rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Există o GENĂ în ADN-ul uman?

Specialistul Chesnoiu, despre PROFILUL unui CRIMINAL: diferenţa dintre femei şi bărbaţi!

Cum ajung unii oameni să comită o crimă? Iau în calcul și binele și răul produs în urma gestului? De ce unii oameni aleg să ucidă indiferent de consecințe? Și de ce alții aleg să nu o facă vreodată, indiferent de circumstanțe? Întrebări la care am încercat să aflăm un răspuns de la specialiști,în speță psihologul criminalist Liviu Chesnoiu. Potrivit acestuia, alcoolul, educația, de multe ori precară, și condițiile nefavorabile de trai creează premisele unei crime, dar și că ucigașul este, la rândul lui, o victimă.

Liviu Chesnoiu

Termenul ‘asasin’provine din cuvântul arab ‘hashasin’. Aceștia erau Nasrizi, parte a unei secte dedicate asasinării anumitor persoane. De obicei, țintele lor erau persoane cu un anumit grad de putere, așa cum sunt liderii politici. Ei ucideau pentru că aveau convingerea că, astfel, vor ajunge în rai. Membrii sectei începeau la vârste foarte fragede. Cei mai în vârstă căutau adepți în rândurile orfanilor, ale cerșetorilor și ale oamenilor needucați, îi drogau și îi învățau că sunt în misiunea vieții lor. Potrivit studiilor de criminologie, există 4 circumstanțe care transformă un homicid într-o crimă. Acestea sunt: premeditarea, unde criminalul creează premisele unei situații în care să-și expună superioritatea în fața victimei, fapt care nu îi oferă victimei șansa de a se apăra. De exemplu, uciderea de la spate. Urmează uciderea pentru un câștig, o plată sau o promisiune și cruzimea extremă, în care se cauzează mai multă durere decât cea necesară pentru a lua viața cuiva. De exemplu, înjunghierea cuiva în locuri strategice pentru a-i produce o moarte lentă și chinuitoare. Cea de-a patra circumstanţă este atunci când crima are loc pentru a evita relevarea unei fapte- atunci când cineva încearcă, de exemplu, să acopere urmele unui abuz sexual, ucigând victima sau martorii.

Trebuie să fii psihopat pentru a comite o crimă?

Din cauza faptului că până și gândul de a lua viața unui alt om pare înspăimântător, în special în anumite circumstanțe, oamenii tind să creadă că ucigașii au afecțiuni de ordin psihopatologic. Acest gen de oameni la care se face referire sunt, de obicei, psihopați, potrivit unor studii. Totuși, contrar așteptărilor, procentul de criminali psihopați este relativ scăzut. Este mult mai probabil, potrivit studiilor, să întâlnești un psihopat în rândurile oamenilor politici sau a liderilor importanți. Însă, atunci când un psihopat alege să ucidă, o face într-o manieră atât de plină de cruzime, încât are un impact extrem. Deși societatea încearcă să găsească explicații plauzibile pentru astfel de acțiuni, mulți oameni comit crime fără un motiv sau o circumstanță atenuantă.

Care este profilul unui criminal!

Psihologul criminalistic Liviu Chesnoiu a dezvăluit, pentru Replica, care sunt motivele ce conduc la comiterea unei crime și ce este în mintea criminalului atunci când comite o astfel de faptă. Câteodată, nu există un istoric medical care să le justifice acțiunile. Sunt, deopotrivă, oameni buni și oameni răi. Statistic vorbind, există mai mulți bărbați criminali decât femei criminale. Totuși, asta nu înseamnă că femeile nu ucid. Din cauza rolurilor pe care femeile le au în societate, metodele utilizate pentru a ucide diferă substanțial de cele ale bărbaților. Pentru că sunt deseori legate de bucătărie, femeile apelează mai des la otravă. Bărbații, pe de altă parte, folosesc metode mai agresive sau mai violente. În termeni de motivație, femeile ucid pentru a obține anumite beneficii în schimb (nu neapărat materiale). Bărbații, tind să fie motivați de sex sau de nevoia de a controla.

