REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Spania: Pedro Sanchez face apel la „toate“ partidele politice să ajute la scoaterea ţării din blocaj

Spania: Pedro Sanchez face apel la „toate“ partidele politice să ajute la scoaterea ţării din blocaj

Replica API 12 noiembrie 2019 | 00:00 286

Pedro Sanchez

Prim-ministrul spaniol în funcţie Pedro Sanchez, a cărui formaţiune a câştigat alegerile de duminică, face apel la "toate partidele politice" să ajute la scoaterea ţării din blocajul politic, relatează DPA şi Reuters.

"Fac apel la toate partidele politice să acţioneze generos şi responsabil pentru a debloca situaţia", le-a spus Sanchez susţinătorilor, proclamând victoria Partidului socialist (PSOE) în alegeri.

Fără a elabora, Sanchez a sugerat că va încerca să fie desemnat din nou premier, promiţând să lucreze pentru formarea unui "guvern progresist condus de Partidul socialist".

Într-o referire probabilă la formaţiunea de extremă dreapta Vox, Pedro Sanchez a spus că apelul său la cooperare se îndreaptă spre "toate" partidele, cu excepţia celor care incită la ură.

Liderul partidului de extremă stânga Unidas Podemos, Pablo Iglesias, a declarat duminică seară că speră să ajungă la un acord cu socialiştii pentru formarea unui guvern, deşi în aprilie un astfel de compromis nu a fost posibil.

Iglesias a spus că este gata să înceapă discuţiile cu Pedro Sanchez încă de luni, deşi cele două partide nu au obţinut suficiente mandate pentru a forma o coaliţie majoritară.

La rândul său, liderul Partidului Popular (PP), Pablo Casado, a declarat duminică că ţara "nu mai poate aştepta" să aibă un guvern, deşi nu a precizat dacă intenţionează să se implice în formarea unei coaliţii sau în susţinerea unui nou executiv în parlament.

Casado a mai spus că Spania va fi şi mai greu de guvernat după rezultatele alegerilor de duminică, în urma cărora parlamentul este foarte fragmentat.

Casado a mai spus că partidul său, care a ieşit pe locul doi în alegeri, îşi va îndeplini "datoria" şi a precizat că aşteaptă următoarea mişcarea din partea lui Pedro Sanchez, fără a furniza detalii suplimentare.

Partidul socialist a obţinut 120 de locuri în scrutinul de duminică, faţă de 120 în aprilie, iar PP este pe locul doi cu 88 de mandate, faţă de 66 în aprilie, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a aproape 100% din voturi.

Formaţiunea de extremă dreapta Vox a devenit a treia forţă politică a ţării, cu 52 de mandate, faţă de 24 la ultimul scrutin. Podemos a obţinut 35 de locuri, în scădere faţă de precedentul legislativ, unde deţinea 42 de mandate.

Cel mai mare regres l-a înregistrat însă partidul liberal Ciudadanos, care a rămas doar cu 10 mandate, de la 57 în fostul parlament.

Separatiştii catalani, care reunesc Stânga republicană din Catalonia (13 locuri), Împreună pentru Catalonia (8) şi partidul de extremă stânga CUP (2), au obţinut 23 de locuri, cu unul în plus faţă de precedentul legislativ. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102