rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au luat perioada de stat acasă ca pe o relaxare, aceștia par să își dorească din ce în mai mult să revină în bănci. Inspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai a confirmat acest fapt într-un interviu online oferit ziarului Replica de Constanța.

Peste 3 milioane de copii stau acasă, după decizia autorităților de a închide școlile și grădinițele ca urmare a extinderii pandemiei de coronavirus și în România. În tot acest timp, scenarii precum înghețarea anului școlar, repetarea acestuia sau diverse idei răsărite despre finele acestuia sunt infirmate de către inspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai, care a ținut să transmită faptul că oricât ar mai dura această perioadă, elevii se vor întoarce la școală chiar dacă doar pentru două sau trei săptămâni pentru a le fi încheiată situația școlară. Toate acestea și multe alte informații, au fost oferite de către inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean într-un interviu online.

Reporter: Spuneti-ne, vă rugăm, câteva lucruri despre toată această situație în care ne aflăm. Există cumva și avantaje ale statului în casă, în ceea ce îi privește pe elevi?

Sorin Mihai: Cel mai mare avantaj este dat de faptul că ne ferim de orice problemă de sănătate. Prin statul acasă contribuim și noi la prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus. În altă ordine de idei este greu și pentru elevi și pentru cadrele didactice. Este un proces de adaptare la această situație. Cele mai multe semnale sunt că toți și-ar dori să revină în școli, dar înțelegem și este un sacrificiu pe care ni-l asumăm la rândul nostru astfel încat să nu creăm situații destabilizante.

Nu se pune problema înghețării anului școlar. Acesta va fi finalizat chiar dacă un pic mai târziu decât în mod normal

Reporter: Ce se va întâmpla când vor reveni copiii la școli? Până când vor învăta? S-a pus cumva problema prelungirii anului școlar până în iulie-august?

Sorin Mihai: O să avem un răspuns la această întrebare în momentul în care vom avea o situație clară, un moment pe care să îl stabilim pentru a reveni la școală. Nu știm deocamdată ce presupune, nu știm deocamdată ce înseamnă în această dinamică fluctuantă, momentul de finalizare a situației de criză. Evident, în acel moment vom avea și certitudini pentru că până acum singura certitudine este că trebuie să continuăm să stăm acasă. Va fi reluată activitatea cu siguranță, și așa cum a subliniat și doamna ministru, Monica Anisie, nu se pune problema înghețării anului școlar. Anul școlar se va finaliza. Probabil vor mai fi o săptămână, două sau trei, depinde de cand se va termina această situație de criză. Vor mai fi câteva săptămâni, probabil, perioada în care să avem o concentrare a materiei care nu s-a predat și să putem să încheiem mediile. Deci, sunt alte condiții, mai simple pentru această situație specială prin care trecem.

Ministerul Educației decide când se vor întoarce elevii în bănci

Reporter: Cum le vor fi încheiate mediile copiilor? Cu câte note se vor încheia materiile? Au apucat elevii să ia note în perioada scurtă din semestrul al doilea?

Sorin Mihai: După cum stiți mediile se pot încheia cu minimul de 2 note și cu nota de la teză, la dișciplina la care avem teză. Tezele erau progamate prin luna mai, nu au apucat să le dea pe cele din semestrul al doilea. Cel mai probabil se vor organiza după un calendar pe care ni-l va pune la dispoziție ministerul. Tot acesta va stabili când vor reveni elevii în sălile de curs și atunci ne vom conforma si vom merge pe repede înainte astfel încat să finalizăm cu brio acest an scolar.

Statul în casă afectează însă este momentul în care se poate recapitula materia pentru examenele finale

Reporter: Ar putea afecta cu ceva faptul că elevii de la clasele terminale (a opta și a doisprezecea) nu mai susțin simulările examenelor finale?

Sorin Mihai: De afectat, afectează normalitatea pentru că noi, în mod evident, nu suntem într-o situatie de normalitate acum. Situațiile speciale, situațiile de criză creează aceste ieșiri din ceea ce știm noi că este normal, firesc, obișnuit și în mod logic există o zonă de afectare. Ne afectează și statul acasă, ne afectează și imposibilitiatea de a face ceea ce făceam în mod obișnuit. Da, cu certitudine există dar am convingerea că această perioadă care a fost de recapitulare și de sistematizare a cunoștințelor, împreună cu tot ceea ce s-a prezentat și prin programul teleșcoala și prin diferite alte activități, ca cele organizate cu sprijinul Universității „Ovidius” din Constanța pentru elevii din județul nostru precum și ințelegerea de către fiecare elev a faptului că această perioadă trebuie să fie folosită pentru a se recapitula materia.

