REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Specialistul Viorel Zainea aduce aparatură şi tehnică de ultimă oră la Spitalul Judeţean

Specialistul Viorel Zainea aduce aparatură şi tehnică de ultimă oră la Spitalul Judeţean

Replica API 26 martie 2016 | 00:58 3458

Tehnologii de operare în chirurgia endoscopică rino-sinuzală

Tehnologii de operare în chirurgia endoscopică rino-sinuzală

Dănuţ Dincă, Viorel Zainea

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa a sosit zilele acestea doctorul Viorel Zainea, specialist otorinolaringolog de la Bucureşti, pentru a discuta cu specialiştii din oraş despre noile tehnologii de operare în chirurgia endoscopică rino-sinuzală. Acesta a subliniat importanţa prezentării pacientului la medic încă din stadiile incipiente ale bolii, pentru a evita unele complicaţii care pot fi, după cum el însuşi a spus, „terifiante”.

Conferinţa de vineri, 23 martie, a fost deschisă de Dănuţ Dincă, otorinolaringolog din cadrul Spitalului Judeţean: „Domnul profesor a adus o aparatură de ultimă oră. Noi avem o aparatură de bază, endoscopică. Vrem să vedem cum funcţionează aceste aparate şi care sunt avantajele. Acest schimb de experienţă este foarte benefic pentru că nu trebuie să stăm izolaţi”, a declarat Dănuţ Dincă, medic otorinolaringoloc. Viorel Zainea a vorbit despre tehnicile de chirurgie endoscopică, vizita sa în Constanţa având ca scop informarea şi aplicarea actuală a acestora , la nivelul unor unităţi reprezentative, cum e Spitalul Judeţean.

„Vorbim despre videodiagnostic şi demonstraţii operatorii aplicate. Este foarte important ca pacienţii să se prezinte la medic când sunt în faze incipiente ale afecţiunilor de acest gen. La rinosinuzite complicate cu polipoză nazală extinsă, tinde să se extindă mai departe la ochi. Bolile de acest gen reprezintă costuri sociale mari, o alterare a vieţii şi o complexitate chirurgicală care poate atinge cote mari”, a declarat Viorel Zainea.

Acesta a precizat că mulţi oameni vin în stadii avansate ale bolilor şi că în cursul zilei de 23 martie va fi operată o persoană care de 17 ani nu s-a mai prezentat la medic, deşi ştia în ce stare se află. Specialistul de la Bucureşti a subliniat faptul că intervenţiile cu aceste aparate endoscopice presupun o durată mai mică a operaţiei şi o perioadă mai scurtă de spitalizare, respectiv recuperare. Dănuţ Dincă spune că de aproximativ 2 ani şi jumătate a fost dotat şi Spitalul Judeţean cu o astfel de aparatură, deşi nu la fel de performantă.

Potrivit lui Viorel Zainea, intervenţiile chirurgicale pot dura de la 30 de minute în cazul unor deviaţii de sept, la 3 ore dacă polipii se infectează, caz în care pot distruge oasele ce delimitează masa nazală. Specialistul a amintit de un caz al unei tinere de 26 de ani care s-a prezentat la medic cu rinosinuzită virală şi care, contractând bacterii comune din colectivităţi, a ajuns să facă meningită. De asemenea, se pare că la copii pot apărea complicaţii oculare dacă aceste rinosinuzite nu sunt depistate şi tratate la timp.

Viorel Zainea sfătuieşte cetăţenii să se prezinte imediat la medic în cazul în care prezintă rinoree, în cazul în care în sezonul virozelor au febră şi dureri la nivelul sinusurilor, sau obstrucţie nazală prelungită. „Am venit astăzi cu cautere, sisteme de pense şi altele. O bună parte din ele se află şi la Constanţa. Medicina a fost dintotdeauna foarte scumpă, de aceea şi aparatele de acest tip sunt de mii de euro. Numai un fibroscop costă în jur de 16-20 de mii de euro. Momentan noi vrem să formăm şblonul acestei patologii”, a spus Zainea. Medicul Dănuţ Dincă a adăugat faptul că Spitalul Judeţean are în curs de achiziţionare pentru luna mai 2 aparate viedoendoscopice.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367