REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Soţia şefului Vămii Călăraşi, săltat de DIICOT în dosarul Blejnar, asociată cu o afaceristă din Constanţa

Soţia şefului Vămii Călăraşi, săltat de DIICOT în dosarul Blejnar, asociată cu o afaceristă din Constanţa

Replica API 12 septembrie 2012 | 00:00 755

Vameşul are şi un apartament la malul mării

Vameşul are şi un apartament la malul mării

Ion Voicu, şeful Vămii Călăraşi, ridicat ieri de procurorii DIICOT într-o speţă care are legătură cu dosarul Blejnar, nu este străin de Constanţa. Familia Voicu are din 2006 un apartament de 40.000 de euro în Constanţa, pe lângă cel luat de la ANL în 2005, iar soţia vameşului, Monica Voicu, conduce una din firmele deţinute de o afaceristă constănţeană. DIICOT îl suspectează pe şeful Direcţiei de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi că face parte dintr-o reţea organizată de traficanţi de motorină implicată în mega-dosarul de evaziune în care a fost trimis în judecată şi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Potrivit procurorilor, Ion Voicu ar face parte dintr-o reţea infracţională care ar fi adus în ţară motorină de calitate superioară fără să plătească accizele. Motorina urma să fie transformată în carburanţi de calitate inferioară, însă, în realitate, aceasta era vândută în staţii deţinute de persoane care fac parte din acest grup fără a fi plătite accizele.

Acţiunea a fost posibilă întrucânt grupul infracţional avea sprijinul avea sprijinul unor funcţionari din cadrul Vămii Călăraşi. Prejudiciul pe care gruparea l-ar fi adus statului se ridică la peste 5 milioane de euro. Anchetatorii susţin că angajaţi de la Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, sprijiniţi de Voicu, făceau controale formale la firmele acuzate de evaziune fiscală de cinci milioane de euro şi le asigurau spaţiile necesare funcţionării. Grupul infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili era constituit din opt persoane. Acestea sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente. Acţiunea de ieri a DIICOT a presupus 32 de percheziţii în mai multe localităţi şi judeţe, printre care Călăraşi, Bucureşti, Constanţa, Mihail Kogălniceanu. Revenind la legăturile şefului Vămii Călăraşi, bănuit de implicare în reţeaua Blejnar, cu urbea tomitană, pe lângă apartamentul pe care familia Voicu îl deţinea la malul mării, trebuie spus că soţia funcţionarului conduce una din firmele afaceristei constănţene. Este vorba despre Valenta Dumitraşcu, care deţine alături de Sevastita Dinu firma Red Cafe SRL din Călăraşi, condusă de Monica Voicu, soţia şefului Vămii Călăraşi, Ion Voicu. Firma din Călăraşi funcţionează din 2010 pe strada Năvodari, are 4 angajaţi şi o situaţie financiară deloc roz: cifră de afaceri de 313.614 lei în 2011 şi pierderi de 69.871 lei, dar şi datorii de 488.362 lei. Constănţeanca Valenta Dumitraşcu patronează şi farmaciile Valmifarm, prin intermediul SC Valmifarm 2005 SRL, alături de Mihaela Tudorache, cele două deţinând şi SC Iladi Center SRL, tot din Constanţa, dizolvată între timp. Farmaciile constănţencei la care lucrează soţia şefului Vămii Călăraşi au 15 angajaţi şi o situaţia financiară bună: cifră de afaceri în 2011 de 1.860.907 lei şi un profit net de 80.533 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218