rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Există o GENĂ în ADN-ul uman?

Specialistul Chesnoiu, despre PROFILUL unui CRIMINAL: diferenţa dintre femei şi bărbaţi!

Cum ajung unii oameni să comită o crimă? Iau în calcul și binele și răul produs în urma gestului? De ce unii oameni aleg să ucidă indiferent de consecințe? Și de ce alții aleg să nu o facă vreodată, indiferent de circumstanțe? Întrebări la care am încercat să aflăm un răspuns de la specialiști,în speță psihologul criminalist Liviu Chesnoiu. Potrivit acestuia, alcoolul, educația, de multe ori precară, și condițiile nefavorabile de trai creează premisele unei crime, dar și că ucigașul este, la rândul lui, o victimă.

Liviu Chesnoiu

Termenul ‘asasin’provine din cuvântul arab ‘hashasin’. Aceștia erau Nasrizi, parte a unei secte dedicate asasinării anumitor persoane. De obicei, țintele lor erau persoane cu un anumit grad de putere, așa cum sunt liderii politici. Ei ucideau pentru că aveau convingerea că, astfel, vor ajunge în rai. Membrii sectei începeau la vârste foarte fragede. Cei mai în vârstă căutau adepți în rândurile orfanilor, ale cerșetorilor și ale oamenilor needucați, îi drogau și îi învățau că sunt în misiunea vieții lor. Potrivit studiilor de criminologie, există 4 circumstanțe care transformă un homicid într-o crimă. Acestea sunt: premeditarea, unde criminalul creează premisele unei situații în care să-și expună superioritatea în fața victimei, fapt care nu îi oferă victimei șansa de a se apăra. De exemplu, uciderea de la spate. Urmează uciderea pentru un câștig, o plată sau o promisiune și cruzimea extremă, în care se cauzează mai multă durere decât cea necesară pentru a lua viața cuiva. De exemplu, înjunghierea cuiva în locuri strategice pentru a-i produce o moarte lentă și chinuitoare. Cea de-a patra circumstanţă este atunci când crima are loc pentru a evita relevarea unei fapte- atunci când cineva încearcă, de exemplu, să acopere urmele unui abuz sexual, ucigând victima sau martorii.

Trebuie să fii psihopat pentru a comite o crimă?

Din cauza faptului că până și gândul de a lua viața unui alt om pare înspăimântător, în special în anumite circumstanțe, oamenii tind să creadă că ucigașii au afecțiuni de ordin psihopatologic. Acest gen de oameni la care se face referire sunt, de obicei, psihopați, potrivit unor studii. Totuși, contrar așteptărilor, procentul de criminali psihopați este relativ scăzut. Este mult mai probabil, potrivit studiilor, să întâlnești un psihopat în rândurile oamenilor politici sau a liderilor importanți. Însă, atunci când un psihopat alege să ucidă, o face într-o manieră atât de plină de cruzime, încât are un impact extrem. Deși societatea încearcă să găsească explicații plauzibile pentru astfel de acțiuni, mulți oameni comit crime fără un motiv sau o circumstanță atenuantă.

Care este profilul unui criminal!

Psihologul criminalistic Liviu Chesnoiu a dezvăluit, pentru Replica, care sunt motivele ce conduc la comiterea unei crime și ce este în mintea criminalului atunci când comite o astfel de faptă. Câteodată, nu există un istoric medical care să le justifice acțiunile. Sunt, deopotrivă, oameni buni și oameni răi. Statistic vorbind, există mai mulți bărbați criminali decât femei criminale. Totuși, asta nu înseamnă că femeile nu ucid. Din cauza rolurilor pe care femeile le au în societate, metodele utilizate pentru a ucide diferă substanțial de cele ale bărbaților. Pentru că sunt deseori legate de bucătărie, femeile apelează mai des la otravă. Bărbații, pe de altă parte, folosesc metode mai agresive sau mai violente. În termeni de motivație, femeile ucid pentru a obține anumite beneficii în schimb (nu neapărat materiale). Bărbații, tind să fie motivați de sex sau de nevoia de a controla.

Psihologul principal, expert poligraf, criminalist Liviu Chesnoiu a relatat, pentru Replica, despre predispozițiile unui individ spre a înfăptui o crimă. Acesta menționează faptul că alcoolul, educația de multe ori precară, și condițiile nefavorabile de trăi creează premisele unei crime, dar și că ucigașul este, la rândul lui, o victimă. Cele mai multe crime se comit în familie, după ce intervin certuri grave între soți, concubini, într-un final, unul dintre ei ajungând să fie criminalul, iar altul victima. ”Violența domestică este un sport național la noi. O femeie trebuie să plece de la prima amenințare cu moartea, și să își șteargă toate urmele, online și din viață reală, pentru a scăpa. Femeile, in 80% din cazuri, nu fac reclamaţie, sunt acolo, maltratate, n-au unde să plece, au copii, au o situaţie materială deosebită care nu le permite să-şi angajeze un avocat, să plece. Chiar dacă se ajunge să se sune la 112, sau sună prietenii sau vecinii, de cele mai multe ori victima îşi retrage plângerea.”, a declarat Liviu Chesnoiu. Psihologul ne povestește că există 4 tipuri comportamentale ale oamenilor, strict legate de anotimpul în care s-au născut. Astfel, primăvara se naște tipul sangvin, vara-cel coleric, toamna dă viață melancolicilor, și iarna celor flegmatici. Dintre aceștia, cei născuți vara, colericii, par să fie cei mai aprinși, atunci când energia lor nu este canalizată în direcția potrivită. Aflăm, astfel, că nu există un singur profil general al criminalului, și că există atâtea tipologii, pe câte crime.

Caracteristici comune ale criminalilor

Ceea ce au acești indivizi în comun, este, totuși, o traumă apărută, cu precădere, în prima parte a vieții, când creierul este incomplet format. De cele mai multe ori, au un istoric de violență familială, reprimat și nevindecat. O izbucnire care iese la suprafață ca o răzbunare pentru nedreptățile trăite până atunci, pentru care nu s-a găsit o soluție de integrare în cadrul personalității, mai spune psihologul criminalist. Este cunoscut faptul că părintele de același sex îi va deservi copilului drept model de urmat, pe de-o parte, la care se adaugă aspectul ereditar al unor caracteristici psihice labile. Presiunile sociale, incluzând normele culturale și legale, ne influențează impulsul biologic de a ucide, într-o situație de criză, iar rata violenței umane variază considerabil în perioade de timp diferite și în culturi diferite. Deși nu suntem controlați de impulsurile evoluționiste ale creierului nostru, nici nu suntem complet eliberați de sub influența lor. La final, este confortabil să crezi că toți cei care sunt violenți sau care comit o crimă sunt fundamental diferiți de tine. Mulți criminali obișnuiau să creadă același lucru.

Alina MATEI

sâmbătă, 25 ianuarie 20201593
Comentarii

110Un fustangiu(25 ian 22:50)
Cu grave probleme la mansarda
82Dana(25 ian 19:51)
Domnul Chesnoiu este un om deosebit. A fost coordonatorul meu la Disertatie
104Mihaela(25 ian 19:38)
Cei care au comentat negativ mai jos sunt infractorii prinsi dea lungul anilor?
114Alexandru(25 ian 19:36)
Un profesionist. Jos palaria!
310Constantean(25 ian 17:13)
LASA NE ...NENEA CHESNOIULE...
315DA ESTE ADEVARAT(25 ian 16:11)
IL CUNOSC PERSONAL ACEST CHESNOIU ESTE UN MARE EXCROC UN JEG DE OM O NULITATE STIIND CA NU POATE PATII NIMIC IN TIMPUL ANCHETELOR ????? CU POLIGRAF PUNEA INTREBARI CU CARACTER SEXUAL NUMAI FEMEILOR MAI FRUMOASE ACEST CHESNOIU UN SPECIALIST DE KKT
419Vasile(25 ian 09:18)
"Specialistul" Chesnoiu, o mare nulitate!
519Pisalog(25 ian 07:30)
Zero caracter, zero moralitate si o totala lipsa de profesionalism.
519Un escroc(25 ian 02:50)
Psihologul principal megacriminalist aaa expert planetar aaaa tatal pligrafelor aaaa este de fapt un libidinos care a descoperit apa calda...un impostor de mare clasa...
530Poligraf ... privat ?!?!?(25 ian 01:32)
Fara suparare , dar gurile rele din I.P.J. inca de cand erai activ spuneau ca ai pus gand poligrafului politiei ! La fel ca seful tau de la Bucuresti tov. Colonel Coman Adrian , cum mama dracu' v-ati privatizat voi dupa ce ati iesit la pensie si ati cumparat aparatele alea care valoreaza sute de mii de $ ? V-ati imbogatit pe carca vanzatoarelor de alimentari pe care le aduc abuziv patroanele la tine sa le sperii si sa le testezi ca poate nu mai mananca alea o felie de salam de la machidoancele evazioniste ! Ia exemplu de modestie de la Dnul Tudorel Butoi, somitate in criminalistica !
mai mult...Replica
18 feb 03:36ReplicaDE ASTĂZI INTRĂM ÎN AL 19-lea AN DE CÂND LE DĂM REPLICA!

Se spune că majoratul reprezintă cea mai importantă aniversare, care marchează trecerea de la adolescență, la...1737

18 feb 02:56ReplicaUzun ȚINE cu DINȚII de șefia ABADL: „Sunt mulți care doresc funcții peste noapte“1212
18 feb 00:00ReplicaÎncă un eșec de proporții: Ce se întâmplă cu hotelul de zece etaje din Portul Tomis?2476
18 feb 07:29ReplicaO femeie din Constanța se TEME pentru VIAȚA EI: „Nu știu ce să mai fac, mă URMĂREȘTE peste tot!“

O femeie din Constanța susține că trăiește un coșmar din cauza fostului soț. Chiar dacă simte că legea nu este...1969

18 feb 00:00ReplicaPrimăria Techirghiol amenajează o grădină publică. Vezi cine a câștigat contractul448
18 feb 02:56Replica„ISTORIA PENALĂ“ a unui CONSTĂNȚEAN în ANGLIA: JAF, AGRESIUNE SEXUALĂ și PIETON MORT!688
18 feb 02:57ReplicaSPIRITE ÎNCINSE AIUREA? O școală de șoferi „ȚIPĂ“, dar examenele se desfășoară în condiții normale...

Demararea construcţiei celor două blocuri pe terenul din zona Halta Traian a nemulţumit proprietarii şcolilor de...953

18 feb 00:00ReplicaMare ți-e GRĂDINA! Persoană din Eforie, stoarsă de BANI de o femeie care spunea că e POLIȚISTĂ!856
18 feb 00:00ReplicaÎncep lucrările la blocul cu 8 etaje din zona Centrului de Scafandri618
18 feb 00:00ReplicaPeste 500 de școli din Constanța NU au AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu

La nivel național, au fost efectuate sute de controale pentru a verifica situația autorizațiilor de securitate la...266

18 feb 00:00ReplicaSenatorul Moga NU se lasă: Când vom avea un nou spital militar la Constanța?722
18 feb 06:33ReplicaCEA MAI GREA IARNĂ înregistrată la Constanța: coduri roșii de vreme rea!16130
Vremea
3.4°3.4° - 4.3° marţi, 18 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 90%
Vânt: 4.91 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 feb 00:00SportTunisianca Ons Jabeur va fi adversara Simonei Halep în optimi la Dubai (WTA)

Jucătoarea tunisiană de tenis Ons Jabeur va fi adversara româncei Simona Halep în optimile de finală ale turneului...239

18 feb 00:00SportHERMANNSTADT - ASTRA 2-2

Hermannstadt și Astra au terminat la egalitate, scor 2-2. Giurgiuvenii tremură și în ultima etapă pentru...208

18 feb 00:00SportHalep şi Goerges, învinse fără drept de apel la dublu, în turneul de la Dubai (WTA)

Perechea formată din jucătoarea română de tenis Simona Halep şi germanca Julia Goerges a fost învinsă fără...215

18 feb 00:00SportUEFA va distribui peste un milion de bilete mobile la EURO 2020 prin intermediul telefoanelor suporterilor

Pentru cele 51 de meciuri ale EURO 2020 care se vor disputa în 12 oraşe europene, UEFA va distribui în premieră...153

Local
18 feb 00:00LocalPrimăria Constanța, anunț în atenția operatorilor economici care comercializează mărțișoare

Operatorii economici care sunt interesați să comercializeze mărțișoare, felicitări și cadouri specifice încă...200

18 feb 00:00LocalAcțiune de donare de sânge în Eforie Sud

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Biserica ,,Nașterea Sf Ioan Botezătorul” organizează...163

18 feb 00:00LocalAproape 30 de cazuri de gripă confirmate, în ultima săptămână, la Constanța

În ultima săptămână, medicii din cadrul UPU au diagnosticat 29 cazuri gripă sezonieră, 63 cazuri infecții ale...210

18 feb 00:00LocalISJ Constanța, preocupat de promovarea continuă a învățământului profesional și dual

În perioada imediat următoare, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va organiza un calendar de activități...241

18 feb 00:00LocalMarfă contrafăcută în Târgul Duminical

Jandarmii au surprins, în Constanţa, două persoane care doreau să vândă fără a îndeplini condiţiile prevăzute...196

18 feb 00:00LocalConstănțean SUPĂRAT că a pierdut toți banii la o sală de jocuri: SCANDAL pe STRADĂ!

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile, sâmbătă, 15 februarie a.c., ora 22.30, care se afla în...192

18 feb 00:00LocalElevii constănțeni au mers la școală cu autobuzele școlare

Zeci de copii au mers în această dimineață cu autobuzele școlare la unitățile de învățământ. Conduși de...381

18 feb 00:00LocalRAZII. Șoferi BEȚI, fără permis și DROGAȚI pe drumurile constănțene

Polițiștii rutieri s-au aflat, și weekend-ul acesta, pe drumurile constănțene. Cua ceastă ocazie,a u depistat în...168

18 feb 00:00LocalBunuri susceptibile a fi contrafăcute, descoperite de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit 305 articole vestimentare și de marochinărie,...211

18 feb 00:00LocalMotorină transportată fără documente legale, ascunsă într-un autocar, DEPISTATĂ la Băneasa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa au depistat un cetăţean român care...199

Politică
18 feb 00:00PoliticăOrban: Plafonarea indemnizaţiei pentru demnitari - economie estimată la peste 1,2 miliarde lei

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a declarat luni că, potrivit estimărilor, plafonarea indemnizaţiei...144

18 feb 00:00PoliticăIohannis: PNDL trebuie regândit, nicidecum desfiinţat

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) trebuie regândit, nu desfiinţat, a subliniat luni preşedintele Klaus...145

18 feb 00:00PoliticăMarcel Vela - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Internelor

Marcel Vela a primit luni aviz negativ pentru funcţia de ministru al Internelor din partea comisiilor parlamentare de...157

18 feb 00:00PoliticăOrban: Plata persoanelor cu dizabilităţi, preluată integral la bugetul de stat, dacă vor exista resurse financiare

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a declarat că plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi va fi...149

18 feb 00:00PoliticăNicolae Ciucă - aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării

Nicolae Ciucă a primit, luni, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor...138

18 feb 00:00PoliticăFlorin Cîţu - aviz negativ pentru portofoliul de ministru al Finanţelor Publice

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a primit luni aviz...149

18 feb 00:00PoliticăOrban: Alegerile locale vor avea loc cel mai probabil pe data de 14 iunie

Prim-ministrul interimar, Ludovic Orban, a declarat luni că alegerile locale vor avea loc cel mai probabil pe data de...159

18 feb 00:00PoliticăCostel Alexe a primit aviz negativ pentru un nou mandat de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor

Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ, luni, renominalizarea lui Costel Alexe pentru...140

18 feb 00:00PoliticăOrban despre citarea celor doi procurori de către SIIJ: Un motiv în plus să desfiinţăm Secţia specială

Citarea a doi procurori din cadrul CSM pentru audieri la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie...150

18 feb 00:00PoliticăOrban despre o eventuală alianţă PSD - Pro România: Niciodată Ponta nu a fost altceva decât un pesedist

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a afirmat luni cu privire la o eventuală alianţă PSD - Pro România că...139

Monden
18 feb 00:00MondenPrima imagine cu Daniela Crudu după ce a fost bătută de iubit. „Am trecut cu bine peste incident“

Daniela Crudu a fost titlul principal al ziarelor din România în ultimele zile, dar din păcate, nu pentru un motiv...187

18 feb 00:00MondenDana Rogoz, nominalizată la Premiile Gopo. Când sunt „Oscarurile românești“

Filmul „Mo”, regizat de Radu Dragomir (53 de ani), are şase nominalizări la Premiile Gopo (TNB, 24 martie), iar...160

18 feb 00:00MondenOana Roman, atac dur la adresa Irinei Rimes: „E o incultă, nu o duce capul“

Oana Roman are cuvinte grele pentru artista care face furori la radio cu piese precum «Poem»,« Bolnavi Amândoi» sau...280

18 feb 00:00MondenDJ Wanda, cadou inedit de Valentine’s Day. A primit o vacanță la Polul Nord

DJ Wanda și soțul ei au sărbătorit anul acesta primul Valentine’s Day în calitate de soț și soție. Cu această...148

18 feb 00:00MondenElton John a întrerupt brusc un concert pe care-l susţinea la Auckland din cauza unei pneumonii

Elton John a întrerupt brusc un concert pe care îl susţinea în Noua Zeelandă în cadrul turneului său mondial şi...128

18 feb 00:00MondenMiss Germania 2020 este mamă, antreprenoare şi are 35 de ani

Leonie Charlotte von Hase, o femeie de 35 de ani, mamă şi antreprenoare, a fost aleasă duminică Miss Germania 2020,...206

18 feb 00:00MondenSinuciderea unei celebre prezentatoare TV generează solicitări privind înăsprirea regulamentelor media din Marea Britanie

Sinuciderea jurnalistei Caroline Flack, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din Marea Britanie, a determinat...193

18 feb 00:00Monden„Sonic the Hedgehog“ s-a instalat confortabil pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

Sfidând pronosticurile, filmul de aventuri "Sonic the Hedgehog" s-a instalat confortabil pe prima poziţie a...128

18 feb 00:00MondenWoody Harrelson va interpreta rolul antagonistului în filmul "Venom 2"

Woody Harrelson va debuta în universul cinematic dedicat supereroilor Marvel cu rolul antagonistului din "Venom 2",...140

18 feb 00:00MondenLewis Capaldi şi Stormzy, marii favoriţi ai galei Brit Awards 2020

Premiile Brit, decernate de Industria Fonografică Britanică pentru prima dată în 1977, vor fi atribuite în acest an...133

Mapamond
18 feb 00:00MapamondUE va condiţiona accesul la finanţare de respectarea statului de drept

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor condiţiona accesul la finanţare în bugetul UE pentru...136

18 feb 00:00MapamondSUA: Protestatare topless au luat cu asalt scena în timp ce Bernie Sanders se afla în campanie în Nevada

Trei protestatare au luat cu asalt scena şi şi-au dat jos tricourile în timp ce senatorul democrat Bernie Sanders se...145

18 feb 00:00MapamondBelgia suspendă cererea de extrădare a Spaniei care îi vizează pe Carles Puigdemont şi Toni Comin

Belgia nu îi va preda Spaniei pe separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Toni Comin înainte ca Parlamentul...147

18 feb 00:00MapamondUE promite 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia post-cutremur a Albaniei

Uniunea Europeană a promis 100 de milioane de euro la o conferinţă a donatorilor pe care a organizat-o luni la...156

18 feb 00:00MapamondCoronavirus - Bilanţul a crescut la 1.770 de morţi în China; evoluţia epidedemiei, ''imposibil de prevăzut''

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală a crescut luni la 1.770 de morţi în China continentală, potrivit cifrelor...136

18 feb 00:00MapamondChina cere foştilor bolnavi de coronavirus să doneze eşantioane de plasmă

Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au cerut luni persoanelor vindecate de coronavirus să doneze sânge,...159

18 feb 00:00MapamondPasagerii vasului de croazieră Westerdam, căutaţi după confirmarea unei infecţii cu coronavirus

Operatorul vasului american de croazieră Westerdam încearcă în prezent să-i găsească pe cei peste o mie de...145

18 feb 00:00MapamondAtac asupra unei moschei în Norvegia: Suspectul, inculpat pentru 'omucidere' şi 'act terorist'

Parchetul norvegian l-a inculpat luni pentru 'omucidere' şi 'act terorist' pe autorul unui atac armat într-o moschee...147

18 feb 00:00MapamondCazul Griveaux în Franţa: Piotr Pavlenski şi prietena sa, în arest preventiv

Artistul rus Piotr Pavlenski şi prietena sa au fost plasaţi în arest preventiv în cadrul anchetei cu privire la...155

18 feb 00:00MapamondCoronavirus: Un avion cu cetăţeni americani evacuaţi de pe un vas de croazieră din Japonia a aterizat în SUA

Primul avion cu cetăţeni americani evacuaţi de pe vasul de croazieră Diamond Princess, în carantină în largul...154

Sănătate
18 feb 00:00SănătateCoronavirus: noi informații esențiale

Coronavirusul a devenit o problemă de sănătate globală pentru că favorizează apariția infecțiilor severe ale...140

18 feb 00:00SănătateSTUDIU: Traiul în zone aglomerate crește riscul de boli neurologice

Locuirea în apropierea străzilor aglomerate sau a autostrăzilor crește riscul de demență, Parkinson, Alzheimer și...132

18 feb 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...156

18 feb 00:00SănătateRăgușeala: ce afecțiuni poate indica

Răgușeala sau disfonia apare de regulă în suferințele laringiene, care implică și corzile vocale, dar și într-o...156

18 feb 00:00SănătateManagementul toxicității cutanate asociate inhibitorilor EGFR

Toxicitățile cutanate asociate inhibitorilor EGFR (receptorilor factorului de creștere endotelial) reprezintă unele...135

18 feb 00:00SănătateAnestezia dentară: tipuri, avantaje, riscuri, contraindicații

Pentru anumite proceduri dentare e nevoie de anestezie, locală sau generală. Cum se face anestezia, de câte feluri...153

18 feb 00:00SănătateBilanț sinistru: Coronavirusul a ucis sute de persoane într-o singură zi! Numărul persoanelor infectate crește alarmant

Bilanţul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 1.775, iar numărul persoanelor infectate a depăşit...130

18 feb 00:00SănătateFrica de coronavirus duce la reacţii incredibile: De ce tratament a avut parte un bărbat din partea familiei

Frica de coronavirus duce la reacţii incredibile! Un bărbat din Satu Mare nu a fost lăsat de familie să intre în...134

18 feb 16:46SănătateS-a dovedit științific. Ceaiul care îți poate prelungi viața

Ceaiul de mușețel îți poate prelungi viața, potrivit unor noi studii. S-a demonstrat că acest tip de ceai scade...168

18 feb 00:00SănătateRemediul natural pentru steatoza hepatică - Legumele care conțin substanța-medicament

Cercetătorii au descoperit că un compus natural, care se găsește în anumite legume, poata trata și preveni...196