Psihologul principal, expert poligraf, criminalist Liviu Chesnoiu a relatat, pentru Replica, despre predispozițiile unui individ spre a înfăptui o crimă. Acesta menționează faptul că alcoolul, educația de multe ori precară, și condițiile nefavorabile de trăi creează premisele unei crime, dar și că ucigașul este, la rândul lui, o victimă. Cele mai multe crime se comit în familie, după ce intervin certuri grave între soți, concubini, într-un final, unul dintre ei ajungând să fie criminalul, iar altul victima. ”Violența domestică este un sport național la noi. O femeie trebuie să plece de la prima amenințare cu moartea, și să își șteargă toate urmele, online și din viață reală, pentru a scăpa. Femeile, in 80% din cazuri, nu fac reclamaţie, sunt acolo, maltratate, n-au unde să plece, au copii, au o situaţie materială deosebită care nu le permite să-şi angajeze un avocat, să plece. Chiar dacă se ajunge să se sune la 112, sau sună prietenii sau vecinii, de cele mai multe ori victima îşi retrage plângerea.”, a declarat Liviu Chesnoiu. Psihologul ne povestește că există 4 tipuri comportamentale ale oamenilor, strict legate de anotimpul în care s-au născut. Astfel, primăvara se naște tipul sangvin, vara-cel coleric, toamna dă viață melancolicilor, și iarna celor flegmatici. Dintre aceștia, cei născuți vara, colericii, par să fie cei mai aprinși, atunci când energia lor nu este canalizată în direcția potrivită. Aflăm, astfel, că nu există un singur profil general al criminalului, și că există atâtea tipologii, pe câte crime.

Caracteristici comune ale criminalilor

Ceea ce au acești indivizi în comun, este, totuși, o traumă apărută, cu precădere, în prima parte a vieții, când creierul este incomplet format. De cele mai multe ori, au un istoric de violență familială, reprimat și nevindecat. O izbucnire care iese la suprafață ca o răzbunare pentru nedreptățile trăite până atunci, pentru care nu s-a găsit o soluție de integrare în cadrul personalității, mai spune psihologul criminalist. Este cunoscut faptul că părintele de același sex îi va deservi copilului drept model de urmat, pe de-o parte, la care se adaugă aspectul ereditar al unor caracteristici psihice labile. Presiunile sociale, incluzând normele culturale și legale, ne influențează impulsul biologic de a ucide, într-o situație de criză, iar rata violenței umane variază considerabil în perioade de timp diferite și în culturi diferite. Deși nu suntem controlați de impulsurile evoluționiste ale creierului nostru, nici nu suntem complet eliberați de sub influența lor. La final, este confortabil să crezi că toți cei care sunt violenți sau care comit o crimă sunt fundamental diferiți de tine. Mulți criminali obișnuiau să creadă același lucru.