Reporter: Că tot vorbim de clasa a doisprezecea, materia care este parcursă în această perioadă va fi introdusă în subiectele de la Bacalaureat?

Sorin Mihai: Eu zic că este binevenită această perioadă dând la o parte tot ceea ce implică starea de stres și de neliniște și există și avantajul că elevii din clasele terminale au avut acest timp la dispoziție să recupereze materia. Un alt mare avantaj pe care îl au este că în examenele pe care le au nu va intra și materia de pe semestrul al doilea din anul școlar 2019-2020. Așa că putem să spunem ca ar fi și niște avantaje.

Sorin Mihai: Cu certitudine vom încheia acest an școlar!

Reporter: Care va fi din punctul dumneavoastră de vedere imaginea finală a acestui an școlar?

Sorin Mihai: Evident, va fi un final atipic. Orice opinie pe care aș înainta-o acum nu ar avea o justificare pentru că încă, așa cum se spune, nu am trecut de momentul de vârf al crizei și nu sunt specialist să vă spun ce va însemna panta descendentă, ce va însemna momentul 0 în care vom spune că am trecut cu brio și vom putea să revenim în școală. Cu certitudine, si foarte sincer vă spun acum, vom încheia acest an școlar. Acum sunt ferm convins că nu există niciun elev care să nu își dorească să vină la școală. Dacă poate o săptămână - două au considerat-o vacanță, acum eu cred că optica s-a schimbat radical pentru că este această nevoie de socializare. Cadrele didactice care țin legatura cu elevii prin videoconferință, le oferă de fapt un punct de sprijin în toată această incertitudine. Este important să trecem împreună peste toate.

Interviul integral:

Diana BERECHET

marţi, 14 aprilie 20203017
Comentarii

10Profu(15 apr 11:39)
Nu se face scoala de acasa si nici copiii nu invata .Cu bacul trb sa faceti ca in celelalte tarii.O sa pice multi la bac.O sa se mai dea si in toamna .Au investit aiurea bani pe tablete si calculatoare .
02Pentru Pandemuyus(14 apr 22:29)
Voi PSD-istii cersiti continuu si regulat placute suedeze.
22PANDEMUYUS(14 apr 22:16)
Daca imi pun masca pe poola nu msi pot sa ii dau mooie lui johannis
17Profesor(14 apr 16:26)
Codreanosaur si Nituleaua daca ar avea coloana vertebrala si-ar da DEMISIA!! Au distrus invatamantul constantean! Dar cum nu au, ar trebui date afara!
02Un parinte(14 apr 14:20)
Daca vreti sa va incarcati de "doamne-ajuta",chemati copiii la scoala si ati produs o catastrofa.L-ati omorat pe Ceausescu de genocid?! Sa vedeti capete taiate si puse la feresti ca in Capra cu trei iezi,daca o comiteti.
26Codreanosaurus(14 apr 13:09)
Sorinel coada de purcel, nu-l mai intrebati pe el, intrebat-i-ma pe mine ca va spun eu cateva sa ma tineti minte!!!
28Prietene(14 apr 12:29)
voi sunteti in plina negare. Anul scolar e gata, nu se mai intampla nimic. Daca vreti sa inchideti mediile, asta clar se poate face, e un obicei sa puneti note din burta, le mai si saltati cu ocazia asta, ca sa fie toata lumea fericita. Fiti cinstiti, nu o mai lungiti, ca nu chemati pe nimeni in iulie sau august sa recupereze nimic. Mai complicat e cu examenele nationale si cu bac-ul.
26Profesor sclav(14 apr 11:01)
Cum ramane cu modificarea edusal de pe 3 aprilie care a diminuat salariul profesorilor cu 50% fara niciun anunt public ! Aseara am primit fluturasii !
016Gasca(14 apr 08:34)
La inspectoratul din cta. Faceti un bine si desfiintsti-le
314MUIE PNL(14 apr 08:28)
Inca o data, dovada de imbecilitate. Pai bai cretinilor, ce s-a facut pe internet voi numiti scoala? Chiar sunteti atat de cretini?
212Lover boiul educatiei(14 apr 07:28)
Sorine, de ce faci naveta zilnic de la mangalia, acum cand e pustiu in scoli? Sa spunem noi. Penteu ca vrei sa te intalnesti cu iuby. Nebunaticule. Daca spaga nu merge, macar curvasareala sa fie cu cele doua farfuze.
021Misu(14 apr 06:37)
De ce inspectoratele scolare nu sunt in somaj tehnic, ca ei nu isi au obiectul muncii de la inceputul pandemiei. Sa iei bani de la Stat ptr. stat!!!
mai mult...Interviuri
26 mai 00:46InterviuriMohammad Murad: Nu voi bate niciodată la ușa lui Huțucă sau Orban să mă pună pe listele PNL! VIDEO

În prima zi a lunii iunie se vor deschide terasele în aer liber, urmând ca în data de 15 iunie să fie deschise...3707

25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența1930
25 mai 00:10InterviuriInterviu BOMBĂ cu Cozmin GUŞĂ: Gabriela FIREA, dacă ar scăpa de influenţa lui PANDELE, ar evolua mult mai bine3976
21 mai 00:06InterviuriINTERVIU SENZAȚIONAL cu RAREȘ BOGDAN! PSD este respins de electorat pentru că iese cu aceleași fețe compromise. VIDEO

Starea de urgență a trecut, însă în urma ei au rămas anumite întâmplări care merită dezbătute alături de...7991

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO4052
20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO5176
16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3508

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată3080
13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!5149
8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7198

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO3215
29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video3963
Vremea
13.3°13.3° - 14.1° joi, 28 mai 2020
ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 4.45 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 mai 00:00SportFosta jucătoare de tenis Marion Bartoli vrea mai puţine turnee de dublu, cu premii mai mici

Fosta jucătoare franceză Marion Bartoli, câştigătoare la Wimbledon în 2013, preconizează reducerea numărului...334

28 mai 00:00SportZlatan Ibrahimovici, accidentat la piciorul drept în timpul unui antrenament, a părăsit Italia şi a plecat în Suedia

Zlatan Ibrahimovici, accidentat la piciorul drept în timpul unui antrenament, a părăsit Italia şi a plecat în...328

28 mai 00:00SportAlexandru Băluţă a adus victoria echipei Slovan Liberec, în etapa a 25-a din campionatul Cehiei

Fotbalistul român Alexandru Băluţă a marcat golul victoriei echipei Slovan Liberec, 1-0 cu SK Dynamo Ceske...427

28 mai 00:00SportFormaţia RB Leipzig a încheiat la egalitate, scor 2-2, meciul susţinut pe teren propriu, în compania echipei Hertha Berlin

Formaţia RB Leipzig a încheiat la egalitate, scor 2-2, meciul susţinut, miercuri, pe teren propriu, în compania...301

Local
28 mai 23:09LocalInfracțiuni depistate pe drumurile publice!

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, la data de 26 mai, au depistat un bărbat în...619

28 mai 23:10LocalPrefectul, despre Învierea nr.2: Nu consider oportună chemarea credincioșilor

În noaptea de marţi, 26 mai spre miercuri, 27 mai, la Constanţa s-a petrecut un eveniment unic în România, dar şi...1314

28 mai 23:07LocalPrimăria Corbu: Rezultatul concursului pentru ocuparea unui post de manipulant

746

28 mai 23:08LocalCondamnat pentru furt calificat în Italia, PRINS la CERNAVODĂ

Polițiștii din cadrul Secției 6 Rurală Cernavodă, la data de 27 mai a.c., au identificat un bărbat, de 43 de ani,...890

28 mai 23:08LocalPolițiștii, de vorbă cu constănțenii: Cum să nu deveniți victimele unor infracțiuni

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Secției 5...634

28 mai 23:09LocalPrins la volan fără permis de conducere

Polițiștii din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia, la data de 26 mai a.c., au identificat un bărbat, de 22 de ani,...632

28 mai 23:06LocalTaner Reșit: Locuitorii din Tuzla sunt rugați să păstreze curățenia

În conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale...868

28 mai 23:06Local100 kilograme de peşte transportate fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni

Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit un cetăţean român care transporta, cu un autoturism, cantitatea de...601

28 mai 23:05LocalAccident rutier cu mai multe mașini. Una s-a proptit într-un copac!

1138

Politică
Interviuri
16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3508

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

România a ieșit oficial din starea de urgență, intrând, de azi, în starea de alertă. Astfel, despre începutul...3080

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

5149

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7198

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3215

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

3963

Monden
28 mai 20:40MondenBrigitte Bardot mărturiseşte de ce nu şi-a văzut sora de mai bine de 20 de ani

Retrasă pe proprietatea sa de la Saint-Tropez, actriţa franceză de 85 de ani a trecut bine prin perioada izolării....455

28 mai 00:00MondenPatru lucruri neştiute despre prinţul consort, Philip, considerat „marioneta” Reginei Elisabeta

Şi-au început povestea de dragoste în urmă cu mai bine de 70 de ani şi trăiesc şi astăzi împreună, fiind un...551

28 mai 00:00MondenBrooke Shields arată demențial la 54 de ani. Nu îți vine să crezi că a născut de două ori

499

28 mai 00:00MondenIoana Ginghină, goală în baie. Ne spune secretul ei pentru o piele fină

Îi place tot ce este natural, de la rețete raw vegane până la tratamente de înfrumusețare făcute în casă, cu...539

28 mai 00:00MondenParis Hilton e topită după noul iubit. Se sărută pe plajă ca în dormitor

Paris Hilton, în vârstă de 39 de ani, nu a avut noroc în dragoste! După zeci de relații eșuate și o filmare...455

28 mai 00:00MondenCher: schimbările estetice la care a recurs şi bărbaţii pe care i-a iubit

Cher, pe numele său adevărat Cherilyn Sarkisian, a împlinit de curând 74 de ani, un bun prilej de a arunca o privire...394

28 mai 00:00MondenConsultant în COVID-19, un nou membru în echipele de filmare de la Hollywood

Alături de stilişti, operatori de imagine şi sute de alţi specialişti care contribuie la realizare unei producţii...277

28 mai 00:00MondenFilmul cu Tom Cruise turnat în spaţiu ar putea fi regizat de Doug Liman

Proiectul filmului de acţiune cu Tom Cruise realizat în spaţiu se pare că merge mai departe, iar regizorul peliculei...317

28 mai 00:00Monden„We Are One“, un festival global de film difuzat începând de vineri pe platforma YouTube

267

Mapamond
28 mai 00:00MapamondCoronavirus: Hidroxiclorochina nu mai poate fi utilizată în Franţa în tratamentul împotriva COVID-19

Hidroxiclorochina nu mai poate fi prescrisă împotriva COVID-19 în spitalele din Franţa, cu excepţia studiilor...319

28 mai 00:00MapamondCoreea de Sud a înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor de contaminare din ultimele 7 săptămâni

Coreea de Sud a înregistrat miercuri cea mai mare creştere a numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus din...328

28 mai 00:00MapamondNorvegia permite inseminarea artificială pentru femeile singure

278

28 mai 00:00MapamondCoronavirus: Mai puţin de 700 de morţi în 24 de ore, în SUA, pentru a treia zi consecutiv

Pentru a treia zi la rând, Statele Unite au deplâns mai puţin de 700 de morţi zilnice din cauza COVID-19, potrivit...275

28 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania prelungeşte până la 29 iunie regulile de distanţare socială

Germania prelungeşte până la 29 iunie regulile de distanţare socială impuse pentru a ţine sub control epidemia de...316

28 mai 00:00MapamondPakistan: Anchetatorii caută una din cutiile negre ale avionului prăbuşit vineri

259

Sănătate
28 mai 00:00SănătateTot ce trebuie să ştii despre virusul herpetic

Virusul herpes simplex sau HSV (herpes simplex virus) face parte din familia herpesviridae. Sunt virusuri încapsulate...360

28 mai 00:00SănătateInfecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicaţii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută și colită,...291

28 mai 00:00SănătateElectroencefalograma (EEG): ce presupune și când se recomandă

290

28 mai 00:00SănătateCum se poartă corect masca de protecție?

Ca să te protejezi de virusuri, cum este SARS-CoV-2, este important să porți în spațiile publice o mască. Dar ce...287

28 mai 00:00SănătateObstrucția intestinală – semnele care trebuie să te alerteze

Obstrucția intestinală nu este o problemă pe care s-o iei ușor, deoarece cauzează dureri abdominale, burtă...341

28 mai 00:00SănătateCe efecte are diabetul asupra pielii

Persoanele cu diabet pot constata apariția unor probleme ale pielii, precum vezicule pe degetele de la mâini sau de la...348

28 mai 00:00Sănătate6 beneficii ale extractului din sâmburi de grapefruit

Nu multă lume știe faptul că sâmburii de grapefruit sunt benefici pentru sănătate. Mai ales că și consumul de...295

28 mai 00:00SănătateSucul de sfeclă roșie și lămâie – beneficii pentru sănătate

Proprietățile benefice ale sfeclei de culoare roșie sunt cunoscute încă din antichitate. Paracelsus a fost omul...342

28 mai 00:00Sănătate13 beneficii pentru sănătate ale uleiului de trandafiri

274

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT