REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sorin Oprea: „Folosirea canabisului se poate realiza sub control medical şi după cercetări foarte bine documentate”

Sorin Oprea: „Folosirea canabisului se poate realiza sub control medical şi după cercetări foarte bine documentate”

Replica API 2 septembrie 2016 | 00:26 528

România nu are cultură şi tradiţie în consumul de droguri

România nu are cultură şi tradiţie în consumul de droguri

Sorin Oprea

Canabisul este cel mai consumat drog din România, urmat de etnobotanice şi ecstasy, potrivit unei statistici a Agenţiei Naţionale Antidrog. De asemenea, vârsta de la care adolescenţii o iau pe această cale întunecată porneşte chiar şi de la 13 ani. Au existat şi cazuri, accidentale am putea spune, când şi copiii de 11 ani s-au drogat. Tocmai de aceea, Agenţia Naţională Antidrog luptă pentru prevenirea acestor situaţii.

La Constanţa, activităţile se desfăşoară prin intermediul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, condus de comisarul şef de Poliţie Marius Cristian Oprişan. Totodată, unul dintre subiectele ce s-au dezbătut joi, 1 septembrie, în cadrul şedinţei de bilanţ, s-a legat de posibilitatea legalizării canabisului. Sorin Oprea: „În România trebuie să avem în vedere un lucru care vine din istoria unei ţări care nu are cultură şi tradiţie în consumul de droguri”.

Directorul Agenţiei Antidrog, chestor de Poliţie Sorin Oprea, a fost prezent la Constanţa, joi, 1 septembrie, unde a prezentat bilanţul activităţilor. După cum bine ştim, acestea au fost prezente la malul mării, sub diferite forme, fie că este vorba de testări în trafic alături de poliţiştii rutieri, distribuire de pliante, organizarea de competiţii sportive etc, toate cu rolul de a informa şi de a preveni. În cadrul aceluiaşi eveniment s-a discutat şi despre posibilitatea legalizării canabisului. Există vreo şansă, care sunt riscurile? De ce în alte ţări deja este legal?

„La nivel mondial există în momentul de faţă o problematică a canabisului. Din punct de vedere a existentei substanţei tetrahydrocannabinol, care este substanţa activă din canabis, se poate discuta în mai multe moduri. Au existat dezbateri inclusiv în ţările în care, în momentul de faţă, au realizat atât decriminalizarea cât şi legalizarea. Sunt state cunoscute, state care au luat această măsură după analizele pe care le-au făcut.

Cu siguranţă, chiar în aceste ţări sunt în momentul de faţă foarte multe discuţii contradictorii în sensul respingerii faptului că s-a legalizat consumul de canabis, dar practic această răspândire la nivel mondial a ideii a creat şi în România o serie de dezbateri pe această temă. În România trebuie să avem în vedere un lucru care vine din istoria unei ţări care nu are cultură şi tradiţie în consumul de droguri”, a declarat Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.

"Doar medicii sunt aceia care pot da girul folosirii unei astfel de substanțe pentru tratarea unor boli"

Întrebat dacă substanța poate fi folosită în scop medical, Oprea a spus: "Cred că, în primul rând, ar trebui să dezbatem la nivelul societății românești, unul dintre cele mai importante aspecte ale fenomenului despre care vorbeam și anume acela, cel puțin din punctul de vedere al Agenției Naționale Antidrog, folosirea canabisului în scop medical se poate realiza sub control medical și după cercetări foarte bine documentate.

Doar medicii sunt aceia care pot da girul folosirii unei astfel de substanțe pentru tratarea unor boli. În momentul în care s-ar legaliza o astfel de substanță, pentru că deja există aspecte legate de zona de trafic, am avea și această situație în care s-ar putea obține, să spunem, la liber această substanță. Concluzia pe care noi o avem în acest moment este că, da, canabisul se poate folosi în scop medical, după cele acele cercetări vor indica clar că substanța are efecte pozitive în anumite afecțiuni și, de asemenea, sub supraveghere medicală".

Cât despre faptul că legalizarea canabisului ar putea aduce bani la bugetul de stat, Oprea a spus că: "Sub nici o formă nu se poate pune în balanță nici o sumă de bani cu viața și sănătatea oamenilor". Prezenți la bilanț au fost și șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Marius Cristian Oprișan, șeful CJC, Horia Țuțuianu, prefectul Adrian Nicolaescu, subprefectul Levent Accoium, Petre Dinică din cadrul DGASPC, Claudiu Teliceanu, reprezentanți ai IPJ Constanța, ai Jandarmeriei, ai ISJ și ai Universității Ovidius.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
actor parvenit bulangiu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218