Alina MATEI

sâmbătă, 25 ianuarie 20200
Comentarii

110Un fustangiu(25 ian 22:50)
Cu grave probleme la mansarda
82Dana(25 ian 19:51)
Domnul Chesnoiu este un om deosebit. A fost coordonatorul meu la Disertatie
104Mihaela(25 ian 19:38)
Cei care au comentat negativ mai jos sunt infractorii prinsi dea lungul anilor?
114Alexandru(25 ian 19:36)
Un profesionist. Jos palaria!
310Constantean(25 ian 17:13)
LASA NE ...NENEA CHESNOIULE...
315DA ESTE ADEVARAT(25 ian 16:11)
IL CUNOSC PERSONAL ACEST CHESNOIU ESTE UN MARE EXCROC UN JEG DE OM O NULITATE STIIND CA NU POATE PATII NIMIC IN TIMPUL ANCHETELOR ????? CU POLIGRAF PUNEA INTREBARI CU CARACTER SEXUAL NUMAI FEMEILOR MAI FRUMOASE ACEST CHESNOIU UN SPECIALIST DE KKT
419Vasile(25 ian 09:18)
"Specialistul" Chesnoiu, o mare nulitate!
519Pisalog(25 ian 07:30)
Zero caracter, zero moralitate si o totala lipsa de profesionalism.
519Un escroc(25 ian 02:50)
Psihologul principal megacriminalist aaa expert planetar aaaa tatal pligrafelor aaaa este de fapt un libidinos care a descoperit apa calda...un impostor de mare clasa...
530Poligraf ... privat ?!?!?(25 ian 01:32)
Fara suparare , dar gurile rele din I.P.J. inca de cand erai activ spuneau ca ai pus gand poligrafului politiei ! La fel ca seful tau de la Bucuresti tov. Colonel Coman Adrian , cum mama dracu' v-ati privatizat voi dupa ce ati iesit la pensie si ati cumparat aparatele alea care valoreaza sute de mii de $ ? V-ati imbogatit pe carca vanzatoarelor de alimentari pe care le aduc abuziv patroanele la tine sa le sperii si sa le testezi ca poate nu mai mananca alea o felie de salam de la machidoancele evazioniste ! Ia exemplu de modestie de la Dnul Tudorel Butoi, somitate in criminalistica !
mai mult...Replica
24 sep 15:16ReplicaTREI FOCARE, la CONSTANȚA! Cel mai numeros este în Portul Constanța

Referitor la numărul ridicat de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore în județul Constanța, 23 de cazuri noi...2637

24 sep 08:49ReplicaRareș Bogdan: FĂGĂDĂU a scăpat SUSPECT, EXTREM de SUSPECT de mâna JUSTIȚIEI2179
24 sep 15:40ReplicaCârjaliu zice despre un candidat la Primăria AGIGEA că a fost VÂNZĂTOR de ETNOBOTANICE2480
24 sep 00:26ReplicaSTROE, FĂGĂDĂU și GUȘĂ, cei trei care nu se ASCUND după UȘĂ! VIDEO

Cozmin Guşă a fost prezent la Constanţa, pe 23 septembrie, pentru a susţine candidaturile lui Felix Stroe şi...1546

24 sep 08:52ReplicaPatronul firmei la care FĂGĂDĂU își SPĂLA mașinile, trimis în JUDECATĂ pentru TRAFIC de INFLUENȚĂ3997
24 sep 08:52ReplicaCozmin Gușă: DISPERAREA lui Cristian RADU a CRESCUT numărul FLOTANȚILOR în Mangalia1858
24 sep 08:52ReplicaSCRUMIERE folosite pe post de URNE DE VOT la Constanța

De câteva zile în staţiile de autobuz din Constanţa au apărut nişte scrumiere care au o dublă întrebuinţare....1541

24 sep 09:08ReplicaArhiepiscopul Tomisului, în reclama unui restaurant1915
24 sep 00:00ReplicaMurad și Iorguș spun că RADU a transformat Mangalia într-un oraș FĂRĂ PERSPECTIVĂ939
24 sep 00:00ReplicaBEAT MORT, un ȘOFER al unei unități MILITARE a făcut praf TREI MAȘINI

Daniel Buciuc, șofer la o unitate militară din Mamaia, s-a suit la volan cu toate că era aproape de comă alcoolică,...1809

24 sep 00:36ReplicaCorina Martin: „Trebuie să încheiem aici 20 de ani de conducere PSD“843
24 sep 09:41Replica'Aici se ascunde DIAVOLUL, iar PARTIDELE cred în CIOARA de pe gard'1082
Vremea
22.9°22.5° - 22.9° joi, 24 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 73%
Vânt: 7.68 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 sep 00:00SportCupa Ligii | Arsenal se impune la Leicester și merge mai departe. Toate rezultatele serii

Arsenal s-a calificat mai departe în Cupa Ligii Angliei după o victorie la limită la Leicester. Echipa lui Arteta a...396

24 sep 00:00SportDinamo Kiev, cu un pas în grupele Ligii Campionilor

Dinamo Kiev, formaţie antrenată de Mircea Lucescu, a făcut un pas important spre grupele Ligii Campionilor la fotbal,...533

24 sep 00:00SportGrecul Stefanos Tsitsipas s-a calificat în optimile de finală ale turneului ATP, după o victorie cu Daniel Evans, scor 6-3, 6-1

Jucătorul grec de tenis Stefanos Tsitsipas (6 ATP, favorit nr. 2) s-a calificat în optimile de finală ale turneului...340

24 sep 00:19SportTenis: echipa formată din Florin Mergea și Andre Begemann s-a calificat în sferturile de finală ale turneului challenger Sibiu Open 2020

Perechea formată din tenismanul român Florin Mergea şi cel german Andre Begemann s-a calificat, miercuri, în...329

Local
23 sep 01:19LocalTERIBILIST! Un șofer din Constanța a GONIT cu 222 km/h

În perioada 21-22 septembrie a.c., în intervalul orar 14.00-22.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier...1322

24 sep 19:21LocalALARMANT! RECORD de infectări la CONSTANȚA! 1767 de noi cazuri în toată țara

Până astăzi, 23 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu noul...1395

24 sep 19:20LocalPERICOL PUBLIC! Depistat la volan, sub influența CANNABISULUI

879

24 sep 22:21LocalDouă decese la Constanța din cauza coronavirusului

În județul Constanța au fost confirmate ca fiind infectate, în ultimele 24 de ore, 65 de persoane. Totodată, au...1403

24 sep 19:24LocalDacă l-ați VĂZUT, sunați URGENT la POLIȚIE!

Poliţişti din cadrul Postului de Poliție Tuzla au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui PETRUȚ-CIPRIAN...1121

24 sep 19:23LocalTransportul public de persoane, în atenția polițiștilor din Medgidia

În perioada 21-22 septembrie a.c., în intervalul orar 12.00-20.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului...791

24 sep 19:20LocalAccident rutier cu victimă, în Mangalia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, miercuri, 23 septembrie, în Mangalia, la...713

24 sep 19:19LocalServiciul de Autoritate Tutelară din Constanța își mută sediul

De pe 28 septembrie 2020, Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială...682

24 sep 19:19LocalDe ce se feresc profesorii de lecțiile online

931

Politică
24 sep 00:00PoliticăAurescu - convorbire telefonică cu ministrul pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite

Dorinţa de extindere a dialogului politico-diplomatic bilateral şi a relaţiilor sectoriale, dar şi evoluţiile...371

24 sep 21:54PoliticăCîţu: Vreau să mă asigur că toate administraţiile vor ajunge cum sunt cele din vestul ţării

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri, la Târgu Jiu, că, din funcţia pe care o deţine, vrea să...422

24 sep 00:00PoliticăCiolacu susţine că majorarea pensiilor „a stricat puşculiţa PNL“ pentru alegerile locale şi generale

358

24 sep 00:00PoliticăLege promulgată: Solicitările de eliberare a cazierelor judiciare şi actelor de stare civilă se pot face şi prin avocaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind modificarea şi completarea unor acte normative care...430

24 sep 00:00PoliticăOrban: Cadrele didactice trebuie să înveţe să predea online

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Galaţi, în contextul situaţiei speciale create în unităţile de...371

24 sep 00:00PoliticăCiolacu: Oamenii sunt determinaţi să meargă la vot; este ''safe'' dacă respecţi regulile

322

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1680

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2525

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1556

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...3858

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2539

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3452

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5267

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3470

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2704

Monden
24 sep 00:00MondenPatricia Arquette şi Ben Stiller vor colabora pentru o comedie comandată de Apple

Patricia Arquette şi Ben Stiller vor colabora din nou pentru un serial, o comedie comandată de Apple, intitulată...364

24 sep 00:00MondenSerialul thriller Lincoln: Colecţionarul de oase, inspirat de bestsellerul lui Jeffrey Deaver, începe din octombrie la AXN

Serialul thriller „Lincoln: Colecţionarul de oase/ Lincoln Rhyme - The Hunt for the Bone Collector”, inspirat de...346

24 sep 21:18MondenSophia Loren revine după 11 ani de pauză, într-un film regizat de fiul ei şi produs de Netflix

424

24 sep 00:00MondenCum a fost racolat Brad Pitt de către biserica Scientologică, participând la ritualuri violente

Fostul mentor scientolog al actorului a făcut, recent, mărturisiri neaşteptate, dezvăluind pentru publicaţia The...520

24 sep 00:00Monden„Game of Thrones“: HBO confirmă prequelul „House of a Dragon“ pentru 2022

În ciuda pandemiei de coronavirus, prequelul serialului HBO de succes "Game of Thrones" va fi gata, aşa cum era...375

24 sep 00:00MondenTom Cruise va zbura în spaţiu în octombrie 2021

Actorul Tom Cruise, care urmează să filmeze în spaţiu, va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională într-un an,...333

Mapamond
24 sep 00:00MapamondCoronavirus: Vaccinul dezvoltat de compania Janssen începe să fi testat pe 60.000 de voluntari în SUA

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania multinaţională Janssen a început să fie testat pe scară largă...339

24 sep 20:24MapamondPublicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în...368

24 sep 00:00MapamondRaport: Romii şi nomazii din statele bogate ale UE se confruntă cu inegalităţi frapante

360

24 sep 20:42MapamondTrump îl atacă virulent pe John McCain, a cărui văduvă a anunţat că-l susţine pe Biden

Vizibil înfuriat de sprijinul anunţat de văduva lui John McCain pentru contracandidatul său democrat Joe Biden,...391

24 sep 00:00MapamondRusia extinde lista cetăţenilor UE interzişi pe teritoriul său

Rusia a anunţat miercuri extinderea listei cetăţenilor Uniunii Europene interzişi pe teritoriul rus, o decizie...409

24 sep 00:00MapamondTurnul Eiffel a fost redeschis după ce a fost evacuat în urma unei ameninţări cu bombă

Turnul Eiffel a fost evacuat miercuri pentru circa două ore, după primirea unei ameninţări cu bombă, au anunţat...319

Sănătate
24 sep 00:00SănătateSplenomegalia, complicație a hepatitei C

Hepatită de tip C este o afecțiune virală a ficatului, care se declanșează în urmă infectării cu virusul hepatic...361

24 sep 00:00SănătateInterpretarea valorilor transaminazelor: ce ne "spun" acești parametri

Majoritatea dintre noi știm că atunci când explorăm funcționalitatea ficatului, urmărim valorile transaminazelor,...368

24 sep 00:00SănătateSimptome atac de panică: cum le recunoști în stadiu incipient și cum le oprești

390

24 sep 00:00SănătateVitamina A, vitamina E și zincul combat inflamația

Inflamația din corp poate fi combătută cu ajutorul vitaminelor și mineralelor precum A, E, zinc și a unor...383

24 sep 00:00SănătateInfecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Infecția măselei de minte este dureroasă și reprezintă o urgență stomatologică. Aceasta nu poate fi tratată...359

24 sep 00:00SănătateCopiii născuți prematur: cum îi ajută incubatorul și ce rol are în dezvoltarea lor

Majoritatea sarcinilor au o durata de 40 de săptămâni. Un bebeluș ce vine pe lume înainte de săptămâna 37 este...329

24 sep 19:32SănătateSuferi de depresie sau anxietate? Zahărul îți poate face rău

Se vorbește foarte mult despre impactul pe care îl are consumul de zahăr asupra sănătății fizice, acesta...398

24 sep 00:00SănătateCele mai importante complicații ale aterosclerozei

Ateroscleroza este principala cauza de deces în rândul adulților, în țările dezvoltate, iar această afecțiune...353

24 sep 00:00SănătateCe efect are tiroida asupra colesterolui tău

382

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT