REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Şova: Mi-am asumat greşeala; scuzele trebuie dublate de acţiuni de compasiune faţă de victimele Holocaustului

Şova: Mi-am asumat greşeala; scuzele trebuie dublate de acţiuni de compasiune faţă de victimele Holocaustului

Replica API 11 august 2012 | 00:00 175

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, reiterează, vineri, într-un comunicat că a înţeles greşeală făcută atunci când s-a exprimat public în legătură cu Holocaustul, că şi-a asumat eroarea şi a retractat, fără rezerve, cele declarate.

El spune că, la iniţiativa sa, Institutul Social Democrat va introduce, începând de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România, curs care se va bucura de sprijinul Institutului "Ellie Wiesel" din Bucureşti.

"Afirmaţiile pe care le-am făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greşite. Am înţeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greşeala şi am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte şi un politician responsabil şi doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă cauzată de necunoaşterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial".

El reaminteşte că, după acel moment "regretabil", s-a retras din prim-planul vieţii politice româneşti pentru a studia şi a-şi completa informaţiile cu privire la acea perioadă tragică din istoria poporului evreu.

"Am fost la Washington, la Muzeul Holocaustului, unde am avut acces la foarte multe documente care probează şi atestă Holocaustul din România. Astăzi am certitudinea informaţiei istorice care arată, neîndoielnic, faptul că în România, în timpul regimului mareşalului Antonescu (1940 - 1944), au fost peste 250.000 de victime din rândul comunităţii evreieşti din România şi că, în acelaşi timp, membri ai aceleiaşi comunităţi au fost deportaţi în lagăre de concentrare şi expropriaţi de averi. Am citit şi am văzut mărturiile cutremurătoare despre trenurile morţii Iaşi - Călăraşi sau Iaşi - Podul Iloaiei. Am aflat informaţii suplimentare despre pogromul de la Iaşi unde au fost asasinaţi peste 15.000 de evrei şi despre lagărul de concentrare cu evrei de la Călăraşi", a spus Şova.

El s-a arătat conştient de faptul că afirmaţiile sale au provocat indignare şi nemulţumire în rândul comunităţii evreieşti.

"Toate acestea sunt realităţi pe care nimeni nu le poate nega şi care m-au făcut să conştientizez încă o dată grava eroare în care m-am plasat. Trebuie să cunoaştem aceste lucruri, să ni le asumăm, să avem grijă ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi să dăm comunităţii evreieşti din România toată recunoaşterea pentru suferinţele prin care a trecut. Ştiu că cele afirmate de mine în acea emisiune au provocat indignare şi nemulţumire în rândul comunităţii evreieşti. Tocmai de aceea, am considerat că pentru a îndrepta greşeala făcută, regretul şi scuzele publice trebuie dublate de acţiuni care să exprime compasiunea faţă de victimele şi familiile victimelor Holocaustului. Astfel, la iniţiativa mea, Institutul Social Democrat va introduce, începând de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România, curs care se va bucura de sprijinul Institutului "Ellie Wiesel" din Bucureşti", a subliniat Şova.

Totodată, el a anunţat că a decis să se implice "ferm" în procesul legislativ de înăsprire a legislaţiei împotriva rasismului şi antisemitismului.

"Sper ca toate aceste precizări să lămurească pe deplin subiectul şi să stopeze orice încercare de speculare politică a acelui moment regretabil de la începutul anului", mai afirmă Şova în comunicatul de presă.

Directorul Institutului "Elie Wiesel" din Bucureşti, Alexandru Florian, a declarat recent că Şova este printre puţinii politicieni care şi-au cerut scuze şi şi-au recunoscut greşeala.

"Domnul Dan Şova a avut o afirmaţie foarte riscantă. După care în urma unei documentări şi informării asupra istoriei recente a României a avut flexibilitatea, capabilitatea şi spiritul critic de a-şi schimba opinia. (...) E unul dintre puţinii oameni politici sau persoane publice din România care au avut această capacitate intelectuală de a-şi asuma o greşeală şi chiar de a-şi cere scuze. (...) Cred că faptul că şi-a cerut scuze spune destul de mult", a declarat directorul Institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218