REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Spaima şoselelor, puştii drogaţi cu etnobotanice, nu pot fi depistaţi

Spaima şoselelor, puştii drogaţi cu etnobotanice, nu pot fi depistaţi

Replica API 31 august 2011 | 00:00 104

Potrivit rutieriştilor,

Potrivit rutieriştilor,

În atenţia Ministerelor Sănătăţii şi Administraţiei şi Internelor (MAI): până veţi găsi o rezolvare în privinţa comercializării şi consumului de etnobotanice, tragediile ne pândesc la fiecare pas, mai ales că şoferii care consumă astfel de substanţe înainte de a conduce nu pot fi traşi la răspundere penală. Întrucât în Constanţa au avut loc, de la începutul anului, mai multe accidente provocate de consumatori de "ierburi legale", tragem un semnal de alarmă la adresa autorităţilor, care nu au găsit, până în acest moment, o metodă de interzicere a consumului acestor substanţe.

Interesant este că, în acest moment, nici nu există indicatori ai prezenţei acestor substanţe în sânge, iar cei prinşi conducând sub influenţa lor nu păţesc nimic. "Conform regulilor chimiei, prezenţa unui produs într-un alt produs, în cazul nostru sângele, nu poate fi descoperită decât cu unii reactivi speciali. Dacă cineva consumă cocaină, i se recoltează probe de sânge şi se introduce un reactiv pentru cocaină. Însă, în cazul etnobotanicelor, nu există reactiv pentru aşa ceva, cel puţin deocamdată. Nu se poate descoperi dacă unul a consumat etnobotanice, doar dacă recunoaşte singur", ne-a declarat şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, comisarul-şef Constantin Dancu. La rândul lor, medicii spun că, de fapt, la analizele de sânge este depistată prezenţa substanţelor care nu ar trebui să existe acolo, dar... cam atât. "Nici nu este nevoie să le facem analize, se vede că sunt drogaţi cu etnobotanice, ne şi recunosc lucrul acesta, pentru că cei mai mulţi care ajung în Urgenţă au nevoie de ajutor, se simt rău, fac crize. E drept că în acelaşi timp sunt şi recalcitranţi, nu cooperează cu noi. Toată vara ne-au dat bătăi de cap", au spus medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa. Revenind la cele declarate de Dancu, şeful Rutierei Constanţa, cu alte cuvinte, autorităţile locale au interzis comercializarea de produse etnobotanice în magazine, însă Guvernul nu a reuşit, până în acest moment, să interzică consumul acestora. De precizat că, la un moment dat, când în România au apărut primele substanţe etnobotanice, Executivul le-a introdus pe lista substanţelor interzise, declarându-le ilegale. Însă, în scurt timp, pe piaţă au apărut alte substabstanţe de aceeaşi natură, care nu fuseseră declarate ilegale, iar povestea se poate prelungi la nesfârşit. Până când nu se va găsi o soluţie prin care să se interzică consumul acestor produse, tinerii şoferi, dornici de senzaţii tari şi de adrenalină, se pot urca la volan sub influenţa lor, existând riscul producerii unor adevărate tragedii. De exemplu, luni dimineaţă, un tânăr de 15 ani s-a urcat la volanul maşinii tatălui său, după ce consumase ceva "ierburi", după care a lovit 7 maşini parcate. Problema este că se putea întâmpla ceva mult mai rău de atât. Poliţiştii au constatat că tânărul era "tras", însă numai pe baza declaraţiilor lui, altfel nu puteau descoperii în vecii vecilor că puştiul era drogat. Sau, doar puteau să-şi dea cu părerea.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218