REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sorin Rugină pierde lupta pentru funcţia de rector la Ovidius pe mâna lui

Sorin Rugină pierde lupta pentru funcţia de rector la Ovidius pe mâna lui

Replica API 9 mai 2014 | 00:00 628

"Hitus Terminius" a înveninat mediul academic

"Hitus Terminius" a înveninat mediul academic

În aşteptarea unor declaraţii şi lămuriri din partea candidaţilor la postul de rector al Universităţii Ovidius Constanţa (UOC), pe ultima sută de metri înainte de alegeri, apele redevin tulburi la cea mai mare instituţie de învăţământ superior de stat din Dobrogea. Toţi cei trei candidaţi se suspectează de "blaturi", compromisuri şi a reînceput isteria mesajelor "otrăvite" între membrii unei echipe sau alta. Cineva spunea la un moment dat, într-un comentariu postat pe site-ul cotidianului "Replica" de Constanţa, că şi-a chestionat colegii profesori din universitate şi că nu crede că aceştia şi-ar adresa injurii şi acuzaţii, sub aparenta "protecţie a anonimatului" oferit de Internet. Fals! În aceste zile se duce o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru obţinerea funcţiei de rector, ba mai mult, profesorii îşi trimit unii altora e-mailuri în care îşi dau frâu liber urii dobândite cu ocazia campaniei electorale pentru conducerea UOC. În urmă cu câteva zile, am primit pe adresa redacţiei mai multe documente cu referire la alegerile care se desfăşoară la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Mai în glumă, mai în serios, unul dintre candidaţi, printre fraze şi cuvinte care mai de care mai pompoase, a propus colegilor de discuţii din spaţiul virtual folosirea unui nume de cod "Hitus Terminius". Onorabilul "Hitus Terminius" - alias prof. univ. dr. Sorin Rugina - având alături alţi vajnici "codificaţi" cu nume la fel de inspirate din poveştile cu Robin Hood sau Magellan cum ar fi arhitectul1, arcasulnegru11 sau navygatorul şi-au propus preluarea puterii în Universitatea Ovidius din Constanţa. Potrivit e-mailurilor pe care profesorii şi le adresează, ba mai mult, le transmit şi în afara mediului... universitar, rezultă că, sub masca lucrurilor frumoase pe care încearcă Sorin Rugină să le transmită lumii academice ovidiene, s-ar ascunde de fapt un fel de Matrix fără efecte speciale, dar cu inspiraţii KGB-iste şi conspirationişti deghizaţi în spatele unor nume de împrumut. Lăsând amuzamentul deoparte, mai mulţi profesori alături de "Hitus Terminius" au găsit de cuviinţă să împartă cadrele didactice din Universitatea Ovidius în patru mari categorii, după cum rezultă din corespondenţa electronică dintre aceştia: "anti-epurişti convinşi şi fără teamă, anti-epurişti temători, epurişti recuperabili şi epuristi înrăiţi care trebuie înlăturaţi şi traşi pe dreapta", adică exact acea "extirpare" despre care vorbea Sorin Rugină în unele apariţii publice.

Cadrele universitare, împărţite în pro şi contra

În toată această nebunie de tranşare a cadrelor didactice în pro şi contra, un alt "luptător" din armata lui Sorin Rugină compară cadrele didactice cu un fel de "bestiarium", solicitând poetic unui coleg specialist în faune un punct de vedere din perspectiva specializării sale: "Tu, care eşti specialist în faune, ce crezi că ar trebui să facă o mână de albinuţe rătăcite prin acest bestiarium?" - (citat din conversaţia unor profesori! - n.r.). De departe, cel mai apăsat şi mai vehement este "Titus Herminius" (alt nume de cod folosit de cei care îşi transmite mesaje electronice în universitate), care îi transmite colegului său "Hitus Terminius" că trebuie "terminaţi aceşti nenorociţi de impostori" şi plecând de la "CA cu Bordeianu rector: toţi sunt mână în mână. Senatul: 80% iepurişti (n.r. - referire la fostul rector Dănuţ Epure). O parte sunt recuperabili. Alţii vor fi iepurişti până la schimbarea regimului dacă se va produce" ajunge până la "Moşnianu care manevrează studenţii" şi care "dacă îşi pierde masa de manevră va fi redus la 1 vot, al său". Acest veritabil "Titus Herminius" nu uită nici de candidaţii la funcţia de rector si o categoriseşte pe prof. univ. dr. Doina Catrinoiu ca fiind "o iepuroaică nebună după funcţii". În plină campanie de alegere a rectorului, de epitetele lui "Titus Herminius" nu scapă nici decanii, unul dintre ei - decanul Facultăţii de Farmacie, prof. univ. dr. Rodica Sârbu - este complimentată ca fiind "scârbete sau scârboaica". Mai mult, "Titus Herminius" îşi numără şi aliaţii, norocul fiind cu "preşedintele comisiei de etică de la Teologie" care oare ce rol avea? Probabil, să elimine candidaţii la funcţia de rector, ca să rămână doar "Hitus Terminius" alias Sorin Rugină. Discuţiile dintre membrii echipei sunt mult mai laborioase şi am exemplificat doar câteva fraze din tumultul discuţiilor demne de întâlnirile nocturne ale unor conspiratori avizi după putere.

Vor ajunge cadrele universitare să se uite cu teamă unele la altele? Până unde se merge cu ura şi răzbunarea?

Într-un final fericit, după multe derapaje, aşa cum indică e-mailurile, "Hitus Terminius" îşi felicită colegii din echipă "pentru atitudine şi curaj!". Însă, de partea cealaltă - contraatacă universitarii catalogaţi în fel şi chip - "Hitus Terminius" era în 2009 "personaj principal" al unui ordin emis de ministrul Sănătăţii la acea dată. Mai exact, Sorin Rugină era revocat din funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, pe fondul unui "management dezastruos". Iată, aşadar, care sunt discuţiile din mediul universitar! Prin urmare, ne întrebăm: vor ajunge oare cadrele didactice din Universitatea Ovidius să se uite cu teamă unele la altele din cauza unei inchiziţii academice care ar putea fi impusă de anumiţi profesori? Vom afla în scurt timp, la dezbaterile cu cei trei candidaţi. Nu ne rămâne dacât să sperăm că acest spectacular muşuroi de "minigangsteri" cu pretenţii academice - aşa cum reiese din discuţiile exemplificate mai sus - va fi "extirpat" pe cale naturală, prin votul de blam al majorităţii comunităţii academice din Universitatea Ovidius din Constanţa.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Orasul Cta a ajuns o tiganie totala. Numai de facultati n avea nevoie, Pe acest personaj de cea mai joasa natura ar fi fost cazul sa l trimita cineva la originile lui. A facut foarte mult rau orasului. HUUUUUUOOOOO!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367