757
Vremea
22.1°22.1° - 23.3° joi, 13 august 2020
ConstanțaUmiditate: 73%
Vânt: 8.25 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 aug 00:00SportRivaldinho de la FC Viitorul a plecat la echipa poloneză Cracovia

FC Viitorul a anunţat, miercuri seară, că l-a transferat pe brazilianul Rivaldinho la gruparea poloneză Cracovia,...237

13 aug 00:00SportClubul Astra Giurgiu a anunţat că l-a achiziţionat pe mijlocaşul George Merloi, ultima dată component al echipei Academica Clinceni

Clubul Astra Giurgiu a anunţat, miercuri, că l-a achiziţionat pe mijlocaşul George Merloi, ultima dată component al...192

13 aug 00:00SportClubul Academica Clinceni a mai anunţat două achiziţii: Mladen Jutric şi Amir Bilali

Clubul Academica Clinceni a anunţat, miercuri, că i-a achiziţionat pe jucătorii Mladen Jutric şi Amir Bilali,...193

13 aug 00:00SportElise Mertens (23 WTA) s-a calificat în sferturile turneului de la Praga, după o victorie cu C. Giorgi, scor 6-4, 6-2

Jucătoarea belgiană de tenis Elise Mertens (23 WTA), favorită nr. 3, s-a calificat în sferturile turneului de la...185

Local
13 aug 00:06LocalPRINS DROGAT la VOLAN, pe străzile din județ

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data 11 august a.c., în jurul orei 19.50, au identificat un...593

13 aug 00:06LocalISPRĂVILE șoferilor, pe străzile din Constanța: BEȚI, DROGAȚI, cu MAȘINI RADIATE și FĂRĂ PERMIS

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Nicolae Bălcescu, la data de 11 august a.c., în jurul orei 12.30, au...648

13 aug 17:25LocalPolițiștii constănțeni, în control pe raza mai multor localități

433

13 aug 00:05LocalVeşti BUNE despre restaurarea cetăţii CAPIDAVA: a fost fixat termenul de RECEPŢIE a LUCRĂRILOR

Pe platoul din faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, miercuri, 12 august, a avut loc o...547

13 aug 00:00LocalAcțiuni intensificate de dezinsecție în toate cartierele orașului

Primăria Municipiului Constanța continuă săptămâna aceasta acțiunile de dezinsecție. Echipele care asigură...209

13 aug 00:00LocalSe reiau lucrările de asfaltare a carosabilului pe bulevardul Mamaia

Echipele SC Confort Urban SRL vor interveni joi și vineri noapte cu utilaje de asfaltare pe sensul de mers către...216

13 aug 00:06LocalCONTROALE pe LITORAL: Operatorii de PLAJE, SANCȚIONAȚI

La data de 11 august a.c., în intervalul orar 10.00-18.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, cu...591

13 aug 00:06LocalRAZII în MAMAIA și SATUL de VACANȚĂ: Haine de 'FIRMĂ' VÂNDUTE la GREU

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la data de 11 august a.c., au...613

13 aug 23:08LocalŞOCANT: Un COPIL de 7 ANI a fost găsit MORT în MAŞINA de SPĂLAT

1827

Politică
13 aug 00:00PoliticăTurcan: PSD, singurul partid din UE care s-a aliat cu pandemia COVID. Subminează orice efort al medicilor

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că PSD este ''singurul partid din Uniunea Europeană care s-a aliat cu pandemia...189

13 aug 00:00PoliticăParlament - Ciolacu: În 17 august depunem moţiunea de cenzură

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a anunţat, miercuri, că partidul pe care...207

13 aug 00:00PoliticăOrban: Cea mai mare creştere a cazurilor de COVID - după decizia CCR, suprapusă cu măsurile de relaxare

186

Interviuri
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2456

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...4023

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

4016

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2436

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9557

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

4757

Monden
13 aug 00:00MondenNatalia Oreiro și marele regret al carierei sale: „O rușine”

Natalia Oreiro se plânge că a făcut o reclamă la tampoane igienice de care astăzi îi este foarte rușine. Dar nu...214

13 aug 20:11MondenDrama actriței din serialul „Farmece“, Alyssa Milano: „Chelesc de la COVID-19!“

Actrița de 47 de ani, Alyssa Milano chelește și caută cu disperare un ajutor din partea medicilor. Ea a suferit de...204

13 aug 00:00MondenMarilyn Monroe, prima dragoste adevărată a actorului Tony Curtis. Ce s-a întâmplat cu copilul celor doi

216

13 aug 00:00MondenDwayne Johnson, cel mai bine plătit actor din lume pentru al doilea an consecutiv

Actorul Dwayne Johnson, fost practicant de wrestling, şi-a menţinut poziţia în fruntea clasamentului celor mai bine...193

13 aug 00:00MondenAdria Arjona se alătură lui Diego Luna în distribuţia noului serial „Star Wars“

Actriţa latino-americană Adria Arjona îl va însoţi pe actorul mexican Diego Luna în noul serial ''Star Wars''...180

13 aug 00:00MondenPrinţul Harry şi Meghan Markle s-au mutat la Santa Barbara

188

Mapamond
13 aug 00:00MapamondIranul avertizează că vaccinul rusesc anti-COVID-19 este "potenţial periculos" înainte de finalizarea studiilor clinice

Ministerul iranian al Sănătăţii a cerut miercuri să se dea dovadă de prudenţă în legătură cu noul vaccin...173

13 aug 00:00MapamondCoronavirus: Venezuela a depăşit pentru prima dată 1.000 de cazuri pe zi

Venezuela a depăşit pentru prima dată pragul de 1.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus în 24 de ore, a...174

13 aug 00:00MapamondCoronavirus - Belgia: Portul măştii, obligatoriu în regiunea Bruxellesului

170

13 aug 00:00MapamondCoronavirus: Berlinul ridică semne de întrebare cu privire la „calitatea, eficienţa şi siguranţa“ vaccinului rus

Ministerul german al Sănătăţii a ridicat semne de întrebare, marţi, cu privire la ''calitatea, eficienţa şi...187

13 aug 00:00MapamondTraversarea Canalului Mânecii: 16 migranţi salvaţi în mai multe operaţiuni

Şaisprezece migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii între Franţa şi Anglia cu mici ambarcaţiuni au...176

13 aug 00:00MapamondMagnatul american din mass-media Sumner Redstone a încetat din viaţă la vârsta de 97 de ani

179

Sănătate
13 aug 00:00SănătateStudiu: Medicament experimental pentru Alzheimer, util în autism?

Un medicament experimental pentru Alzheimer a redat funcția unor celule cerebrale deteriorate de autism, arată un nou...172

13 aug 00:00SănătateRadiografia dentară: ce rol are, câte tipuri există și ce efecte are asupra sănătății

Radiografia dentară este o imagine a danturii pe care stomatologul o folosește pentru a evalua sănătatea orală a...175

13 aug 00:00SănătateCe sporturi poți să faci în vacanță

175

13 aug 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

Sistemul endocrin înglobează glandele endocrine din corp, glande responsabile pentru secretarea diverșilor hormoni...189

13 aug 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...187

13 aug 00:00SănătateConsumul ridicat de fructe și legume scade riscul de diabet

Rezultatele unui studiu recent confirmă recomandările oficiale privind consumul zilnic de fructe și legume pentru a...176

13 aug 00:00SănătateVisele anxioase: tot ce trebuie să știi

Un somn odihnitor este cel mai bun panaceu. După o zi grea de muncă, cele 7-8 ore de somn îți oferă posibilitatea...181

13 aug 00:00SănătateÎngrijirea tenului gras în sezonul cald

Excesul de sebum este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale tenului, care afectează undeva între 40% și...178

13 aug 18:46SănătateNelu Tătaru: Testele Real Time - PCR au ajuns la o valoare de 50 milioane de euro

695

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT