REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sorin Stoica: Turismul este un motor de creştere economică şi este responsabil de creşterea toleranţei interrasiale şi interculturale

Sorin Stoica: Turismul este un motor de creştere economică şi este responsabil de creşterea toleranţei interrasiale şi interculturale

Replica API 18 iunie 2018 | 00:00 337

Turismul este responsabil de creşterea toleranţei interrasiale şi interculturale, fiind în acelaşi timp un motor de creştere economică, a declarat, conform AGERPRES, Sorin Stoica, CEO-ul primei agenţii vacanţe personalizate din România.

"Turismul este un motor economic pentru multe ţări sărace. Deschiderea întregii lumi către turism este un lucru bun pentru că permite schimburile culturale şi tot turismul este răspunzător de creşterea toleranţei interrasiale şi interculturale. Cu siguranţă, turismul este responsabil că nu mai avem un al treilea Război mondial sau că nu mai avem o gândire limitată despre culturi. Normal că orice creştere a numărului de turişti vine la pachet cu un impact asupra mediului, asupra comunităţilor locale, dar nu este vorba neapărat de un impact negativ", a apreciat Sorin Stoica.

Acesta precizează că primul impact ecologic atunci când vine vorba despre creşterea numărului de turişti ţine de construcţia de hoteluri noi. Sunt multe ţări, în Africa în special, o destinaţie tot mai căutată pentru călătorii, în care numărul hotelurilor este extrem de redus.

"Dacă vorbim de Uganda, Botswana, Rwanda, Namibia, de exemplu, acum 10 ani erau doar câteva unităţi de cazare în care puteai aduce turişti. Acum au apărut foarte multe. Impactul asupra naturii vine în principal din construcţii de unităţi de cazare. De ne uităm la Maldive, acum 20 ani erau cam cinci resorturi, acum peste o sută. Şi acestea poluează în felul lor. Impactul negativ asupra naturii se observă mai de curând în Costa Rica şi Peru", spune Sorin Stoica.

El apreciază că la fel de nociv este şi impactul asupra culturii şi a stilului de viaţă din multe ţări care au devenit mai recent destinaţii atractive pentru călătorii.

"Civilizaţia europeană a adus printre altele obiceiul bacşişului. Ţări în care oamenii erau extrem de amabili şi noninvazivi au copiat modelele europene sau nord americane. Mă gândesc mai ales la Indonezia, unde în Bali era o atmosferă zen, şi, bineînţeles Cuba, unde, de când s-a ridicat blocada cu SUA, cubanezii care nu îţi cereau niciodată bacşiş, acum sunt foarte insistenţi. Este vorba de globalizare, dar globalizarea nu vine concomitent cu turismul. Vine economic, cu mărcile mari, începând cu Coca-Cola şi terminând cu McDonald's. Ceea ce afectează, pe termen lung, cultura şi obiceiurile locale, mai ales în comunităţile mai sărace", spune Sorin Stoica.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218