REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Spania: Şase separatişti catalani, eliberaţi temporar din închisoare pentru a se prezenta în faţa parlamentului regional

Spania: Şase separatişti catalani, eliberaţi temporar din închisoare pentru a se prezenta în faţa parlamentului regional

Replica API 29 ianuarie 2020 | 00:00 526

Şase lideri separatişti catalani, condamnaţi la închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017, au ieşit marţi, în mod excepţional, din închisoare pentru a se prezenta în faţa unei comisii a parlamentului regional catalan, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cei şase, foşti membri ai guvernului separatist condus de Carles Puigdemont, autoexilat în Belgia, au fost întâmpinaţi de câteva zeci de militanţi separatişti cu aplauze şi strigăte de 'Libertate'.

Este pentru prima dată când cei şase, printre care se află şi fostul adjunct al lui Puigdemont, Oriol Junqueras, apar în public după condamnările pronunţate împotriva lor în octombrie şi care au declanşat numeroase manifestaţii degenerate în violenţe.

Guvernul separatist catalan, care dispune de competenţe extinse mai ales în materie penitenciară, le-a autorizat ieşirea din închisoare pentru a se prezenta în faţa unei comisii de anchetă a parlamentului regional cu privire la punerea sub tutelă a Cataloniei de către autorităţile de la Madrid în 2017 în urma tentativei de secesiune.

Ieşirea lor temporară din detenţie intervine pe un fond de tensiuni între principalele două partide separatiste, Împreună pentru Catalonia (JxC) al lui Carles Puigdemont, şi Stânga Republicană din Catalonia (ERC) a lui Oriol Junqueras, formaţiuni care guvernează împreună regiunea.

Tensiunile au cunoscut o acutizare luni, când ERC a respins apelurile JxC de a nu respecta decizia justiţiei ce îl privează pe preşedintele catalan Quim Torra, membru al JxC, de mandatul de deputat regional.

Condus de Junqueras din detenţie, ERC a sprijinit la începutul lui ianuarie reînvestirea prim-ministrului socialist Pedro Sanchez, în schimbul unei negocieri asupra 'conflictului politic' din Catalonia, negociere ce nu este văzută cu ochi buni de JxC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu-i mai eliberati deloc. Sunt impotriva istoriei.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102