REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Spectacol de operă de excepţie, dedicat Sfântului Andrei

Spectacol de operă de excepţie, dedicat Sfântului Andrei

Replica API 27 noiembrie 2012 | 00:00 285

Eveniment organizat de Arhiepiscopie

Eveniment organizat de Arhiepiscopie

Artişti de excepţie au susţinut luni seara un spectacol de operă de excepţie. Oamenii au venit cu mic cu mare la acest evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului, astfel încât până şi scările din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor erau ocupate. Printre spectatori au putut fi remarcaţi parlamentarii, Alexandru Mazăre, Mircea Banias, Gheorghe Dragomir. Invitat de onoare al acestui eveniment artistic a fost Înalt prea Sfinţitul Teodosie, care a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, faptul că: "În seara aceasta (luni, 26 noiembrie a.c. -n.r.) începem sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei şi de asemenea încununăm şi cei 20 de ani de activitate de învăţământ teologic universitar la Facultatea de Teologie "Sfântul Andrei" din Constanţa. Am pregătit un spectacol muzical coregrafic ca să aducem în prezent mesajul Sfântului Apostol Andrei. Împreună cu apostolii de care a fost înconjurat înaintea Mântuitorului, vom recunoaşte aceste personaje care vor deveni contemporane cu noi şi cred că toţi cei care participă la acest moment, vor simţi că din nou propovăduieşte Sfântul Apostol Andrei aici la Tomis. Nădăjduim să bucure sufletul tuturor participanţilor la această manifestare pentru că este alcătuită din realitate, cu talent şi măiestrie". Lângă ÎPS sa Teodosie s-a aflat ÎPS Hrisostom, Mitropolit de Kyrenia.

Spectacolul este o operă religioasă pe muzica lui Horaţiu Alexandrescu, libretul fiind scris de Cristina Tamaş. Opera prezintă povestea Apostolului Andrei de la chemarea la apostolie şi până la moartea sa ca martir, în Patras. La Betsaida , oraş de pe malul lacului Ghenizaret, locuieşte Andrei cu tatăl său, Iona, şi fratele, Petru Simon. Andrei îi mărturiseşte fratelui său că l-a cunoscut pe Iisus şi că l-a invitat cu ei la pescuit. Cei doi fraţi se află pe ţărmul mării Galileii şi se pregătesc să pornească cu bărcile după peşte. Este noapte şi o furtună puternică se stârneşte din senin. Cu un singur gest Iisus reuşeşte să o potolească. Iisus vine la Betsaida, însoţit de Toma şi încearcă să-i convingă pe cei doi fraţi să-l urmeze şi să devină pescari de oameni. Învăţătorul vorbeşte mulţimii despre Împărăţia Cerurilor, iar Betsaida devine Cetatea Domnului. Regia a fost asigurată de Liviu Manolache. La eveniment au participat Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, corurile reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului şi Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Sfântul Apostol Andrei " din Constanţa. În distribuţie îi amintim pe : Alexandru Chiriac, Adrian Ioan Clinciu, Laura Dumitru Eftimie, Iulian Ion Dumitru, Eufrasia Crăciun, Vartolomeu Trofin, Cornelui Chivu, Iosif Gyulai Mureşan, Mădălin Băldău, Claudiu Banu, Ionuţ Boancheş, Marcel Marin.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614