REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Soţia unuia din oamenii legii care au torturat o poliţistă DGA sub acoperire în Bucureşti, numită la şefia CNADNR

Soţia unuia din oamenii legii care au torturat o poliţistă DGA sub acoperire în Bucureşti, numită la şefia CNADNR

Replica API 21 iunie 2014 | 00:00 2305

De la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, la Transporturi

De la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, la Transporturi

O funcţionară publică de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a ajuns să coordoneze activitatea uneia din cele mai importante instituţii din Transporturi, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Anterior, aceeaşi funcţionară a fost respinsă la un concurs organizat de Departamentul pentru Relaţii cu Parlamentul în februarie 2014, pe motiv că nu avea suficientă vechime în specialitatea studiilor. Este vorba despre Mirela Popină, din Buzău, în prezent expert în cadrul Consiliului Legislativ, numită membră a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) la CNADNR. Experta în problemele revoluţionarilor adusă la autostrăzi şi drumuri naţionale este colegă în AGA cu Mihai George Rovenţa, Ştefan Staicu, Marius Valentin Răduţ şi Mari Rodica Mîrzanca.

Chiar dacă nici unul din membrii AGA nu poate fi bănuit că ar avea vreo pregătire în domeniul transporturilor, Mirela Popină atrage atenţia nu numai datorită experienţei sale anterioare, la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Reprezentanta statului român în conducerea CNADNR este soţia unuia dintre oamenii legii care au torturat şi umilit o poliţistă AGA sub acoperire, în ianuarie 2012. Laurenţiu Nicolae Popină, de 37 de ani, plutonier în cadrul UM 0575 Jandarmerie Bucureşti, a stat în arest preventiv între 10.01.2012 şi 20.08.2012 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la tortură. Interesant este faptul că, ulterior, acelaşi Tribunal Bucureşti care l-a ţinut în arest pe Popină timp de 8 luni de zile l-a achitat pe jandarm, în decembrie 2013. Procurorii au efectuat recurs la Curtea de Apel, iar prima înfăţişare va avea loc pe 24 iunie a.c. Nu mai puţin de 30 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală au fost arestaţi în ianuarie 2012, sub acuzaţia că au torturat şi au reţinut ilegal o femeie pe care o acuzau de prostituţie şi care era, în realitate, anchetatoare sub acoperire, care purta aparatură de înregistrare. Poliţiştii erau anchetaţi de DGA pentru că luau şpagă de la prostituate, acesta fiind şi motivul pentru a intrat în scenă anchetatoarea. Potrivit procurorilor, agentul de poliţie Dan Ungureanu, împreună cu plutonierul de la Jandarmerie, Laurenţiu Nicolae Popină, au reţinut-o nelegal în sediul Secţiei 3 pe "Irina Nistor", poliţist DGA sub acoperire şi martor în cauză. Femeia a fost abordată pe stradă de poliţişti sub pretextul că practică prostituţia şi i s-a sugerat să dea mită pentru a nu fi reţinută.

Jandarmul Popină juca rolul "poliţistului bun": o sfătuia pe anchetatoarea DGA sub acoperire să dea şpagă dacă vrea să scape de "poliţistul rău"

Pentru că anchetatoarea sub acoperire a refuzat, poliţistul şi jandarmul au dus-o la secţie, unde au ţinut-o în noaptea de 8 spre 9 ianuarie 2012, fără ca împotriva acesteia să fi fost luată vreo măsură preventivă. Femeia a fost încătuşată şi i s-a refuzat dreptul de a contacta un avocat, în tot acest timp jandarmul Popină jucând rolul "poliţistului bun", care o sfătuia să plătească o sumă de bani drept mită pentru a scăpa de "poliţistul rău", Dan Ungureanu. "Îţi dau una de zbori pe fişetul acela. Şi o să spun n-am atins-o. Ai înţeles? Păi tu crezi că minciuna e numai pentru tine? Aşa crezi tu că e minciuna? Îţi trag o bucată de cazi în cap aici. Şi o să spun, n-am atins-o, domne. Cine îţi demonstrează? O să spună colegul meu că te-am atins eu? Că-ţi trage şi el un bocanc în cap. Ai înţeles", îi spunea poliţistul anchetatoarei sub acoperire, în prezenţa jandarmului Popină. Femeia a trecut prin momente cumplite, fără a-şi declina însă identitatea. Poliţistul a bătut-o şi, la un moment dat, a smuls hainele de pe ea, inclusiv lenjeria intimă, dezbrăcând-o complet. Procurorii spun că poliţista sub acoperire a fost supusă unor chinuri inimaginabile, dar cu toate acestea a rezistat cu stoicism, pentru a-şi face datoria. Ulterior, după noaptea de tortură şi umilinţă suportate de dragul meseriei şi pentru a-şi proba cazul, femeia a fost premiată de ministrul de Interne şi avansată în grad. Torţionarii săi au stat câteva luni în arest, iar jandarmul Popină a fost chiar achitat, decizia definitivă urmând a fi luată însă de Curtea de Apel Bucureşti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102